Posle pucnjave u Užicu, koja se dogodila u petak i u kojoj su ranjene tri osobe, policajci su na blokadi kod Bajine Bašte zaustavili automobil u kome su bila trojica mladića, od kojih su dvojica maloletni. Akcija je bila filmska, sa uperenim oružjem su izvukli mladiće, pretukli ih, pobacali na zemlju, a onda su shvatili da su pogrešili i da pomenuta grupa mladića nema veze sa pucnjavom koja se dogodila nekoliko sati ranije. Miloje Čvorović, otac jednog od pretučenih mladića, kaže da su njegovog sina udarali pištoljem po glavi i navodi da neko za to mora da odgovara.

Nakon pucnjave u Užicu, kada je u obračunu dve grupe ranjeno nekoliko osoba, policija je blokirala i grad i sve izlaze iz grada, pa i magistralne pravce. Ekpa policajaca, sastavljenih od inspektora u civilu, ali i uniformisanih službenika, sa sve pancirima i automatskim oružjem, postavila je blokadu na Pepeljskom mostu. Tada su ugledali automobil „panda“ u kome su bila tri mladića, koji su im se, iz nekog razloga, učinili sumnjivim.

Policajci su zaustavili vozilo, izvukli momke, tukli ih dok su ih izvlačili a potom i kada su pali na zemlju. Pretražili su kola, a tek onda su im zatražili dokumenta. Umesto okorelih kriminalaca i pucača, ispostavilo se da su zaustavili tri đaka Saobraćajne škole iz Užica, koji su se vraćali kući u Bajinu Baštu – Đ. R. (18), koji je vozio automobil i dvojicu maloletnika L. Č. (17) i M. R. (17). Najčudnije od svega je što su dečaci bili u „fijatu panda“, dok se tragalo za belim vozilom marke „BMW“. Prilikom pretresa učenika i automobila ništa sumnjivo nije pronađeno, niti je iko od mladića priveden.

policija Foto goran srdanov nova rs (11)

Umesto makar da se izvine, policajci su kratko naredili: „Sedite u kola i brišite!“.

Okrvavljena deca došla su kućama i ispričala roditeljima šta se desilo. Na kraju su tinejdžeri završili u bolnici, a njihovi roditelji su preživeli pravi pakao.

Pročitajte još:

„Došao mi je sin okrvavljene glave, hitno sam ga odvezao do bolnice. Imao je potres mozga, pritisak mu je skočio na 110 sa 200, morali su da mu daju infuziju. A on ima 17 godina. Lekarka je rekla da je mogao da umre. Moj rođeni brat je policajac i on je bio zapanjen onim što se dogodilo. Mom sinu su razbili glavu pištoljem, dok je njegovom drugaru bila krvava vilica“, kaže za portal Nova.rs Miloje Čvorović, otac jednog od prebijenih dečaka.

Ono što mu je sin ispričao je kršenje svih pravila služba, pa i ljudskosti. Policajci su se ponašali kao da su okupatori, a ne čuvari zakona.

„Kada su ih zaustavili, počeli su odmah da ih izvlače iz kola. Nisu ih ništa ni pitali, nikakva dokumenta nisu tražili, dobar dan im nisu rekli. Samo su počeli da ih tuku, psuju, vređaju, pominju drogu. To su sve dobra deca, to svi znaju. Moj sin je krupan, valjda su ga zato i najviše tukli. Udarali su ga pištoljem po glavi. Bio je uplašen, rekao mi je: „Tata, udarao me je pištoljem po glavi, šta da je opalio?“. Tukli su ih i kada su pali na zemlju. Tek posle su tražili dokumenta. Otac jednog od prebijenih dečaka radi kao sudski stražar u zatvoru u Užicu. I on je šokiran! Pa to ne sme niko da radi, a kamoli policija! Oni su maloletni, ako su i nešto uradili neka zovu roditelje, neka zovu mene!“, ogorčen je naš sagovornik.

Mesto pucnjave Foto: N. Kovačević/Danas

Njemu je čudno i što su neki od inspektora koji su tukli decu iz Bajine Bašte i pošto je mala sredina, trebalo je da znaju koga su zaustavili.

„Deca su prepoznala neke od njih, bio je tu D. P. i D. I., koji je pobegao iza kola kada su deca počela da ustaju. Bili su tu još i policajci G. N., M. J. i V. N.. Bili su tu i neki iz Užica, u uniformi, jedan od njih je imao tetovažu na desnoj ruci. Do danas nisu zvali da pitaju kako su deca, o izvinjenju nema ni govora. Ovo ne sme i neće tako proći, ko je prekršio zakon, mora da odgovara, pa makar on bio i policajac“, izričite je Čvorović, otac jednog od prebijenih dečaka.

On dodaje i da će danas, nakon što prikupe svu dokumentaciju, da prijave slučaj policiji.

Višestruke povrede

Portal Nova.rs imao je uvid i u lekarski izveštaj pretučenog mladića L. Č. On je lekarima objasnio da je iznenada, nakon vraćanja iz škole, napadnut od strane policije, bez legitimisanja i objašnjenja.

Foto: Privatna arhiva

Dobio je udarac pištoljem u glavu, oboren je, šutiran i navedeno je da je u jednom trenutku izgubio svest, te da se seća krvi i pištolja.

„Ne može da spava, jede, u glavi mu je ostao svaki detalja napada, smenjivanje policajaca u tuči, sa uperenim oružjem“, navodi se u izveštaju.

Mladić je zadobio višestruke povrede  – na čelu, sa leve strane, ekskorijacija i kontuzija sa hematomom, otok kapka, na leđima više hematoma.

Foto: Privatna arhiva

Podsetimo, zbog pucnjave u Užicu uhapšeno je pet mladića. Kako je Nova.rs pisala, sva lica koja su uhapšena su iz kriminogene sredine, a do sukoba je došlo najverovatnije zbog trgovine narkoticima.

„Sa jedne strane je bio Filip Ž. iz Sevojna, sa još četvoricom momaka iz Bajine Bašte, dok su sa druge strane bila braća Aleksandar L. i Milivoje L. Između njih je prvo izbila tuča u kojoj su korišćene i drvene palice. Kako su dvojica braće tom prilikom zadobila višestruke teške povrede, Aleksandar L. je izvadio pištolj i pucao pri čemu je ranio Filipa Ž.“, naveo je izvor iz istrage za naš portal i dodao da je Filip Ž. bežeći od Aleksandra uleteo na zadnje sedište policijskog automobila.