Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs/Vesna Lalić/Nova.rs/Shutterstock

U svetlu najnovijih dešavanja u Guči, kada su saobraćajci u selu Rti pucali na mladiće koji se nisu zaustavili na znak STOP, a dvojica policajaca isprebijali Radovana Đenadića (21), na adresu naše redakcije stigao je snimak na kojem se, kako naši sagovornici tvrde, vidi kako policajci iz Guče upotrebljavaju vatreno oružje tokom proslave koja je organizovana jer je jedan od njih dobio dete. Nova je kontaktirala MUP Srbije kako bismo proverili ove navode, a iz policije nam je rečeno da utvrđuju sve okolnosti vezane za snimak.

Kako se vidi na video zapisu u koji smo imali uvid, oni su u veseloj atmosferi proslavljali rođenje deteta uz muziku i pucanje iz pištolja.

Pročitajte još:

To je ponovo uznemirilo meštane ove dragačevske varošice. Prema zakonu, službeno oružje policija ne sme da koristi van službe.

„Pravili su buku, veselili se što je sasvim normalno. Čin rođenja deteta je najlepši i najsvetiji u životu. Ali pucali su iz vatrenog oružja što nije dostojno službe u kojoj rade“, priča naš sagovornik (ime poznato redakciji).

Prema njegovim rečima, mogao je neki od metaka da rikošetira i povredi prolaznike.

„Možda i da ubije. Ja nisam siguran. Smatram da oni treba, kada završe sa poslom, da ostave pištolje u stanici u kojoj rade. To je klasična zloupotreba službenog položaja“, objašnjava naš sagovornik koji je zahtevao na anonimnosti.

Smatra da pištolji nakon završenog posla treba da se zaključuju u sef do početka novog radnog dana.

Naša redakcija je kontaktirala advokata Ivana Ćalovića kako bi nam prokomentarisao ovaj slučaj, odnosno da li su pomenuti policajci svojim postupkom učinili krivično delo.

Ilustracija Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„To je krivično delo. Oni ne smeju ni da mašu oružjem, niti da ga koriste van radnog vremena“, objašnjava za naš portal advokat Ivan Ćalović.

„U zakonu o policiji i svim važećim pravilnicima, policijski službenik ne moze nositi službeno oružje van dužnosti, osim prilikom odlaska i dolaska na posao. Kako se radi o rođenju deteta i njihovom pijanstvu, u radnjama lica koje ima oružje stiču se svi elementi krivičnog dela iz člana 348 Krivičnog zakonika, odnosno krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. Dakle, ne treba se obratiti policijskoj stanici, već i unutrašnjoj kontroli, te poslati prijavu ili obavestiti Više javno tužilaštvo“, zaključio je Ćalović.

Advokat Ivan Ćalović Foto:Privatna arhiva

Povodom pomenutog snimka poslali smo upit Policijskoj upravi Čačak i beogradskom birou MUP. Oni su nam poslali kratak odgovor koji prenosimo u celosti.

Pročitajte još:

„Pripadnici Policijske uprave Čačak preduzimaju sve mere na utvrđivanju činjenica i okolnosti ovog događaja kao i autentičnosti snimka“, kažu za Nova.rs.

Ukoliko se utvrdi da su policajci koristili vatreno oružje protiv njih će se preduzeti zakonom propisane mere, zaključuju u PU Čačak za naš portal.

Inače, i u Zakonu o policiji stoji da policijski službenik sme upotrebiti vatreno oružje samo ukoliko upotrebom drugih sredstava prinude ne može postići zakoniti cilj u izvršenju zadatka i kad je apsolutno nužno da od sebe, ili drugog odbije istovremeni protivpravni napad kojim se ugrožava njegov ili život druge osobe.

Tukli ga i pretili mu

Pomenuti snimak bahatih policajaca uznemirio je javnost u Guči, pogotovo nakon slučaja Radovana Đenadića, meštanina iz Guče koji tvrdi da su ga dvojica policajaca iz Lučana iz čista mira pretukla.

Radovan Đenadić
Radovan Đenadić Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

On je proslavljao rođenje deteta, kada su ga policaji izvukli iz kafića jer nije imao ličnu kartu kod sebe, a potom odveli u šumu, vezali za drvo, tukli i pretili mu.
Zbog ovog slučaja pomenuti policajci su suspendovani do okončanja postupka.

Pomenuti događaj usledio je nekoliko meseci nakon što su policajci u selu Rti pucali na mladiće koji su se oglušili o znak STOP.

VIDEO: Radovan Đenadić iz Guče o stravičnoj policijskoj torturi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare