Foto: Tehnička škola Valjevo

Petnaestogodišnji dečak iz Užica zadobio je preksinoć teške opekotine kada se popeo na voz na železničkoj teretnoj stanici u Krčagovu u Užicu. On je u lokalnu bolnicu primljen odmah sa povredama opasnim po život, nakon čega je prebačen u Beograd u Tiršovu. Ovaj slučaj podsetio je na stradanje Đorđa Ilića (16) iz Šapca u decembru prošle godine na pruzi u Valjevu, a njegova majka Nataša oglasila se sada za Kurir.

„Obdukcija tela mog deteta pokazala je da je preminuo od posledica povreda zadobijenih velikim električnim naponom i istraga je tu završena, u pitanju je nesrećan slučaj. Jedino je ostalo nerazjašnjeno da li se on zaista popeo na taj vagon ili ne“, kaže Nataša za Kurir i objašnjava:

„Što sam se više raspitivala i govorila o tome, shvatila sam da nije morao uopšte da se penje na vagone, bilo je dovoljno da se nađe u delu gde je visoki napon i tako nastrada“.

Majka maloletnog Đorđa čudila se što je njen sin kasno uveče sam izašao da vozi bicikl i to kod pruge, ali istraga je utvrdila da je u pitanju nesrećan slučaj i da je dečak, kako i ona kaže, „bio na pogrešnom mestu u pogrešno vreme“.

Foto:TANJUG/ MGSI/ DJORDJE KRSTIC

Nakon što je i M.B. zadobio teške telesne povrede iz Infrastrukture podsećaju da kroz kontaktnu mrežu iznad pruge prolazi struja jačine 25 hiljada volti i da čak nije potrebno ni da se dodirnu strujni vodovi da bi došlo do strujnog udara.

Pročitajte još:

„Dovoljno je da se samo uđe u strujno kolo, koje može biti i par metara udaljeno od kontaktne mreže. Prosečno godišnje nastrada pet uglavnom mladih osoba od strujnog udara iz kontaktne mreže, najčešće tokom penjanja na vagone“, navode.

Infrastruktura železnice Srbije zato ponovo apeluje i upozorava da se ne penje na vagone, da je to najstrože zabranjeno i opasno po život, i da se u stanicama poštuju znakovi upozorenja, jer se takvi slučajevi gotovo po pravilu završavaju tragično.

VIDEO: Nesreća na ringišpilu u Kuršumliji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar