Foto: Shutterstock

Sumnja se da je požar u Novom Pazaru, u kome je četvoro dece stradalo, izazvala grejalica koju je porodica koristila za grejanje. Gotovo da svakog meseca dođe do požara zbog neispravnih grejalica, te je neophodno da svi građani redovno proveravaju grejna tela u svojim domovima, pogotovo grejalice.

Prema nezvaničnim informacijama, do požara u Novom Pazaru najverovatnije je došlo usred nemara, jer su se roditelji grejali na termo peć i grejalice.

Kako je ranije ispričao jedan od rođaka porodice za naš portal, verovatno su bile ostavljene stvari na neki grejni uređaj i da je tako došlo do požara koji je zahvatio ceo stan porodice.

Tanjug

Samo od početka godine više polovine požara izazvale su grejalice. Zimi, odnosno tokom hladnih perioda kakav je i ovaj, požare najčešče izazivaju grejna tela.

Bez obzira na to da li su na čvrsto, gasovito ili tečno gorivo, ili možda na električnu energiju, građani moraju da vode računa o njihovom održavanju, jer su najčešći uzroci požara upravo neispravnost ovih aparata.

Pre svega, grejalice je neophodno kupovati u ovlašćenim servisima. Takođe, jako je bitno da se ovi uređaji održavaju ispravnim i da se nikada ne ostavljaju bez nadzora. Najbolje je svake godine vršiti servis i to pre nego što počnu da se koriste. Kablovi takođe mogu biti opasni, te bi trebalo proverati u kakvom su stanju s vremena na vreme.

Takođe, jako je bitno da građani gorivi materijal ne drže u blizini grejnih tela, što je čest slučaj da se dešava. Pogotovo tokom noći, ili kada napuštaju domove. Takođe, peći i grejalice bi uvek trebalo da budu dosta udaljene od predmeta u kući – polica, kreveta, stola..

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Većina električara smatra da je za grejanje uvek najkvalitetnije koristiti termoakumulacione peći (TA). TA peć je najzahvalnija jer brzo greje i dugo traje. Ne treba sedati na nju nikako, niti na njoj ostavljati stvari. Nažalost, veoma često građani na njoj suše veš, što je neophodno izbegavati.

Foto: Shutterstock

Da su grejalice sve češći uzrok požara nesumnjivo potvrđuju brojne tragedije od početka ove godine.

Tako je bilo i početkom godine, kada je sajdžija iz Vrnjačke Banje izgoreo u požaru u njegovoj prodavnici. Prepostavlja se da je uzrok požara bila grejalica, a vlasnik ove sajdžijske radnje je u tom trenutku najverovatnije zaspao.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U januara ove godine u Starčevu je takođe došlo do požara zbog grejalice, a preminula je starica.

I pre samo nekoliko dana izbio je veliki požar u kampu za migrante u Krnjači, a uzrok je bila grejalica.

Prema uputstvu Sektora za vanredne situacije MUP Srbije, u trenutku izbijanja požara najbitnije pravilo za građane je da vodu ne koriste za gašenje požara. Ukoliko je požar izbio na električnim aparatima i instalacijama, voda će izazvati strujni udar. Sa druge strane, ukoliko je vatra izazvana benzinom ili uljem, voda može da proizvede dalje širenje požara.

BONUS VIDEO: Deca stradala u požaru u Novom Pazaru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar