Vuk Cvijić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs; Amir Hamzagić/Nova.rs

Novinara Radara Vuka Cvijića fizički napao je protekle srede usred dana u Kosovskoj ulici u centru Beograda direktor "Srpskog telegrafa", Milan Lađević. Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je policiji da prikupi sva obaveštenja povodom napada, ali i da se ispitaju svedoci i uzmu snimci kamera. U pomenutoj ulici, u blizini lokala gde se incident dogodio, nalazi se 20 kamera, od čega dve direktno snimaju mesto napada.

Vuk Cvijić, novinar nedeljnika Radar napadnut je fizički u centru Beograda. Napadač je bio direktor „Srpskog telegrafa“ Milan Lađević.

„ Prolazio sam blizu njihove redakcije i on me napao. Mi nismo u ličnom sukobu, ja ga poznajem odavno, ali nismo ni u kakvom kontaktu. Pisao sam tekstove o bivšem načelniku novosadske policije Slobodanu Malešiću, koji je Lađevićev kum. Pretpostavljam da je to razlog jer nismo u ličnom sukobu. Počeo je da me vređa i onda sam krenuo da se udaljavam, a on mi se zatim uneo u lice i udario me“, rekao je Cvijić.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs/

Prvo osnovno tužilaštvo otvorilo je istragu o napadu u kojem je Cvijić zadobio povrede nagnječenja mekih tkiva vilice. Tužilaštvo je naložilo policiji određene radnje, odnosno da se uzmu izjave od Cvijića i Lađevića, ispitaju svedoci i uzmu snimci kamera. Od tada do danas prošlo je već šest dana.

„Još čekamo izveštaj policije o postupanju, još uvek nije dostavljen“, rečeno je za Novu iz tužilaštva.

Skup podrške Vuku Cvijiću povodom napada na njega Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

20 kamera

Zasad nije poznato da li su izuzeti snimci, a prema saznanjima Nove, kamere postoje ne samo u lokalu kod kog je došlo do napada, već i na okolnim objektima.

Od ugla Kosovske i Nušićeve ulice, pa do ugla Vlajkovićeve sa Kosovskom, kako su reporteri Nova.rs ustanovili, postoji tačno 20 kamera koje se nalaze na ulazima zgrada, Osnovnoj školi „Drinka Pavlović“ ali i lokalima koji okružuju lokal ispred koga se dogodio incident.

Kamere pokrivaju celu ulicu, svaki kutak i pedalj, pa se veruje da policija nija imala prepreka u uklanjanju svake sumnje kako je do incidenta došlo.

Podsetimo, nakon napada redakcija političkog nedeljnika „Radar“ uputila je istog dana otvoreno pismo svim nadležnim institucijama, kao i ministru unutrašnjih poslova, premijeru i predsedniku Srbije, u kojem ih poziva da do kraja ispitaju sve činjenice napada. Nakon otvorenog pisma, ministarka pravde Maja Popović istakla je da je sigurna da će nadležni organi u „najkrećem roku u potpunosti utvrditi činjenično stanje i sve okolonosti“.

„Država neće tolerisati napade i nasilje nad bilo kojim građaninom, kao ni napade na novinare. Zakon važi za sve, a nulta tolerancija prema svakom obliku nasilja bila je i ostaće među prioritetima rada Ministarstva pravde i Vlade Srbije“, navela je Popović u pisanoj izjavi.

Povodom napada na Vuka Cvijića se međutim nije oglasio ministar policije, premijer ili predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić.

Tokom izborne noći, u štabu SNS, novinarka N1 Žaklina Tatolović postavila je pitanje Brnabićki zašto nije osudila napad na novinara Cvijića. Usledio je sraman odgovor bivše premijerke, koja se prvo pravdala da nema dovoljno informacija, a zatim dovela u pitanje istinitost same informacije o napadu na novinara nedeljnika Radar.

Dokazi o napadu postoje. Da Lađević ne govori istinu potvrdio je i lekarski izveštaj u kojem je navedeno da je Cvijić dobio udarac. Zbog napada na novinara Radara saopštenjem se oglasila United media koja je navela da se radi o bezumnom napadu i insistirala na kažnjavanju vinovnika napada po zakonu.

Redakcija „Radara“ se takođe oglasila otvorenim pismo adresiranim na sve nadležne pojedince i institucije, uključujući i predsednika Vučića. Odgovore nisu dobili.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare