Suđenje Urošu Blažiću Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Suđenje Urošu Blažiću za masovno ubistvo devetoro mladih i ranjavanje više osoba u mestima Dubona i Malo Orašje prekinuto je danas posle incidenta kada su ogorčeni roditelji stradalih nasrnuli na monstruma koji je iz automatske puške pucao na njihovu decu. Tom prilikom roditelji su uzvikivali da nema pravde i da je jedina kazna koja će ih umiriti doživotna robija za optuženog.

Bol i patnja koju osećaju porodice i prijatelji ne mogu se rečima opisati. Pred početak suđenja roditelji dece nisu želeli da daju izjave medijima, ali nakon sukoba na suđenju roditelji ubijenih Milana i Kristine Panić bili su revoltirani. Njihova majka izašla je iz sudnice i u ruci je držala okvir od pištolja koji je ispao jednom od službenika unutar sudnice, u nameri da ukaže na propuste institucija.

Pročitajte još:

„Snimajte snimajte, da ceo svet vidi ovu sramotu. Od nas ih čuvaju, sa pancirima na sebi, trebalo je da ih ubiju. Naša deca su ni kriva ni dužna, oni na sebi nisu umali pancire kad je pucao po njima. Zašto je sada pognute glave, a pre godinu dana se pravio pametan“, rekao je otac žrtve prilikom izlaska iz sudnice.

Dramatični prizori nastavljeni su ispred sudnice, kada su porodice žrtava monstruma napustili zgradu suda.

Suđenje Urošu Blažiću Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Saša Panić, otac ubijenih brata i sestre, ispred suda nije mogao da suzdrži svoje emocije.

„Ja sam ostao bez dvoje dece bez ikakvog razloga i da sedim sa njima u sudnici, ne može niko da me shvati, mogu samo da me ubiju, mene neće moći da se reše dok me ne ubiju. Prvo su neorganizovani u pola 12 počinje suđenje, ne mogu da nas pregledaju, sedim ja sa ubicama, da mi se smeju u lice“, rekao je Saša.

Majka Milana i Kristine rekla je za medije ispred sudnice da ovo nije suđenje Urošu Blažiću i drugima, već suđenje porodicama ubijene dece.

„Ovde ću da sedim, dok ne dobije doživotnu. Šaržer je od policajca, ispao pored. Treba da ih bude sramota, kolegu im je ubio, oni ga čuvaju. Otac ovog nije ni ušao još, samo je on bio u sudnici. Ovo nije suđenje, ovo je mučenje. Ovde se sudi nama, ne njemu. Za njega je prihvatljiva doživotna, čak ni to neću da prihvatim, sedeću ispred suda, štrajkovaću glađu“, naglasila je majka.

Smederevo, Viši sud u Smederevu Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Kako je objasnila, okvir koji je držala u ruci je ispao jednom od stražara u sudnici.

„Nisam trebala da im ga vratim. Mog sina su driblali za svaku sitnicu dok je radio, što ne ponese lisice ili bilo šta, odmah je morao da piše izveštaj. Gde je šaržer tom u sudnici? Nije nas pogledao zločinac, on je pokunjio glavu, gledao je dole. Svi smo krenuli na njega kad je ušao, ušao je pognute glave. Gde mu je ta hrabrost kao kad je streljao moju decu? Deset metaka je on sasuo u mog sina, osam u moju ćerku i sad se njemu sudi. Za šta se sudi? Pa haos ćemo da mu napravimo! Prvo ovo nije ništa, njemu samo doživotna i to je to“, rekla je ona ispred suda.

Smederevo, policija Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Pojedine članove porodica odvezla je Hitna pomoć nakon što su izašli iz sudnice.

Porodice ubijenih i ranjenih, kao i preživele žrtva prolazile su kroz dva sistema kontrole. Prvo na ulasku u zgradu, a potom i na ulasku u sudnicu i prolazili su kroz metal detektor. Umesto u 10 časova, ročište je počelo u 11, ali je trajalo svega nekoliko sekundi. Usledila je mrtva tišina kada su pognute glave na suđenje dovedeni optuženi ubica i njegov otac Radiša.

Čim je ušao u sudnicu, čuo se strašan udarac, a policija je Blažića izvukla niz hodnik.

Uroš Blažić, suđenje Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Zbog toga što u momentu izvršenja zločina nije navršio 21 godinu, Uroš Blažić može da bude osuđen na najviše 20 godina zatvora jer se u sistemu tretira kao mlađi punoletnik.

Zbog ovog podatka apsolutno je razumljivo razočarenje i bes koji osećaju porodice ubijenih i ranjenih.

Portal Nova.rs do sada je razgovarao sa porodicama stradalih i ranjenima u krvavom piru Uroša Blažića.

Uroš Blažić, suđenje Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Veliki broj njih tvrdio je da su policija i Hitna pomoć kasno stigli na teren.

Upravo zbog toga, pojedini roditelji su svojim vozilima prevozili decu do bolnica.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare