OŠ Ribnikar godišnjica Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Dečak koji je 3. maja ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu trebalo bi danas da bude doveden u prostorije Specijalnog suda u Beogradu, gde će biti nastavljen krivični postupak koji se vodi protiv dečakovih roditelja. Podsećanja radi, maloletni ubica neće odgovarati zbog zlodela koje je počinio, dok njegovim roditeljima preti zatvorska kazna.

U zgradi Specijalnog suda danas bi trebalo da se nastavi krivični postupak koji se vodi protiv Miljane i Vladimira Kecmanovića, majke i oca dečaka koji je u OŠ „Vladislav Ribnikar“ počinio nezapamćeni zločin. Vladimir Kecmanović je optužen da je izvršio krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti, s obzirom na to da je dete od tada 13 godina vodio u streljanu i učio da puca, te da nije adekvatno čuvao oružje koje je imao u svojoj kući. On se nalazi u pritvoru otkako je 3. maja priveden.

Hapšenje Vladimira Kecmanovića, oca dečaka ubice iz
Privođenje Vladimira Kecmanovića Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Majka maloletnog ubice Miljana Kecmanović tereti se da za krivično delo nedozvoljeno držanje, nošenje i promet oružja, imajući u vidu da je njen DNK trag pronađen na jednoj od čaura u učionici škole, kao i na gumici za kosu kojom je bila vezana flaša u kojoj je njen sin napravio molotovljev koktel.

Maloletni ubica je 3. maja 2023. ubio Bojanu Asović (11), Anu Božović (11), Katarinu Martinović (12), Maru Anđelković (13), Emu Kobiljski (13), Sofiju Negić (13), Andriju Čikića (14), Adrianu Dukić (14), Angelinu Aćimović (14) i Dragana Vlahovića (53), a ranjeno je šest osoba.

Optužnicom protiv roditelja maloletni ubica nije obuhvaćen, imajući u vidu da je u trenutku izvršenja krivičnog dela imao 13 godina, te da samim tim ne podleže krivičnoj odgovornosti. On u ovom postupku ima status svedoka i očekuje se da danas bude doveden u sudnicu Specijalnog suda, gde će se održati ročište.

Maloletni ubica se nalazi u specijalizovanoj dečijoj psihijatrijskoj ustanovi u Beogradu i pretpostavlja se da će bolničkim sanitetom, uz pratnju policije, biti doveden u zgradu suda. To će biti prvi put da dečak izlazi iz bolnice u kojoj boravi od 3. maja, kada je i priveden u školskom dvorištu. Nakon što bude doveden u jednu od najzaštićenijih sudnica u Srbiji, maloletni ubica će biti smešten u posebnu prostoriju, gde će fizički biti odvojen od drugih učesnika u postupku, tako da oni ne mogu da ga vide ali će moći da čuju šta govori.

MIljana Borić i advokati Irina Borović i Borivoje Borović Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Svedočenju maloletnog ubice trebalo bi da prisustvuju radnik Centra za socijalni rad, staratelj koji će mu biti dodeljen imajući u vidu da su mu oba roditelja optužena, pedagog i psiholog. Postoji mogućnost zakonom zagarantovana da maloletnik odbije da svedoči protiv svojih roditelja imajući u vidu da su mu najbliži srodnici.

Prva godišnjica od masakra u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Inače, najveća sudnica Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici podeljena je u tri dela, tako da u prvom sede sudije, advokati, tužioci i oštećeni, a u drugom optuženi.

Optužen i instruktor

Na optužnici se pored Kecmanovića nalazi i Nemanja Marinković, instruktor streljane u kojoj je dečak, prema istim navodima, uvežbavao pucanje iz vatrenog oružja. On se tereti za davanje lažnog iskaza. Vlasnik te streljane Ratko Ivanović je u međuvremenu sklopio sporazum o priznanju krivice sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu na osnovu čega ga je sud oglasio krivim za krivično delo davanje lažnog iskaza i osudio na kaznu kućnog zatvora od šest meseci.

Miljana i Vladimir Kecmanović od početka suđenja negiraju krivicu, a interesantno je da se ni jedno ni drugo ne terete za delo zapostavljanje i zlostavljanje maloletnog lica.

Sud je u ovom slučaju zatvorio suđenje za javnost iz razloga zaštite interesa maloletnih žrtava.

Poritv porodice Kecmanović vodi se i više parničnih postupaka po tužbama koje su podnosili roditelji ubijene dece i ranjeni.

Bonus video: Naredno ročište u slučaju Ribnikar biće održano u Specijalnom sudu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare