Vladimir Đukanović Foto:Antonio Ahel/ATAImages

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je za 5. jul odloženo suđenje bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović povodom optužbi da je iskorišćavanjem svog položaja u MUP-u kočila istrage i procesuiranje kriminalaca, a sa njom su na optuženičkoj klupi još dvojica bivših policajaca, Milorad Šušnjić i Dejan Milenković.

Suđenje je odloženo zbog izostanka branioca optužene Hrkalović, Vladimira Đukanovića koji je sudu jutros dostavio molbu za odlaganje današnjeg ročišta, obrazlažući da je zbog službenih obaveza sprečen da prisustvuje današnjem suđenju.

Sudija Slađana Marković je njegovu molbu usvojila i odložila suđenje, ali je navela da Đukanović do sledećeg ročišta detaljno objasni koje su službene obaveze zbog kojih je izostao sa suđenja.

Dijana Hrkalović Foto:M.M./ATAImages

Službene obaveze advokata Vladimira Đukanovića najverovatnije se odnose na učestvovanje u predizbornoj kampanji Srpske napredne stranke u kojoj aktivno učestvuje gotovo svakog dana poslednje tri nedelje obilazeći opštine po Srbiji u kojima se održavaju lokalni izbori 2. juna.

Kako je Đukanović objavio na svojoj mreži X, on za danas ima zakazane televizijske nastupe u Čačku i Lazarevcu.

Podsetimo, ovo je drugi put u svega šest meseci da advokat Đukanović ne dolazi na suđenje svojoj klijentkinji Dijani Hrkalović, jer učestvuje u predizbornoj kampanji. Isti scenario dogodio se i u decembru 2023, kada se Đukanović nije pojavio na ročištu zbog zakazanih nastupa u lokalnim samoupravama tokom kampanje za republičke izbore.

Za sledeće suđenje zakazano je slušanje snimka dobijenog operativnom obradom „Mangusta“, odnosno audio snimka razgovora Dragoslava Miloradovića i Miše Ognjanovića dobijenog njihovim prisluškivanjem, a u kojem se pominje Hrkalović.

Dijana Hrkalović i Vladimir Đukanović
Dijana Hrkalović i Vladimir Đukanović Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Optužena Hrkalović, kao i nekadašnji načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić i drugooptuženi, bivši načelnik za specijalne istražne metode Dejan Milenković od početka suđenja negiraju izvršenje krivičnih dela koja im se stavljaju na teret.

Hrkalović je ranije negirala da poznaje vođu organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka, kao i da ima veze sa ubistvom Vlastimira Miloševića, 30. januara 2017. godine u centru Beograda.

Ona je takođe negirala navode da je naložila načelniku novosadske policije da Darka Eleza stavi pod operativnu odbradu kako bi ga zaštitila da ne mogu druge policijske uprave da ga nadziru.

Optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal Hrkalović se tereti zbog dva krivična dela trgovina uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

Za Milenkovića je tužilac tražio godinu dana zatvora, a za Šušnjića dve godine zatvora.

Pored gore navedenog, Hrkalović se tereti da je 2018. godine naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševica 30. januara 2017. u Beogradu.

Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen od tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična dela kao vođa kriminalne grupe „Principi“, među kojima je sedam teških ubistava.

Hrkalović se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala bosanskog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza, tamo počinjenih, krivičnih dela.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare