Vuk Cvijić Foto: Ivan Dinić/Nova

“Vlasti su tu tragediju, nestanak deteta, iskoristile za kratkoročnu propagandnu pomoć sebi - jer su rekli da je slučaj rešen”, izjavio je novinar "Radara" Vuk Cvijić. Dodao je da istraga u ovom slučaju nije dobro vođena. "Videćemo šta sadrži optužnica, ali na osnovu onoga što znamo, osim povučenih priznanja dvojice, sada optuženih, i GPS nalaza kuda su se kretali… Nema materijalnih dokaza, što može da bude veliki problem", dodao je Cvijić.

Više javno tužilaštvo u Zaječaru podiglo je optužnicu protiv Dejana Dragijevića i Srđana Jankovića koji se terete za ubistvo dvogodišnje devojčice Danke Ilić. Rok za podizanje optužnice bio je kraj septembra.

“Ono što je tu najupečatljivije, opet, po ko zna koji put, to je da su se u to umešali najviši predstavnici vlasti, počevši od predsednika države. Oni su iskoristili tu tragediju, dakle, nestanak deteta za kratkoročnu propagnadnu pomoć sebi – jer su rekli da je slučaj rešen”, naveo je Cvijić za N1.

On je podsetio da je MUP izdao saopštenje u kojem se pominje i DNK.

“Nažalost, vidimo da takvi dokazi nisu prikupljeni. Nadam se da optužnica, kao što je izgledala cela istraga, nije “užurbana” zbog tog propagandnog i medijskog nastupa predstavnika vlasti i da optužnica nije samo kupovina vremena… Jer mi nemamo ono osnovno, što je najvažnije porodici male Danke, a to je odgovor na pitanje gde je ona i šta se tačno desilo”, naveo je Cvijić.

Dodao je da, ako se potvrde navodi da je devojčica ubijena – postoji dužnost da se pronađe telo.

“Videćemo šta sadrži optužnica, ali na osnovu onoga što znamo, osim tih povučenih priznanja dvojice, sada optuženih i GPS nalaza kuda su se kretali… Nema materijalnih dokaza, što može da bude veliki problem”, objasnio je Cvijić.

Vuk Cvijić Foto: Ivan Dinić/Nova

On je rekao da istraga “očito nije gotova dok god nije pronađeno telo”.

Policija izdala lažno saopštenje

Jedan od osumnjičenih za ubistvo devojčice umro je u policijskoj stanici u Boru.

“Kako je u utvrđeno u Institutu za sudsku medicinu u Beogradu, on je umro nasilnom smrću. I tu je policija izdala lažno saopštenje, jer su rekli da je on umro prirodnom smrću”, podsetio je Vuk Cvijić.

Dodao je nije komplikovano utvrditi ko je izdao lažno saopštenje i da bi to sa sobom trebalo da nosi neke konsekvence.

“Ministar odobrava svako obraćanje javnosti… Zna se ko je tada bio ministar”, rekao je Cvijić.

Dodao je i da nije teško utvrditi koji policajci su bili prisutni prilikom ispitivanja osumnjičenog koji je preminuo u policijskoj stanici u Boru.

“Zna se ko je došao iz Beograda i ko je tu bio iz Bora… Imamo zakasnele reakcije pre svega policije, ali i tužilaštva… Tužilastvo u Zaječaru je, tek pošto je u “Radaru” objavljeno da je osumnjičeni umro nasilnom smrću, tražilo da se izmesti, pa je to preuzelo tužilaštvo u Nišu”, podsetio je Cvijić.ž

Banjsko polje Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dodao je da je tužilaštvo u Nišu potom tražilo saslušanje policajaca.

“Ali ta saslušanja su počela krajem maja, skoro dva meseca od zahteva tužilaštva. Dakle, dva meseca su u startu izgubljena”, kazao je Vuk Cvijić.

On je rekao da istraga nije vođena kako treba i podsetio da je iznuđivanje iskaza nasiljem protivzakonito.

“Iznuđivanje iskaza nasiljem ne samo da je protivzakonito, nego nije ni efikasno… Na kraju ne znamo ni gde je telo devojčice. Roditelji nemaju odgovor na pitanje koji su predstavnici vlasti dužni da im daju”, rekao je Vuk Cvijić.

VIDEO: „Mi u ovom slučaju možemo da razgovaramo o nestanku Danke Ilić, ali ne i o njenoj smrt“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare