Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC, Nova.rs

Inspektori Slobodan Milenković i Dušan Mitić, koji su se u fokusu javnosti našli nakon što su otkrili imanje “Jovanjica” i zbog toga trpeli pritiske, smenjeni su sa svojih radnih mesta. Ovim potezom samo je nastavljen višegodišnji progon inspektora koji su uhapsili Predraga Koluviju i to neposredno pred njihovo svedočenje, te se postavlja pitanje ko je u strahu od toga šta inspektori planiraju da ispričaju pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Kako je saopšteno iz advokatske kancelarije Zdenka Tomanovića, koji zastupa policijske službenike, Milenković više nije načelnik Odeljenja beogradske policije za borbu protiv droga i Mitić više nije na čelu operative.

„Formalnom odlukom Kabineta MUP-a raspoređeni su na druga radna mesta izvan Odeljenja za borbu protiv droge. Odluka političkog vrha policije je u suštini smena inspektora i predstavlja pre svega direktno sprečavanje dalje istrage i provere operativnih saznanja koja projekat „Jovanjica“ vode do centara moći u našoj državi. Ova smena je i osveta policajcima i pritisak pred dolazeće svedočenje“, navodi se u saopštenju kancelarije.

Slobodan Milenković Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Ističu da je smena inspektora je i „poruka da ko ne prihvati laži centara moći, gubi profesionalnu i ličnu sigurnost a dobija javne optužbe, uvrede, diskreditacije, skupštinske i tabloidne hajke“.

„Centri moći smenom pokušavaju da, u vezi kriminalnih delovanja, lažiraju sadašnjost i demontiraju prošlost”, navodi se.

Pročitajte još:

Novi pritisci na inspektore dešavaju se uoči nastavka svedočenja Mitića koji je na ranijem pretresu izneo dosad nepoznate detalje o “Jovanjici” i šokirao javnosti. Mitić je istakao da je njihova namera bilo hapšenje tadašnjeg načelnika BIA, a sada ministra policije Bratislava Gašića.

Istakao je i da im nije bilo prijatno da „državu uhvate u kriminalu“, te da im se činilo kao da je postupajući tužilac zapravo više radio kao javna odbrana Koluvija.

Pritisci na inspektore nisu prestali ni nakon toga, a poslednji u nizu jeste smena. Postavlja se pitanje ko je u strahu od toga šta Milenković i Mitić imaju da ispričaju pred sudom.

Ugledni advokat Božo Prelević u razgovoru za Novu ističe da je ovo možda najblaže što je moglo da se dogodi inspektorima koji su otkrili „Jovanjicu“ i uhapsili vlasnika pomenutog imanja, Predraga Koluviju.

„Po onome ko je čuvao „Jovanjicu“, odnosno činjenica da je BIA kao institucija u to bila involvirana, a tada je načelnik iste bio sadašnji ministar policije, jasno je da otkrivanje „Jovanjice“ Milenkovića i Mitića svrstava na suprotstavljenu stranu. Uoči suđenje, najblaže što se inspektorima moglo desiti u zarobljenoj državi jeste da budu suspendovani s posla. Mogli su da budu suspendovani iz života, i sami su govorili u više navrata da im je ugrožena bezbednost. Ovaj potez samo govori da ovde nema nikakvog pomaka sve dok je ova politička logika i filozofija na snazi. Svi koji ovaj režim podržavaju – pozicija, opozicija ili stranci, podržavaju baš ovakav režim i ovo što rade. Naravno, za koju godinu ili možda pre, aktuelnoj vlasti će ovo biti zamereno od strane međunarodnog faktora, odnosno čim završe ono zbog čega ih trenutno podržavaju – a to je Kosovo“, ističe ugledni advokat.

Foto: Nova.rs/Video

Prelević ukazuje i na bitnu posledicu koju nosi smena Milenkovića i Mitića.

„Ovo je pitanje podržavanja režima koji na sve moguće načine sprečava otkrivanje jedne narko-farme. Treba razmisliti koji će inspektor ikada više da krene u otkrivanje narko-farme, samo je to pitanje“, kaže advokat.

Podsetimo, od samog otkrivanja „Jovanjice“ i hapšenja Koluvije inspektori se nalaze pod budnim okom javnosti.

Predrag Koluvija Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

U prorežimskim tabloidima nazivani su kriminalcima, a napadi su se intenzivirali nakon što ih je vlasnik “Jovanjice” Koluvija optužio da su mu nudili da za sve optuži Andreja, brata predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i to prilikom hapšenja.

Usled optužbi inspektori su poligrafski testirani nekoliko puta zbog slučaja „Jovanjica“. Poligraf su prošli, ali napadi nisu prestali.

Jovanjica Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Imanje „Jovanjica“ otkriveno je 14. novembra 2019. godine, kada je inspektor Slobodan Milenković na auto-putu ka Nišu zaustavio automobil sa blinkerima, u kome se nalazio Predrag Koluvija. Koluvija je tada policajcima pokazao lažnu policijsku legitimaciju, a tada se pristupilo proverama o čemu se, odnosno o kome se radi.

Da su inspektori odranije imali operativna saznanja nesumnjivo govori i iskaz Slobodana Milenkovića tad u tužilaštvu gde navodi da su znali da je Koluvija diler droge.

Ceo vrh države u odbrani Koluvije

Ne treba zanemariti da je ministar policije Bratislav Gašić nedavno izneo oštre optužbe na račun inspektora.

Pročitajte još:

„Radi se o dva inspektora koji pokušavaju da zadrže svoje pozicije. Inače, jedan od njih dvojice je blizu devet meseci na bolovanju. Drži svoje načelničko mesto, naravno. Drugi je manje od toga na bolovanju. Obojica su sa više prijava Sektora unutrašnje kontrole do sada prijavljivani, zbog zloupotreba u mnogim slučajevima koje smo imali“, rekao je Gašić.
O inspektorima je u više navrata govorio i sam predsednik Srbije Aleksandra Vučić navodeći da „mediji pokušavaju da od dvojice inspektora naprave heroje“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare