Foto: detective-info.com.ua; društvene mreže; shutterstock; goggle maps

Eksplozija na Cetinju, u kojoj su dva "škaljarca" Petar Kaluđerović i Dragan Roganović poginuli, dok su još dvojica njihovih "kolega iz klana" teško povređeni, pokazuje da sukob između škaljarskog i kavačkog klana ipak nije utihnuo, uprkos tome što su proteklih par godina brojni pripadnici obe grupe privedeni, otkrivene njihove Skaj poruke, a samim tim i načini njihovog rada. Kriminalci iz srpsko-crnogorskog podzemlja su, po svemu sudeći, samo reorganizovali svoje redove i nastavili po ustaljenom receptu.

U snažnoj eksploziji koja je odjeknula u četvrtak oko 9.00 časova ujutru ispred tamošnjeg Sportskog centra na Cetinju, poginuli su Petar Kaluđerović i Dragan Roganović, dok su Taso Jovanović i Mihajlo Borozan teško povređeni. Pored njih ozlede je zadobila i slučajna prolaznica, meštanka Cetinja.

Bombaški napad na Cetinju Foto:printscreen/Danijela Lasica

Policija je na licu mesta satima vršila uviđaj i prikupljala dokaze o ovom bombaškom napadu. Ispitivalo se i da li je eksploziv bio prikačen na drvo u blizini vozila koji su koristili pomenuti „škaljarci“. Paralelno sa tim, policija je vršila pretrese na više lokacija i proveravala bezbednosno interesantne osobe. Atmosfera na Cetinju je u četvrtak ujutru bila prilično zateguta, na licu mesta je došlo do incidenta kada je član porodice jednog od stradalih na policijskom automobilu razbio šoferšajbnu.

Ova detonacija prekinula je duži vremenski period prividnog mira između dve zaraćene kriminalne grupe. Podgoričke Vijesti su objavile da je policija mesecima strahovala da bi ovakvo nešto moglo da se dogodi i to baš na Cetinju, budući da se veliki broj pripadnika kriminalnih klanova i poslednjih pola godine domogao slobode. Većina njih su izašli iz pritvora jer im sud nije izrekao ni prvostepenu presudu tri godine nakon određivanja pritvora. Najveći broj osoba, koje je policija zavela kao pripadnike organizovane kriminalne grupe, nalaze se baš na Cetinju.

Vođe u iza rešetaka, pod zemljom i u bekstvu

Iako se mislilo da će se obezglavljivanjem ovih kriminalnih grupa oslabiti njihovi moć i uticaj, po svemu sudeći se to nije dogodilo. Jovan Vukotić, apsolutni vođa škaljarskog klana ubijen je u Istanbulu septembra 2022. godine, a optuženima za ovaj zločin se sudi pred turskim sudom.Nakon njegovog ubistva govorkalo se da je rukovodstvo nad škaljarskim klanom preuzeo njegov rođeni brat Igor, koji je već godinama u bekstvu i o njemu se malo zna.

Jovan Vukotić Foto:Savo Prelević

Sa druge strane, Vukotićevi ljuti suparnici, Slobodan Kašćalan i Radoje Zvicer čini se, imali su nešto više sreće.

Nakon što je na Radoja Zvicera u Kijevu 2020. godine pucala grupa mladića bliska škaljarskom klanu, a on se nakon dužeg vremena oporavio od povreda i vratio se rukovođenju klana. Od tada se nalazi u bekstvu, nedostupan za istražne organe koji ga potražuju zbog brojnih krivičnih dela. Ako je suditi prema Skaj porukama koje je Interpol dostavio crnogorskim istražnim organima, a koje su objavile Vijesti, čak i dok se oporavljao od hitaca, smišljao je planove kako da naudi suparnicima.

Radoje Zvicer Foto: Printscreen/SKY

Tako se Zvicer u danima nakon pucnjave u kijevskom naselju „Novopečerski Lipki“, dopisuje sa crnogorskim policajcem Ljubom Milovićem (trenutno u bekstvu kao i Zvicer) o tome kako bi uhapšene atentat trebalo pritisnuti u zatvoru. Zvicer objašnjava Miloviću da je za to dao 30.000 evra.

“Danas sam dao 30h da krenu sa stiskanjem, da špijaju Kožara i te glavne… Pa, ako ne mogne, onda da se kidaju”, poručuje Zvicer. Sigurne smrti Zvicera je tada spasila supruga Tamara, koja je, videvši da joj pucaju na muža, istrčala sa pištoljem.

Milović tokom jednog razgovora, govori Zviceru da je imao dosta sreće što je preživio napad, ali i hvali reakciju njegove žene.

“Kako si ženu obučio, al’ srce se ne može obučiti, svaka joj čast… Prvi dan su o tebi pričali svi živi kako si odreagovao, a onda više nijesi bio tema, od tada se samo o njoj priča, od kad je slika izašla sa oružjem”, konstatuje Milović.

Zvicer priznaje da je i njega iznenadila…

“Ja ulijećem u lokal i srećemo se na vrata, desna ruka u torbicu, ona mi grabi utoku i trči za njima… Reko’, đe ode, što je ovo, evo je vraća se i kaže: ‘Pobjegle pizde’”.

“E, bogami je vuk, baš sam se iznenadio. Čudo”, kaže Milović.

Slobodan Kašćelan
Slobodan Kašćelan. Foto: Vijesti.me/Youtube

Pored Zvicera, najstariji u redovima „kavčana“, Slobodan Kašćelan, trenutno se nalazi u pritvoru u Crnoj Gori. Ipak, po svemu sudeći, to ne utiče previše na rukovođenje kriminalnom grupom.

Slučajne žrtve

U poslednjoj eksploziji na Cetinju, osim škaljaraca koji su ubijeni i ranjeni, povređena je i jedna slučajna prolaznica, vremešna Cetinjanka koja je zadobila povrede ramena i glave i prevezena je u bolnicu. Pojava slučajnih žrtava u brutalnim mafijaškim obračunima gotovo da od prvog dana prati ovaj sukob.

Bombaški napad na Cetinju Foto:printscreen/Danijela Lasica

Do sada su na taj način ubijeni niški doktor dr Dragan Zečević dok je sedeo u kafiću u Crnoj Gori, gde je bio na odmoru, za stolom pored kog je sedela i meta mafijaškog klana. Na identičan način slučajno je ubijen Podgoričanin Radivoje Jovanović jer je pored njegovog kafića u Podgorici sedeo Miloš Šaković, meta ubice. Obojica su upucani i prevezeni u bolnicu, i obojica su podlegli povredama. Takođe, u trenutku kada je na Novom Beogradu ubijen Dragoslav Miša Ognjanović, advokat koji je zastupao „škaljarce“ i njihove saradnike, pucač koji do danas nije identifikovan je ranio njegovog sina.

Kada su u Atini ubijeni „škaljarci“ Stevan Stamatović i Igor Dedović, dok su sa porodicama večerali u jednom restoranu kod Atine, pucači su naočigled njihove dece ubili Dedovića i Stamatovića, ali i ranili u nogu Stamatovićevu suprugu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar