Kosovo policija Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

N.K. mladić iz Srbije, (Šabac) priveden je prekjuče od strane Kosovske policije nakon što je, prema rečima njegovog advokata, pretučen u domu svoje devojke Albanke, s kojom je bio u vezi oko dve godine.

A.K. majka N.K. za Medija centar je navela da je za incident u kojem je njen sin uhapšen najpre saznala od njegove devojke, koja ju je obavestila o tome da je njen sin, koji je prekjuče došao u Prištinu, pretučen u njenom stanu.

„Njen otac je vezao N.K i naneo mu lake telesne povrede. Njih dvoje su se zabavljali. Mi, kao roditelji, prihvatili smo to bez obzira na njenu nacionalnost. Nama je bilo bitno da je on srećan s njom i ona s njim. Ona je dolazila u Srbiju, i mi smo je tretirali kao svoju rođenu ćerku. Niko je nije popreko pogledao tokom njenog boravka ovde“, rekla je A.K. za Medija centar.

Advokat N.K. Ljubinko Todorović, objašnjava kako je mladić iz Šapca dospeo u Prištinu.

„On je prenoćio kod devojke, a pre toga su zajedno bili na odmoru u Albaniji 15 dana. Pre toga je nekoliko puta bio s njom u Beču, gde ona studira. Zabavljali su se oko dve godine. Ovaj put su se dogovorili da se vide u Prištini i on je prenoćio kod nje“, objašnjava advokat.
Šta se dalje dešavalo i kako je N.K. završio u policiji?

„Ujutru, kada su se N.K. i njegova devojka probudili, čuli su lupanje. To su bili njeni roditelji. Devojka je rekla: ‘Ja ću da izađem da vidim, a ti budi ispod kreveta’. On je bio ispod kreveta, ali su ga ipak pronašli. Otac devojke ga je napao i, u bukvalnom smislu, prebio. Majka devojke je pozvala policiju, koja je intervenisala i na neki način ga spasila“, dodaje Todorović.

Nakon toga, N.K. prema rečima Todorovića biva odveden u centralni zatvor u Prištini. Todorović je obavešten da je tamo i otišao da ga potraži, ali je N.K. u međuvremenu doveden u tužilaštvo. Dobio je advokata po službenoj dužnosti, ali je Todorović, kako kaže, uspeo da preuzme njegovu odbranu.

Todorović dalje objašnjava da se, uprkos tome što je bio žrtva nasilja, N.K. sada suočava sa optužbom za neovlašćeni upad u privatne prostorije. Dok pravni proces teče, devojka N.K. se, kako navodi Todorović, nalazi u nezavidnoj poziciji, jer ne može da svedoči u korist svog dečka zbog pritisaka svoje porodice, iako bi njeno svedočenje moglo biti ključno za rasvetljavanje istine.

Advokat je naveo da je N.K. na neki način morao da prizna krivicu za upad u privatni posed, kako bi izbegao strožiju kaznu.

„Stvarna kazna bi bila proterivanje kao stranog državljanina. Međutim, kako bi izbegao težu kaznu, zamolio sam ga da prizna krivicu, što nije u potpunosti odgovaralo stvarnosti. Na kraju, tužilac je odustao od zahteva za pritvor i izrečena je blaža mera“, dodao je Todorović.

Foto: Eren Beksac / AFP / Profimedia

Todorović je zaključio da je ovo povoljan ishod jer je N.K. izbegao težu kaznu i ostao na slobodi, ali će morati da napusti Kosovo.

Nakon odluke suda, advokat Todorović i N.K. su napustili sudnicu, ali je još uvek bilo neizvesno da li će N.K. biti odveden do prelaza ili će ga policija otpratiti do autobusa za centralnu Srbiju.

Proteran sa Kosova

U međuvremenu, N.K. je morao još jednom da se sastane sa svojom devojkom kako bi preuzeo svoja lična dokumenta bez kojih nije mogao da napusti Kosovo.

Dok su se njihovi putevi ponovo ukrštali, advokat Todorović je primio obaveštenje da je policija ponovo pronašla N.K. i odvela ga da potpiše pisanu izjavu o priznanju krivice.

Advokat je u jučerašnjoj izjavi za Medija centar ostao u neizvesnosti oko tačnog vremena kada će N.K. biti deportovan sa Kosova.

Iako je pravna zavrzlama oko ovog slučaja rešena odlukom suda o njegovom proterivanju sa Kosova, ostalo je mnogo neodgovorenih pitanja. Najveće među njima je kako će se završiti ljubavna priča između Srbina i Albanke? Njihova ljubav, koja je prkosila granicama nacionalnosti i predrasuda, sada je na raskršću. Da li će moći da prevaziđu prepreke koje im život postavlja ili će ova “romantična veza” postati još jedna žrtva istorijskih sukoba i duboko ukorenjenih predrasuda između Srba i Albanaca, piše Medija centar Čaglavica.

Bonus video: Hapšenje zbog pranja novca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare