Dejan Dragijević, jedan od osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić u Banjskom polju kraj Bora 26. marta, promenio je iskaz u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru. On je povukao svoj prvobitni iskaz i izjavio da kritičnog dana nije ni video malenu devojčicu, da je nije ubio i da njeno telo nije bacio na deponiju. Postavlja se pitanje i šta će sada biti sa slučajem jer tužilaštvo nema gotovo nijedan dokaz protiv osumnjičenih za zločin.

Pre njega je iskaz, dat u policiji pod nejasnim okolnostima, povukao i drugi osumnjičeni, Srđan Janković, koji je u tužilaštvu izjavio da kritičnog dana jeste bio u Banjskom polju, ali da Danku nije video. Povlačenjem izjava osumnjičenih Dragijevića i Jankovića tužilaštvo je ostalo, praktično, bez ijednog argumenta za policijske tvrdnje da su dvojica osumnjičenih izvršili tako gnusan zločin.

Pročitajte još:

Iskazi osumnjičenih, bez valjanih dokaza, ne mogu da budu jedini argument na sudu, kako u slučaju kada su priznali krivicu, tako i sada, kada su povukli priznanja data pod sumnjivim okolnostima u policiji. Kao što sada kažu da tada nisu govorili istinu, da su prvo kolima udarili devojčicu na putu, onda je stavili u vozilo, usmrtili, pa njeno telo bacili na divlju deponiju, ne mora da bude ni istina ovo što sada tvrde, rekavši da Danku Ilić kritičnog dana nisu ni videli. Po našem zakonu okrivljeni može da se brani na koji god način njemu odgovara, da laže ili da se brani ćutanjem i takođe, može da izmeni svoj iskaz u bilo kom delu postupka.

Ali, kada se uzme u obzir sve što je do sada poznato, dokazi, zapravo nedostatak dokaza, više ide u prilog sadašnjim tvrdnjama Jankovića i Dragijevića nego onome što su visoki funkcioneri MUP Srbije iznosili u javnost kao njihovu rekonstrukciju zločina.

Najveći problem u slučaju jeste to što tužilaštvo nema nijedan DNK trag koji se poklapa sa biološkim tragom Danke Ilić. Analizirano je više od 500 tragova sa automobila i unutrašnjosti vozila koji su osumnjičeni vozili, međutim, ni na jednom nije pronađen DNK trag devojčice.

Foto:Društvene mreže

DNK tragovi Danke Ilić nisu pronađeni ni na odeći osumnjičenih, niti na predmetima koji su pronađeni i oduzeti sa imanja porodice Janković i Dragijević, kao što su razne poljoprivredne alatke.

Još jedan problem za istragu jeste činjenica da do danas nije pronađeno telo Danke Ilić iako su stotine policajaca i žandarma, sa dronovima, helikopterima, psima tragačima detaljno pretraživali teren.

Vatrogasci-spasioci i pripadnici Gorske službe spašavanja su pregledali, bukvalno, sve bunare, vrtače, reke i potoke, sve šume, otvore, jazbine, spuštali se sa mostova, prekopavali sumnjiva mesta i to su, zapravo, jedini ljudi koje treba pohvaliti zbog mukotrpnog posla koji su obavili i po kiši i po suncu, danju i noću, bez odmora. Đubre sa deponije na Starom banjskom putu, gde je, prema policijskoj verziji, prvo bačeno telo devojčice, koje je posle preneto na neku drugu, nepoznatu lokaciju, je takođe detaljno pregledano. Prekopan je i proveren svaki santimetar.

Policija na terenu pretražuje gde je telo devojčice Danka Ilić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Saslušani su i svedoci, uglavnom žitelji Banjskog polja, od kojih su neki videli službeno vozllo u kojem su bili Janković i Dragijević, ali, koliko je poznato, niko od njih nije video devojčicu i osumnjičene u isto vreme na istom mestu. Zbog svih ovih okolnosti postavlja se pitanje i šta će biti sa slučajem Danke Ilić.

Podsetimo, od nestanka Danke ilić prošlo je tri i po meseca. Njoj se izgubo trag 26. marta, oko 13.45 časova, kada je nestala iz dvorišta porodičnog imanja u Banjskom polju, gde je nju i njenog brata dovela majka Ivana Ilić. U jednom trenutku devojčica je nestala, pozvana je policija, koja je brzo došla na lice mesta. Istog dana je, po prvi put u Srbiji, aktiviran sistem „Pronađi me“. Srđan Janković i Dejan Dragijević uhapšeni su 4. aprila, što je obznanio lično predsednik Republike Aleksandar Vučić na konferenciji za medije.

Prebijen u policijskoj stanici

U toku istrage o nestanku Danke Ilić, u Boru se dogodilo još jedno ubistvo, Dalibora Dragijevića, brata osumnjičenog Dejana, koga je policija sumnjičila da je pomagao u premeštanju i skrivanju tela. Dalibor je uhapšen 6. aprila, a umro je u policijskoj stanici 7. aprila, a kako je napisano u policijskom saopštenju, „od posledica srčanog udara“. Onda se, posle rezultata autopsije, ispostavilo da Dalibor nije umro, već da je ubijen.

Brat i otac jednog od osumnjičenih, Radoslav i Dalibor Dragijević, uhapšeni su 6. aprila, a Dalibor je ubijen dan kasnije. Radoslav je u međuvremenu pušten iz pritvora.

BONUS VIDEO: Policijski helikopter pretražuje šumu oko Banjskog polja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare