Zlostavljanje, uznemiravanje
Ilustracija: Shutterstock

Kraljevčanin G. D, čiji je 14-godišnji sin juna 2019. godine pretrpeo užasan oblik seksualnog nasilja od strane punoletnog N. Č, ogorčen je na Osnovno javno tužilaštvo u tom gradu jer pune tri i po godine nije preduzelo nikakvu procesnu radnju u pomenutom predmetu. Prema tvrdnjama porodice mladića, upravo zbog toga je došlo do situacije da Osnovni sud odbaci optužbu protiv osumnjičenog i prođe nekažnjeno za ono šta je učinio.

Prema rečima sagovornika Nova.rs, napad se dogodio 17. juna 2019. godine. Kobnog dana njegov sin se vraćao sa treninga, kada je sa još dve maloletne osobe ušao u linijski taksi. Krenuli su prema kući, a taksista se namerno nije zaustavio na stanici gde je trebalo da izađe sin G. D, već je rekao da će njega odvesti kući tek kada ostale razveze.

Nakon što je taksista ostavio dvoje maloletnika, prema rečima G. D, njegov sin je doživeo seksualno uznemiravanje. N. Č. je njegovog sina neprimereno dodirivao.

Iako je prošlo nekoliko godina od napada, mladić se i dalje oporavlja od traume koju je doživeo. Za ovu porodicu iz Kraljeva novi šok je nastupio nedavno kada je sud odbio optužbu, čime je manijak praktično oslobođen.

Pročitajte još:

Otac dečaka kivan je zbog svega.

„Obraćam se celokupnoj javnosti kako bih izrazio nemoć i nezadovoljstvo radom čitavog pravosudnog aparata koji ne samo da ne ostvaruje svoju primarnu funkciju postupanja u skladu sa zakonom radi zadovoljenja pravde i pravičnosti, već direktno favorizuje kriminal i devijantne osobe šaljući poruku da je svako kriminalno i devijantno ponašanje poželjno i da će proći nekažnjeno“, počinje otac mladića.

Foto:Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Prema njegovim rečima, paradoksalno je da postupajući zamenik OJT Kraljevo više od tri i po godine nije preduzeo nijednu procesnu radnju čime je nehatno doprineo i pomogao da u konkretnom slučaju nastupi zastarevanje, a samim tim i nemogućnost ostvarivanja pravde.

„Utisak da tužilaštvo nije radilo svoj posao dodatno je podgrejala činjenica u čitavom periodu od četiri godine koliko je tužilaštvo prikupljalo dokaze, u konkretnom slučaju, nije preduzeta nijedna radnja koja bi omogućila identifikovanje i prikupljanje obaveštenja od svedoka i žrtve, odnosno devojke koja je kritičnom prilikom bila prisutna“, objašnjava otac.

Nakon ovakvog postupanja Osnovnog javnog tužilaštva u Kraljevu, navodi dalje, koje ukazuje na totalnu nestručnost ili eventualno prisutnu korupciju, Osnovni sud u tom gradu je samo mogao da donese presudu kojom u ime naroda odbija optužbu usled nastupanja relativne zastarelosti nastale nepreduzimenjem procesnih radnji od strane tužilaštva.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Imajući u vidu da je moj sin u međuvremenu postao punoletan i nikada nije imao dodira sa zakonom, molim stručnu i opštu javnost da izvrši pritisak na institucije sistema kako se ovakve situacije nikada ne bi dogodile nijednom detetu više, a vinovnici prođu nekažnjeno“, poručio je otac, tada maloletnika, i dodao:

„Želim da napomenem da ćemo kao porodica preduzeti neophodne korake kako bi obavestili nadležne institucije o navedenom događaju, pre svega republičkog javnog tužioca, Državno veće tužilaca, Ministarstvo pravde i naravno predsednika Srbije, Aleksandra Vučića“.

Evo šta kažu iz tužilaštva

Povodom pomenutom slučaja, portal Nova.rs kontaktirao je Osnovno javno tužilaštvo u Kraljevu, odakle su nam poslali sledeći odgovor.

„Dana 21. juna 2023.godine Osnovnom sudu u Kraljevu podnet je optužni predlog protiv okrivljenog N.Č., zbog krivičnog dela polno uznemiravanje izvršenog na štetu maloletnog oštećenog. Postupajući po ovom optužnom predlogu Osnovni sud u Kraljevu je dana 26. marta 2024. godine doneo presudu kojom je prema okrivljenom odbio navedenu optužbu“, navodi se u saopštenju tužilaštva i dodaje:

„Na navedenu presudu ovo tužilaštvo je izjavilo žalbu koja je presudom Višeg suda u Kraljevu odbijena kao neosnovana, uz zauzeti pravni stav da u situaciji kada isti okrivljeni sa više radnji koje su upravljene na polno uznemiravanje drugog lica, a učinjene su prema više različitih lica, nesumnjivo čine posebna krivična dela, jer je u pitanju više oštećenih, bez obzira što je pred Osnovnim tužilaštvom vođen jedinstveni postupak, a po principu subjektivnog koneksiteta. Tako da su radnje zadržale svoju samostalnost i čine odvojene krivično pravne događaje, zbog čega je nastupila relativna zastarelost krivičnog gonjenja okrivljenog za krivično delo izvršeno na štetu maloletnika“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare