Foto:Uprava Carine

Sa dolaskom lepog vremena povećavaju se gužve na graničnim prelazima, a samim tim i šverc, pa su već na početku sezone carinicima pune ruke posla. Putnici se na različite načine dovijaju da preko granice prenesu ono što žele, a švercuje se od deviza, zlata, pa sve do zaštićenih vrsta ptica.

Možda najneobičniji slučaj zaplene dogodio dogodio se na samom početku letnje sezone, tačnije 7. juna, kada su carinici uspeli da spreče šverc pet prica – češljugara, koji se nalaze na domaćoj CITES listi strogo zaštićenih vrsta.

Kako se navodi na Instagram profilu Uprave carine, češljugari su spašeni iz ruku krijumčara na prelazu Horgoš.

Vozač autobusa koji je iz Severne Makedonije krenuo put Belgije, potvrdio je da je za izvesnu nadoknadu pristao ptice da preveze do te zemlje. Carinici su ih otkrili u autobusu, iza drugog reda sedišta, spakovane u dve torbe i kartonsku kutiju, dok je jedan kavez pronađen među koferima i torbama putnika, u boksu namenjenom za prevoz prtljaga.

Češljugari su sada na sigurnom, zbrinuti su u ZOO vrtu Palić.

Ni sredinom maja, situacija nije bila bolja, pa su tada carinici sprečili da jedan putnik prošvercuje čipove za pse.

„Carinici su na Gradini otkrili neobičan pokušaj šverca, jer je jedan 43- godišnji putnik u Bugarsku pokušao da prenese osam čipova za pse sakrivši ih između boksova u kojima je na izložbu prevozio četiri psa i naslona zadnjeg sedišta. Vrednost ovih čipova nije velika, ali ako se zna da je to uslov za prelazak pasa preko granice, onda se otvara i realna pretpostavka da je hteo u zemlju da se vrati sa nekim novim primercima koje bi tamo čipovao“, naveli su iz Uprave.

Tone arome za nargilu

I pre samo nekoliko dana došlo je do nesvakidašnjeg šverca. Naime, carinici su prilikom pretresa kamiona kod Bogutovca zaplenili nekoliko tona arome za nargilu.

„Noćas je tokom dubinske kontrole zaustavljen jedan kamion na magistralnom putu kod Bogutovca, a kada su carinici otvorili tovarni deo – imali su šta i da vide… Više od 2 tone raznih aroma za nargile bilo je zakamuflirano ispod uredno prijavljenog crepa i delova za dimnjake. Tako je 36-godišnji Novopazarac prevozio impresivnu količinu od 2.390 kilograma raznih aroma za nargile bez ikakve dokumentacije“, rečeno je na zvaničnom profilu Uprave carine na Instagramu.

Možda još nesvakidašnji slučaj dogodio se u maju ove godine, u predsezoni, kada su carinici sprečili šverc u vozilu za prevoz pokojnika.

Naime, novi mobilni telefoni zaplenjeni su na prelazu Horgoš, kada je za detaljnu kontrolu na ulazu u zemlju izdvojeno kombi vozilo za prevoz pokojnika, zaječarskih registarskih oznaka. Njime su putovala dvojica srpskih državljana, koji su prilikom susreta sa carinicima rekli da nemaju ništa da prijave, sem ličnog prtljaga.

mobilni telefoni u vozilu za prevoz pokojnika Foto:uprava carina

Nakon detaljnog pregleda, ispod platforme predviđene za smeštaj kovčega sa posmrtnim ostacima, zaista se nalazio kofer sa ličnim stvarima, ali i dve kartonske kutije, sa ukupno 20 novih mobilnih telefona marke “Huawei“.

Ipak, u letnjem periodu samo je nastavljena dosadašnja praksa, pa je tako najviše zaplena droge, cigareta, lekova, ali i zlata. Tako su carinici tokom vikenda na izlazu graničnog prelaza Horgoš sprečili pokušaj krijumčarenja 224 ampula anaboličkih steroida koje obično koriste bodi bilderi kako bi povećali mišićnu masu.

Foto: Uprava Carina

Kako je saopštila Uprava, reč je o 150 ampula leka Testosteron Sustanon i 74 ampule leka Rimobolan, koje je neprijavljene preko granice pokušao da prenese holandski državljanin turske nacionalnosti.

On je sa rođakom putovao iz Turske ka Holandiji u BMW-u holandske registracije, a pomenute lekove je spakovao u putnu torbu među ostale lične stvari.

Sa druge strane, putnici na razne načine pokušaju da prenesu neprijavljeno. Cigarete se neretko kriju u točkovima, a droga u specijalno napravljenim bunkerima u vozilima.

Ipak, devize putnici najčešće kriju ispod sedišta.

Nisu znali da treba da prijave

Najčešći izgovor putnika, kada budu uhvaćeni u švercu deviza ili zlata, je da nisu znali da je trebalo da prijave. Tako neretko tvrde da ne znaju da bi trebalo da prijave ukoliko kod sebe imaju više od 10.000 evra, iako Uprava carina konstatno apeluje na to.

Kada je reč o cigareta, uhvaćeni u krijumčarenju neretno tvrde da su cigarete prevozili za poznanika.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar