Foto: E-Stock/Miloš Rafailović, MUP Srbije

Na suđenju klanu Belivuk-Miljković za sedam teških ubistava i brojna druga krivična dela okrivljenog saradnika Srđana Lalića ispitivali su tužioci, sudija i branioci okrivljenih.

Tokom ponovljenog suđenja saradnik tužilaštva Srđan Lalić je svedočio znatno sažetije u odnosu na prvo javno svedočenje pre dve godine, kada je ovaj proces prvi put počeo. Govorio je isključivo o krivičnim delima koja se grupi Veljka Belivuka stavljaju na teret, dok je ranije govorio i o ubistvima koja se povezuju sa ovom grupom, piše N1.

#related-news_1

Dok je odgovarao na pitanja, Lalić je pojašnjavao ko je konkretno od okrivljenih bio zadužen za određene poslove tokom izvršavanja krivičnih dela.

Kazao je Lalić i da je ideja za način ubistava žrtava i uništavanje njihovih tela „usitnjavanjem“ i mlevenjem u mašini za mlevenje mesa, da bi ih potom prosipali u Dunav, bila optuženog Marka Miljkovića, jednog od dvojice vođa klana.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

„Moje viđenje je da je Marko Miljković tako odlučio, on je imao dominantan uticaj. On je potencirao da ako ‘nema tela nema dela’ i doživljavao je da ne možemo biti procesuirani ukoliko tako izvršavamo krivična dela“, rekao je Lalić za sudskom govornicom.

S obzirom na to da je Lalić u svom svedočenju pominjao i putovanja pojedinih članova grupe u Tursku, Grčku i Španiju, tužilac ga je upitao ko je to finansirao.

„Putovanja je finansirao Radoje Zvicer, a putovalo se radi praćenja i ubistava suparnika grupe. Naročito putovanja u Grčku, zbog četiri ubistva. Što se tiče Španije, prvo smo išli u režiji Miljkovića, a posle je finansirao Zvicer. Išli smo i u Istanbil, i to je plaćao Zvicer“, ispričao je Lalić.

Potom je rekao i da su se on i drugi članovi grupe sklanjali u kuću advokata Dejana Lazarevića, kada je postojala mogućnost da budu uhapšeni.

Srđan Lalić Foto: Privatna arhiva

„Onih kojih se sigurno sećam da su bili u kući Lazarevića, jer smo bili zajedno su Veljko Belivuk, Marko Miljković, braća Budimir – Miloš i Marko, Bojan Hrvatin, Nebojša Janković i Dejan Tešić“.

Zatim je Lalić ponovio da Veljka Belivuka poznaje dugi niz godina, a Marka Miljkovića od 2016. godine kao Veljkovog prijatelja, nakon ubistva Aleksandra Stankovića, poznatijeg kao Sale Mutavi.rekao je da poznaje sve optužene koji sede u sudnici, ali i one koji „nisu tu“.

Podsetimo saradnik Srđan Lalić je u julu 2022. godine sklopio sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal. Priznao je krivicu i osuđen je na 18 godina zatvora. Njegovo svedočenje, kao i svedočenja još dvojice okrivljenih saradnika Bojana Hrvatina i Nikole Spasojevića uz materijal sa „skaj“ aplikacije predstavlja ključni dokaz Tužilaštva protiv ovog kriminalnog klana.

VIDEO: Hapšenje zbog razbojništva na Zvezdari

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare