Foto: Shutterstock, United States Secret Service

Srbin Nemanja Radovanović (21) i Rumun Tomaš Sabo optuženi su u Sjedinjenim Američkim Državama da su četiri godine, kao članovi organizovane grupe, izvršili brojne "svating" napade, tako što su pozivali policiju i prijavljivali fiktivne zločine na adresama 101 žrtve među kojima je 61 američki državnik. Radovanović i Tomaš su koristili grupe za ćaskanja u kojima su dogovarali svoje akcije, a skrivali su se iza lažnih nadimaka.

Radovanović i Sabo su optuženi za zaveru, 29 pretnji i širenje lažnih informacija u vezi sa eksplozivnim napravama, a terete da su bili deo veće organizovane grupe koja je od decembra 2020. godine do januara 2024. godine nabavila lične podatke (adrese) svojih žrtava, a onda su vršili „svating“ napade tako što su policiji lažno prijavljivali hitne slučajeve na tim adresama.

Sabo je navodno bio organizator i moderator grupe za ćaskanje u kojima su optuženi komunicirali koristeći nadimke, pa je tako Sabo bio skriven iza imena Jonah, Jonah Goldberg, Plank, Rambler, Var Lord (Bog Rata), Shovel (Lopata), Cypher, Kollectivist, Hot Thugging2, dok se Radovanović skrivao iza nadimaka KSBD31, KSDR, Angus, Thuggin, Thug Hunter, Hot Thuggin, DCL i AOD.

Tokom četiri godine, Radovanović i Sabo su uznemiravali ukupno 101 žrtvu, uključujući i 61 američkog zvaničnika među kojima su američki kongresmeni, zvaničnici izvršne vlasti, viši zvaničnici saveznih agencija za sprovođenje zakona i drugi. Takođe, na meti su im se našle četiri verske organizacije, jedan univerzitet i četiri firme, na čijim adresama su optuženi prijavili postavljene eksplozive.

Foto: United States Secret Service

Šta je „svating“?

Pojam „svating“ počeo je da se pojavljuje sredinom dvehiljaditih godina kada su igrači video igara, posebno oni koji se uživo snimaju dok igraju igrice, počeli da uzimaju lične podatke protivnika, poput njihove adrese stanovanja, nakon čega su slali telefonske prijave lokalnim policijama o zločinu koji se navodno dogodio upravo na toj adresi. Potom bi se na vratima žrtve potpuno iznenada pojavio do zuba naoružan policijski tim.

Iako na prvi pogled deluje bezazleno, upad naoružanog tima specijalaca u nečiji dom je veoma uznemirujuće, a postoje slučajevi kada su se ovakve akcije završavale fatalno. Tako je jedan čovek upucan i ubijen nakon što je policija primila lažnu prijavu da se u njegovoj kući nalaze taoci, dok je drugi doživeo srčani udar kada su mu naoružani policajci upali u kuću. Tokom jedne od policijskih akcija, koju su podstakli Radovanović i Sabo, dogodila se saobraćajna nezgoda.

Teksas, Ostin, pucnjava, policija
Pucnjava u Ostinu Foto: Bob Daemmrich / Zuma Press / Profimedia

Podsticanje ovakvih akcija i lažno prijavljivanje je nezakonito u SAD, a te slučajeve istražuje Federalni istražni biro (FBI) u saradni sa drugim organima za sprovođenje zakona.

Prijavili pucnjavu u sinagogi, otmicu deteta i ubistvo

Iz optužnice američkog tužilaštva jasno se vidi koliko su bile ozbiljne pretnje koje su upućivali Sabo, Radovanović i ostali članovi ove grupe koji još nisu identifikovani. Tako je 30. decembra 2020. godine Sabo pozvao broj za hitne slučajeve i prijavio masovnu pucnjavu u više sinagoga u Njujorku, 19. decembra 2023. Radovanović i Sabo prijavljuju da čovek preti samoubistvom u jednoj kući i da drži dete kao taoca, 24. decembra prijavljuju da se na adresi jedne verske organizacije nalazi bomba koja će biti aktivirana, usled čega je objekat evakuisan…

U jednoj od poruka koje su Radovanović i Sabo razmenili 23. decembra, Sabo objašnjava srpskom mladiću kako svoje lažne prijave treba da usmere na obe političke opcije u Sjedinjenim Američkim Državama.

„Mi nismo ni na čijoj strani“, kazao je Sabo Radovanoviću.

Iako se u optužnicama ne navode imena žrtava, već samo datumi i vremena kada su pretnje poslate, Vašingotn post piše da se neki od navedenih incidenata poklapaju sa prijavama koje su dobijali određeni političari koje je policija posetila prošle godine, poput senatora Tomija Tubervila. Mnogi od njih su i javno priznali da su se našli na meti ovih dojava poput senatora, državne sekretarke Mejna, bivše ambasadorke UN, državni tužilac Teksasa i drugih.

Priznali da su slali lažne pretnje

Iako se u optužnicama ne navode imena žrtava, već samo datumi i vremena kada su pretnje poslate, Vašingotn post piše da se neki od navedenih incidenata poklapaju sa prijavama koje su dobijali određeni političari koje je policija posetila prošle godine, poput senatora Tomija Tubervila. Mnogi od njih su i javno priznali da su se našli na meti ovih dojava poput senatora, državne sekretarke Mejna, bivše ambasadorke UN, državni tužilac Teksasa i drugih.

Bonus video: Lažne dojave sa izmišljenih brojeva, pritisak i uznemiravanje novinara: Da li je vlast uvela novu kategoriju specijalizovanih botova?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare