Predrag Koluvija Foto:M. M./ATAImages

U Specijalnom sudu u Beogradu nakon višemesečne pauze nastavljeno je suđenje u postupcima "Jovanjica 1" i "Jovanjica 2" i to u okviru jedinstvenog procesa, jer su ova dva postupka spojena u julu ove godine.

Šesnaestorici optuženih, od ukupno 18 koliko ih u slučaju „Jovanjica“ tereti Tužilaštvo za organizovani kriminal, od sada se sudi zajedno – izuzev dvojice optuženih, u odnosu na jednog, Bobana Jovanovića iz „Jovanjice 1“ je postupak ranije razdvojen zbog njegovog zdravstvenog stanja, a drugom Saši Vujisiću, optuženom pripadniku Vojnoobaveštajne agencije iz „Jovanjice 2“ sudi se u odsustvu, jer je sve vreme u bekstvu, piše N1.

Predrag Koluvija Foto: Printscreen/minrzs.gov.rs

Poslednje ročište u postupku „Jovanjica 1“ održano je 25. aprila, a pripremno ročište u „Jovanjici 2“ završeno je tek 16. maja ove godine i danas je zvanično počelo suđenje.

Predsednik sudkog veća Zoran Ganić saopštio je prisutnima u sudnici da je plan za današnje ročište da se počne sa postupkom „Jovanjica 2“ budući da taj proces nije ni započet za razliku od „Jovanjice 1“ koja je već u određenoj fazi.

Kako je naveo za danas je sudsko veće planiralo da postupajući tužilac izloži navode optužnice i predloži dokaze u svojoj uvodnoj reči, a kada se sustigne faza izvođenja pisanih dokaza u kojoj se nalazi „Jovanjica 1“ tada će se ponovo diskutovati o postupku.

Pre nego što je to otpočeto, advokati odbrane su se redom javljali kako bi negodovali i tražili odlaganje današnjeg ročišta, jer kako su navodili mnogi branioci iz „Jovanjica 2“ nisu upoznati sa spisima predmeta „Jovanjica 1“ ili zbog toga što nisu primili kopije spisa koje su tražili ili su ih primili suviše kasno da bi se pripremili za današnje ročište.

Advokat Aleksandar Popović, branilac optuženog pripadnika BIA iz „Jovanjice 2“ Aleksandra Tošića od sudije Ganića tražio je da ima u vidu prilikom zakazivanja narednog ročišta da se odbrani ostavi dovoljno vremena za pripremu uvodnih reči.

„Sudija, rešenje o spajanju dva postupka sam primio 15. jula, kada sam otišao na godišnji odmor. 25. avgusta sam podneo zahtev za kopiranje spisa, a tek početkom septembra sa spise dobio na narezanom disku. Ja vam ovo navodim samo da imate u vidu kako je to vremenski teklo, jer mi nismo imali pojma šta se dešava u ‘Jovanjici 1’. Potrebno nam je vreme da pripremimo odbranu“, naveo je advokat Popović.

Jovanjica Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nemanja Srzentić, branilac optuženog Miloša Tofilovića iz „Jovanjice 2“ priključio se rečima svog kolege i naveo da on na primer još uvek spise nije ni dobio.

Stevan Sinđelić, advokat optuženog pripadnika MUP-a Zorana Baštovanovića takođe iz „Jovanjice 2“ takođe je naveo da odbrana nije imala dovoljno vremena da se upozna sa spisima drugog predmeta i tražio je odlaganje današnjeg ročišta.

„Nisu ispunjene procesne pretpostavke. Nismo imali vremena da se upoznamo sa ‘Jovanjicom 1’ i da pripremimo odbranu, jer moj branjenik ni ne zna od čega da se brani. Uz sve to kolega Goran Petronijević je na primer primio Rešenje o spajanju postupaka tek 11. septembra“, kazao je advokat Sinđelić.

Dalje, i advokat Jugoslav Tintor, branilac optuženog pripadnika MUP-a Radovana Bojovića iz ‘Jovanjice 2’ tražio je odlaganje ročišta sa sličnim obrazloženjem kao njegovi prethodnici.

„Primio sam Rešenje o spajanju 12. jula, a od 15. jula do 1. septembra sam bio na godišnjem odmoru. Zbog ovako kratkog roka do današnjeg ročišta kompromitovano je moje pravo da pripremin odbranu mog klijenta i i svoje uvodno izlaganje“, rekao je Tintor.

Vladimir Đukanović, branilc okrivljenih Predraga Koluvije i pripadnika MUP-a Milana Kendije istakao je da on ne zna ni kako da pripremi odbrane svojih klijenata da li u odnosu na optužnicu za „Jovanjicu 1“ ili „Jovanjicu 2“ i da bi trebalo da se optužnica u tom slučaju objedini.

Advokat Veljko Delibašić koji zastupa optuženog pripadnika BIA Branislava Radosavljevića naveo je da je on upoznat sa spisima oba predmeta i da je spreman za suđenje, ali da ipak traži odlaganje, jer ne zna od čega tačno da brani svog klijenta.

Foto: Newsmax Adria

I advokat Svetislav Bojić, koji zastupa Predraga Koluviju u „Jovanjici 1“ i pripadnika VOA Sašu Vujisića u „Jovanjici 2“ koji se sve vreme nalazi u bekstvu, tražio je da tužilac uredi optužnicu kako bi advokati pripremali odbrane.

Nakon svih zahteva advokata, predsednik veća Zoran Ganić referisao se na reči branilaca.

„Ne postoji mogućnost da ja nekome nisam dozvolio kopiranje ili narezivanje spisa predmeta. Sve što je bilo ko od vas tražio, ja sam dozvoljavao. Sve što se nalazi u predmetu i što je dokaz, možete da kopirate. Sada ćemo nastaviti sa suđenjem kako sam i naveo samo sa ‘Jovanjicom 2’ i čitanjem optužnice“, rekao je sudija Ganić.

Postupajući tužilac Saša Drecun bio je saglasan sa stavom predsednika veća i tražio je da odbije zahteve odbrane za odlaganje ročišta.

Nakon toga pročitao je dispozitiv optužnice za „Jovanjicu 2“, ali nije predlagao dokaze niti je izneo uvodno izlaganje.

Naime, predsednik veća je kazao da je čitanjem optužnice završeno ono što je veće planiralo za danas i odložio je nastavak suđenja za 29. oktobar.

Sumnje na opstrukciju postupka
Podsetimo, odlukom krivičnog vanpretresnog veća Višeg suda u Beogradu da se spoje krivični postupci poznatiji kao „Jovanjica 1“ i „Jovanjica 2“ usvojen je predlog javnog tužioca za organizovani kriminal Saše Drecuna o spajanju dva postupka, koji je tužilac izneo na kraju poslednjeg pripremnog ročišta u postupku „Jovanjica 2“ u maju 2024. godine.

Inače, još od podizanja optužnice za „Jovanjicu 2“ u martu 2021, tužilac Drecun, predlagao je spajanje dva postupaka, ali je bilo potrebno da se u drugom postupku završi pripremno ročište, dok se u postupku „Jovanjica 1“ prilično redovno sudilo.

Međutim, prirema za suđenje u „Jovanjici 2“ je završena tek posle pune tri godine.

Javnost je gotovo sve vreme sumnjala da se proces opstruiše, jer srpsko pravosuđe ne pamti u svojoj praksi da priprema za suđenje ne može da se okonča toliko dugo, a posebno što su se ročišta po pravilu iz meseca u mesec odlagala.

Naime, od ukupno 27 ročišta čak 21 je bilo odloženo.

U „Jovanjici 2“ optuženi ljudi iz policije i tajnih službi

Osim Predraga Koluvije, koji je optužen u oba postupka u slučaju „Jovanjica“ kao organizator kriminalne grupe koja je proizvodila i prodavala marihuanu, u „Jovanjici 2“ optuženi su i predstavnici države.

Čak šestorica optuženih, od ukupno devetorice, dolaze iz najosetljivijih državnih struktura, to jest iz policije i tajnih službi.

Optužene pripadnike MUP-a, BIA i VOA Tužilaštvo tereti da su obezbeđivali „Jovanjicu“ i da su Koluviji dostavljali poverljive informacije iz policije.

VIDEO: Suđenje inspektoru Isakovu: Žrtve smo osvete i progona zbog Jovanjice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare