Foto: E-Stock/Miloš Rafailović, MUP Srbije

Suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, optuženoj za sedam ubistava, otmice, silovanje i druga teška krivična dela, nastavlja se danas pred Specijalnim sudom u Beogradu. Tokom prethodnih ročišta, članovi ove kriminalne grupe pokušali su da ospore svedočenja okrivljenih -saradnika, u prvoj liniji Srđana Lalića, a portal Nova.rs otkriva šta je sve dosad on otkrio o delovanju ozloglašenog klana.

Gotovo svako suđenje kriminalnoj grupi Belivuk-Miljković protekne burno, mahom zbog rasprava između optuženih i okrivljenih-saradnika, ujedno i bivših saradnika vođa klana. Okrivljeni-saradnici pristali su da svedoče protiv dojučerašnjih saradnika u zamenu za blaže kazne. Upravo zbog toga, optuženi na sve načine pokušavaju da ospore njihove iskaze u kojima su otkrili sve tajne klana Belivuk-Miljković.
Miljković je na suđenju u ponedeljak ponovo govorio o sporazumima koje su sklopili okrivljeni-saradnici Nikola Spasojević, Bojan Hrvatin i Srđan Lalić.  Istakao je da ono što Lalić navodi u svojim svedočenjima „ima samo u snovima“, te da mu ni tužilac nije poverovao jer još uvek nije pokrenut postupak za ubistva o kojima je on pričao, kao što su ubistva dvojice vlasnika „Pink“ taksija i Mirka Kojića.
Inače, okrivljeni saradnik Srđan Lalić istakao je na prethodnim ročištima kako ima saznanja da je suvlasnika taksija jedan od vođa klana, Marko Miljković ubio ašovom i lovačkim nožem, a zatim zakopao.
„Mislim da se taj čovek zove Ranković. Drugi vlasnik Pink taksija je takođe ubijen (Teodor Gaćeša). Uveren sam u to, ali ne mogu da tvrdim. Ubo ga (Miroslava Rankovića) je ašovom u vrat i onda nožem u stomak. Lično mi je Miljković ispričao kako ga je ašovom udarao i da bi bio siguran lovačkim nožem nekoliko puta izbo“, rekao je tada Lalić.

Insajder je otkrio da ova dva slučaja povezuje jedan čovek blizak klanu – Mirko Kojić, koji se takođe vodi kao nestao, a sumnja se da je i on žrtva klana, koji je stradao zbog toga „što je mnogo znao“.

„Detaljno su mi ispričali Miljković i Marko Budimir kako su Kojića ubili produžnim kablom. Prvo su pokušali da ubiju produžnim kablom, i to Simke. Produžni kabl je pukao, Miljković mu je rekao da nije lako ubiti čoveka, pa je Miljković uzeo ostatke kabla i na kraju mu slomio vrat. Uništili telo sekirom i skalpelom i to trajalo šest sati, pa su ga bacili u reku“, ispričao je tada Lalić o ubistvu Mirka Kojića.

Lalić o atentatu na predsednika Srbije, Aleksandra Vučića

Miljković se na prethodnom suđenju osvrnuo i na navode koje je ranije izneo Lalić, tvrdeći da su pripadnici kriminalne grupe planirali atentat na predsednika Srbije Aleksandra Vučića. 

Marko Miljković Foto: E-Stock Milos Rafailovic

„Zvicer je obezbedio oko 5 miliona evra za svrgavanje vladajuće strukture ovde u Srbiji i za podsešavanje političke klime, pokušaj da se dovede na vlast neko ko bi bio podoban i radio u interesu klana. U tu svrhu su bila sprovođena neka delovanja, kačenje parola političke konotacije i delovanje na društvenim mrežama. Kao najveću prepreku su videli predsednika nakon objave rata mafiji, bilo je i pomena kao krajnje rešenje – atentat. Bilo je dogovoreno da prvi sledeći protesti budu uz veliko nasilje na ulicama, sve u cilju slabljenja institucija i vršenja pritiska na vladajuću strukturu. U slučaju da neko od nas bude uhapšen trebalo je da se vrše diverzije po Beogradu, pominjalo se i postavljanje eksploziva na javnim mestima“, ispričao je tada Lalić.

Miljković o terorističkim napadima na tržne centre 

Miljković se na prethodnom ročištu osvrnuo i na Lalićeve navode da su, sem navodnog atentata na Vučića, pripadnici ove grupe planirali terorističke napade na tržne centre. On je istakao da bi oni (pripadnici grupe) bili „moroni“ kada bi dizali u vazduh tržne centre u koje idu njihova deca.

Naime, Srđan Lalić u svom ranijem svedočenju istakao je da mu je Marko Miljković govorio da će postavljati bombe i eksploziv po zgradama, kao i da će ukoliko uhapse Veljka Belivuka platiti migrantu da se eksplozivom raznese TC Delta. On je tada pominjao i snajper koji je navodno plaćen 12.000 evra.

Šta je Lalić sve ispričao u svom iskazu?

Od početka suđenja kriminalnoj grupi u Specijalnom sudu, najviše pažnje izazvalo je upravo svedočenje Lalića koji je u crnoj svesci ispisao sve tajne klana koji je godinama činio teška krivična dela. Lalić je u javnosti poznat i kao „nasmejani koljač“, nakon što su objavljene fotografije na kojima nasmejan pozira pored tela žrtava.

Veljko Belivuk Foto:Stefan Tomasevic/ATAImages

U iskazu Srđana Lalića našla su se imena osoba o čijim sudbinama se do sada nije znalo ništa, makar zvanično, a za koje je bilo poznato da su oteti, poput bivšeg policajca i suvlasnika taksi udruženja Mirka Kojića, koji se inače pominjao i u kontekstu kuma okrivljenog vođe grupe Marka Miljkovića. Lalić je ispričao da je januara 2020. godine Miljković došao na stadion i okupio Srđana Lalića, braću Miloša i Marka Budimira, Nemanju Đurića, Nemanju Simića i Lazara Ninkovića.

Ispričao je kako su mu Miljković i Marko Budimir pričali da su Kojića hteli da ubiju produžnim kablom u Ritopeku, ali je kabl pukao, pa su mu na kraju slomili vrat. Telo su uništili sekirom i skalpelom i to je trajalo šest sati. Potom su njegovo telo bacili u reku.

Ljubomir Kića Marković, nekadašnji vođa navijačke grupe „Alkatraz“ ubijen je početkom novembra u Ulici Grčića Milenka u Beogradu, u trenutku kada je izlazio iz balona za fudbal. Već tada govorkalo se da bi se motiv likvidacije mogao tražiti u podatku da je Marković planirao da oformi novu navijačku grupu, što se Belivuku, koji je već tada gospodario tribinom, nikako nije dopalo.

Ljubomir Marković Kića Foto: Privatna arhiva

Lalić je tada izneo detalje o ovom slučaju rekavši da je zamoljen da pozajmi „škodu“ koju je koristio.

„Miljković mi je rekao „upecali smo Kiću“. Ja sam se najviše interesovao da li je izvršeno neko krivično delo mojim automobilom. Par dana kasnije Miljković mi je rekao da par dana kasnije budem na nekom javnom mestu sa video nadzorom kako bi ostao trag da nisam povezan sa krivičnim delom. Na internetu sam video da je Marković likvidiran, a kasnije su mi detaljno pričali Lainović, braća Budimir i Miljković“, rekao je Lalić i dodao:

„Za to je bio angaživan Lainović. Dali su mu da obuče kaput jer ima specifičan hod i veći stomak. Parkirana unapred bila je „škoda superb“ i posle ubistva je odložio oružje u skrivenu pregradu u „škodi“, a potom ga je Miloš Budimir odvezao u štek stan. Auto je bio na mestu koje nisu pokrivale kamere. Par dana kasnije Budimir je angažovao neke momke da u jutarnjim časovima odvezu to vozilo“, rekao je Lalić.

Foto: Rade Prelić/Tanjug

„Napravio sam Miljkoviću Skaj Leon. Preko tog naloga se, preko Radulovića, spojio sa svim bitnim iz škaljarskog klana. Bio je predstavljen kao najvažniji Radulovićev čovek za likvidacije. Raspitivao se škaljarima ima li ko da pripremi likvidaciju Marka i Veljka. „Barakuda“ upisan na Skaju objašnjava kako ima svoju poziciju u Krnjači i da je taj čovek već jednom namestio dečji rođendan Miloša Budimira gde su trebali da budu ubijeni, ali nisu stigli da izvrše pripremu. Miljković je počeo da razmišlja ko je i posumnjao da bi to mogao da bude Zdravko Radojević, kum Budimira. Našao je mlađe momke da prešvrljaju grafit brata Radojevića, da bi ga isprovocirao. Posle švrljanja grafita, Radojević odmah piše i „Barakudi“ i drugima i tu se razotkriva“, kazao je Lalić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare