Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Miljana Kecmanović, majka dečaka K.K. koji je 3. maja prošle godine u OŠ “Vladislav Ribnikar” ubio 10 osoba, neće svedočiti u parničnom postupku po tužbi 27 članova porodica ubijene dece. Advokat Marina Ivelja, navela je da majka nije u stanju da iznose odbranu nakon što je to učinila u krivičnom postupku.

Na današnjem ročištu prvo je saslušana Lidija Maksić, psiholog ogledne škole „Vladislav Ribnikar“.

„Sa maloletnik K. K. nikada nisam individualno radila. Nije se po bilo čemu isticao, niko mi nije ukazao da je njemu potrebna bilo kakva pomoć. Ja sam ga testirala na upisu u školu. Njegova razredna mi je više puta rekla da ne vidi problem, da je odeljenje odlično“, navela je Maksić.

Pročitajte još:

Na pitanje sudije da li je nakon 3. maja protiv nje pokrenut disciplinski postupak, psiholog je rekla da jeste.

„Dnevnik dokumentacije je bio štur, kako je prosvetni inspektor rekao i nismo imali mesečni plan posete odeljenjima za taj kobni maj, ali nismo bili u stanju tada. Za 23 godine rada, nikada nije bila upućena žalba na moj rad“, navela je Maksić.

Ona je istakla da je dečak K. K. imao mnogo izostanaka u 7. razredu, što je pravdano opravdanjima sa privatne klinike.

radovi na osnovnoj školi Vladislav Ribnikar Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

„Niko od institucija nije tražio moje stručno mišljenje o 3. maju. Čitala sam sastave koje je napisao K. K., gledala njegove crteže iz likovnog, ali ništa sporno nisam uvidela“, zaključila je Lidija Maksić.

Nakon psihologa, danas je svedočila i pedagog škole, Jelena Vujičić.

„Deca iz 7/2 su bila fantastična. Ne poznajem Kecmanoviće. U okviru svakog odeljenja sam imala časove sa decom, imali smo razne radionice na temu nasilja. Ne sećam se da je K. K. inao neki problem, imala sam naviku da izađem napolje i posmatram decu ali K. K. nisam viđala, nije bio upadljiv. Znam da je K. K. imao želju da pređe u drugu smenu, ali sa njim niko nije razgovarao o tome. Ne znam koliko je K. K. izostajao sa nastave i da li je, dnevnik sam pratila i uočila nepravilnosti, nije razredna savesno evidentirala dokumentaciju. Znam samo da su deca popustila iz matematike, ali to je jedino sto sam znala. Nisam znala sa je K. K išao u streljanu, da sam znala reagovala bih“, rekla pedagog Jelena Vujičić.

Budući da je pedagog bila vidno nervozna, sudija ju je zamolila da se smiri i ne negoduje i gestikulira rukama i očima.

„Nakon korone se znatno povećao broj dece sa suicidnim mislima“, rekla je Vujičić.

Pročitajte još:

Odgovarajući na pitanje advokata Marine Ivelje da li je ikada srela K. K., pedagog je rekla da nije, nakon čega je advokatica pročitala mejl Miljane Kecmanović upućen školi i direktorki na kraju šestog razreda, u kome se navodi da je on razgovarao sa pedagogom o promeni smene.

Nakon svedočenja pedagoga, svoj iskaz je dala i učiteljica dečaka Vesna Belavin.

„Zabavljao ih je tako što im je prepričavao knjige koje je čitao i glumio je. Deca su ga volela, zvali su ga na rođendane. On nikada nije ulazio u njihova koškanja, ali je voleo da kaže ko je od njih u pravu. Bio je dete koje zna da kaže dobar dan, doviđenja i izvini. Bio je odličan đak, redovno je radio domaće zadatke, aktivan na času, slušao je šta se priča, nije se vrteo i uvek je nešto pitao o temi o kojoj se razgovara“, ispričala je učiteljica.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Na pitanje da li je bio pod velikim pritiskom roditelja da uči i sve zna, učiteljica je rekla da on to nije pokazivao.

„Samo se video veliki, ozbiljan i kontinuiran rad sa njim kod kuće. Samo njegov fond reči je bio veliki za taj uzrast. Imao je mnogo znanja i išao je na takmičenja. Njegovi majka i otac su dolazili redovno na sve roditeljske i otvorena vrata. Uvek bi me pitali za savete oko njega i na šta da obrate pažnju i to su primenjivali, jer sam ja to posle videla na njemu“, kazala je Belavin.

Naredno suđenje zakazano je za 24. i 25. oktobar. Za tada je zakazano iznošenje rezultata psihijatrijskog veštačenja porodica nastradale dece kao i maloletnog dečaka-ubice K. K..

Takođe, sudija je zatražila da se iz Doma zdravlja „Stari grad“ dostavi zdravstveni karton maloletnog K. K., kao i karton iz Klinike za neurologiju i psihijatriju.

VIDEO: Završeno ispitivanje majke K. K. zbog ubistava u „Ribnikaru“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare