Čačak, Kablar, Milanka Petrović, baka, ovce, ovca, krađa, kradja ovaca
Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Opustela sela na Kablaru nadomak Čačka nekoliko godina nalaze se na meti lopova. Najviše se seče i krade šuma, ali su na udaru i staračka domaćinstva. Iako ima 95 godina, Milanki Petrović već drugu godinu zaredom lopovi kradu ovce. Od nekada devet ovaca, u staji je ostala samo jedna.

Život na Kablaru nikada nije bio lak, mnogo se radilo da bi se malo skućilo. Dosta njih je diglo ruke i napustili su svoja ognjišta, ali ne i Milanka koja ima skoro jedan vek. Iako se do njene kuće stiže lošim putem, to nije bila nikakva prepreka za lopove, koji dve godine uzastopno kradu ovce iz štale.

„Dok mi je muž bio živ nije niko krao. Sve je bilo na svom mestu. Sad osećaju baba gluva, ne čuje, dođu komotno i nose. Svega sam deco imala u kući, davala i drugome i pomagala, sad nemam ništa. Jednostavno nemam ništa“, kroz suze priča Milanka.

Ljudi su u ovim krajevima prirodno bili upućeni jedni na druge, družili se, pomagali, pa svi sa nestrpljenjem očekuju rezultate policijske istrage.

Čačak, Kablar, Milanka Petrović, baka, ovce, ovca, krađa, kradja ovaca
Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Nemam komšiluka. Da imam komšije bilo bi mi lakše. Najbliža mi ta kuća na brdu. Mogu da umrem 100 puta da niko ne zna. Sad moram da zaključavam ovcu. Kome više mogu da verujem. Da sam nekome učinila neko zlo ili nešto da kažem pa mi pravi osvetu. Svi su sa mnom bili da ne može lepše biti, ali eto“, kaže Milanka.

Iako se bliži stotom rođendanu Milanka ne prestaje da radi. Ćerke, unuci i praunuci su u Čačku i Beogradu, ali ona ne želi da napušta svoj Kablar.

„Ona u kući radi sve, sve sprema. Pogledajte kako dvorište održava, tu je cveće. Tu je leti pravi raj. Ovako nešto baš je poremeti, povredi je, jer ipak je ona stara žena. Povredilo bi bilo koga kamoli nju da neko tako ukrade. Njoj to i ne treba toliko, ali ona s njima priča, to je neka njena zabava te ovce“, kaže ćerka Milena Petrović.

Rošci su od Čačka udaljeni skoro 30 kilometara i ovde policija retko dolazi zbog lošeg puta, što pogoduje lopovima. Apeli stanovništva i mesne zajednice za češćim patrolama nisu urodili plodom pa su meštani prepušteni sami sebi.

BONUS VIDEO: Pljačkanje zlatare

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare