Novica Antić i saradnici pušteni da se brane sa slobode Foto:Uglješa Bokić/Nova.rs

Nekadašnji predsednik Vojnog sindikata Srbije (VSS) Novica Antić pušten je iz pritvora, saopštio je njegov advokat Ivan Ninić.

„Nakon 163 dana neosnovanog pritvora i progona danas je usvojen predlog odbrane i Novica Antić je na slobodi. Izgubio 35 kilograma, ali je sačuvao obraz, dostojanstvo i vojničku čast. Nisu ga psihički slomili, a svima koji stoje iza progona sudiće istorija, ali i redovni sudovi“, napisao je Ninić na društvenoj mreži „Iks“ uz fotografiju sa Antićem.

Ninić se zahvalio svima koji su sve vreme bili uz Antića i njegovu porodicu i „od prvog dana prepoznali pozadinu hapšenja i gašenje Vojnog sindikata“.

„Posebno hvala onima koji su ga zaboravili. Optužnice nema, kao ni dokaza da je izvršio krivično delo, ali pravna borba se nastavlja“, naveo je Ninić.

Podsećamo, Novica Antić, bivši predsednik Vojnog sindikata Srbije, i nekadašnji generalni sekretar Predrag Jevtić uhapšeni su zbog sumnje da se učinili proneveru novca VSS. Antić je prvi put uhapšen 27. februara, ali je posle saslušanja pušten da se brani sa slobode. Ipak, tužilaštvo se žalilo, pa je drugi sud, novosadski, preinačio odluku i sindikalci su se našli iza rešetaka. Situacija je ista i skoro šest meseci kasnije.

Kako je počeo progon Antića?

Kako je Nova.rs već pisala, progon Antića počeo je od najave tadašnjeg ministra odbrane Miloša Vučevića, koji je izjavio da ne vidi potrebu za postojanjem sindikata. Potom je usledila rafalna paljba režimskim tabloida protiv VSS koji godinama ukazuje na propuste u Vojsci Srbije, i na kraju je Novica Antić priveden.

Antić je svim ministrima odbrane poslednjih desetak godina trn u oku zbog kritičkih stavova prema vrhu Ministarstva odbrane ali i Generalštaba, iznošenja mnogih neprijatnih insajderskih podataka, podnošenju krivičnih prijava zbog zloupotreba u Vojsci Srbije, kao i mnogobrojnih kritičkih medijskih istupa.

Dva puta je otpušten iz Vojske Srbije upravo zbog sindikalnog delovanja, prvi put je dobio bivšeg poslodavca i presudom Upravnog suda je vraćen na posao u vojsci, ali je potom ponovo otpušten.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare