Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg, MUP REPUBLIKE SRBIJE

Policija i tužilaštvo ispituju veze Miloša Žujovića (25), versko ime Salahudin, konvertita u islam koji je u subotu samostrelom ranio pripadnika Žandarmerije dok je obezbeđivao zgradu Ambasade Izraela u Beogradu. U međuvremenu su privedene tri osobe, a nastavljaju se pretresi na više lokacija u Srbiji.

Mladenovčanin Miloš Žujović (25) ubijen je u subotu popodne, nakon što je prišao stražarskoj kući ispred izraelske ambasade u beogradskom naselju Dedinje i hicem iz samostrela ranio žandarma Miloša Jevremovića (34) koji je radio na obezbeđivanju ovog objekta.

Jevremović je nakon napada uspeo da uzvrati hicima iz pištolja i naneo je Žujoviću povrede od kojih je preminuo na licu mesta. Ubrzo se oglasio i ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić koji je ovaj napad okarakterisao kao teroristički akt, nakon čega je u Srbiji proglašen crveni nivo bezbednosnih pretnji od terorizma.

Napad ispred ambasade Izraela Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Žandarm u stabilnom stanju

Pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova, ranjeni žandarm Miloš Jevremović, kom se strela zabola u vrat, nalazi se u stabilnom stanju nakon operacije. Smešten je u jedinicu intenzivne nege, gde će se njegovo stanje i oporavak pratiti. Žandarma su u bolnici posetili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar policije Dačić i ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan.

Aleksandar Vučić obišao je u Urgentnom centru povređenog pripadnika Žandarmerije Miloša Jevremovića Foto: Tanjug

Konvertit iz Mladenovca

Kako je policija do sada utvrdila, Žujović je konvertit iz Amerića kod Mladenovca koji je prešao da živi u Novi Pazar. Policija je izvršila pretres njegovog stana u Pazaru, gde su pronađeni kutija od samostrela koji je korišćen u napadu i stari moblni telefon. Paralelno sa ovim, policije je izvršila i pretrese na više lokacija u Srbiji, za koje se verovalo da bi mogle biti povezane sa ovim napadom.

U stanu jednog od ekstremista koji se našao na radaru policije, kako je saopštio ministar Dačić, pronađene su zastave Islamske države i veći broj noževa.

Dva hapšenja, jedno proterivanje

U velikoj akciji policije koja je usledila kao odgovor na napad koji je okarakterisan kao teroristički akt, uhapšen je Igor Despotović (25) zbog sumnje da je počinio terorističko udruživanje sa likvidiranim Žujovićem. Despotović je u aprilu osuđen za podsticanje na izvršenje terorističkih dela. Viši sud mu je izrekao prvostepenu kaznu zatvora od tri godine, dok Apelacioni sud treba da donese konačno odluku s obzirom na to da je ovo druga prvostepena presuda.

Oglašen je krivim jer je kontinuirano i javno, putem video snimaka, fotografija i tekstova iznosio i prenosio ideje kojima se posredno podstiče na vršenje krivičnog dela terorizam. U optužnici se navodi da je na društvenim mrežama napravio nekoliko profila koji su bili dostupni svima, na kojima je postavljao niz tekstova, snimaka i fotografija koji veličaju organizaciju, koja je od strane Ujedinjenih nacija proglašena za terorističku – „Islamska država“. Objavljivao je fotografije naoružanih pripadnika i vođa terorističke grupe „Al-Kaida“.

Takođe, Despotović je osuđivan presudom Višeg suda u Beogradu 2018. godine zbog krivičnog dela rasna i druga diskriminacija, na kaznu zatvora u trajanju od 6 meseci, koja je izvršena u prostorijama u kojima stanuje, uz primenu elektronskog nadzor.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, mobilni telefon teroriste Foto:TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

„Bio je u bliskoj vezi sa Žujovićem. Pored nega, zadržan je i Kemal Begović iz Novog Pazara, kod njega je pronađen prsluk sa zastavom islamske države. Takođe, Haris Šundo državljanin BiH je zadržan, koji nema odobren boravak i biće mu izrečena mera udaljenja iz Srbije“, rekao je ministar Dačić.

Samostrel kupio u Zemunu

Oružje kojim je izvršen napad na policajca Jevremovića, kupljeno je u prodavnici u Zemunu, otkrio je ministar.

View this post on Instagram

A post shared by 192.RS (@192_rs)

„Prilikom pretresa njegove kuće pronašli smo i račun. Kupio je samostrel dan pred teroristički napad u radnji u Zemunu za 6.700 dinara. Sumnja se da je reč o terorističkom udruživanju, uhapsili smo i priveli nekoliko lica“, poručio je Dačić. Pojasnio je da je reč o oružju koje se nalazi u kategoriji D opisanoj u Zakonu o oružju.

“Rekao sam ljudima iz PU u Beogradu da idu u radnju i sprovedu mere protiv toga što su prodali, ali sam dobio odgovor da to oružje spada u takozvanu D kategoriju oružja za koje nije potrebna dozvola nadležnih organa da se kupi”, kazao je Dačić i podvukao da Zakon pod hitno mora da se menja, da se “uskladi sa realnim životom”.

Meta mu bila sinagoga?

Šta je tačno bila namera likvidiranog Žujovića, koji je odlučio da teroristički napad na Ambasadu Izraela izvede u subotu i to samostrelom kupljenim za nekoliko hiljada dinara kojim je upucao srpskog policajca, svakako je glavno pitanje na koje bi istraga morala da pruži odgovor. Tužilaštvo će u narednom periodu istraživati i moguću povezanost sa drugim osobama, ekstremistima i sličnim grupama.

Jedna od mogućnosti, prema Dačićevim rečima, jeste da je Žujovićeva prva meta bila sinagoga.

“Rekonstruisano je njegovo kretanje na autobuskoj stanici, a došao je iz Mladenovca. Kretao se po gradu, prvo je bio do sinagoge, video je tamo policiju pa nije mogao da izvrši terorističko delo, pa krenuo je ka izraelskoj ambasadi”, kazao je Dačić.

Sa druge strane, Vučić je, prilikom najave novih hapšenja, kazao kako je ova grupa bila praćena.

“Možda je još sedam ili osam dana bilo potrebno da budu uhapšeni. Toliko je i tužiocu bilo potreno vremena da prikupi sve dokaze. Reč je o ljudima koji su ušli u ekstremističke krugove, oni su praćeni po liniji terorizma. Znalo se da je glavni terorista sinoć došao da poseti majku, i tu se gubi mogućnost praćenja i nažalost jutros se desilo ovo”, dodao je Vučić

Uloga supruge

Uz to, policija istražuje ulogu Žujovićeve supruge Bese (26), inače rođene u Beranama u muslimanskoj porodici, koja je sa njim boravila u Novom Pazaru, ali je samo nekoliko dana pred napad ispred Ambasade Izraela, napustila našu državu i otputovala u Crnu Goru.

Miloš Žujović (Salahudin) Foto: MUP Srbije

Policija je u subotu objavila fotografiju nastalu u policijskoj stanici, u Upravi za strance 11. marta, kada je Žujović došao sa suprugom da prijavi njen boravak, na kojoj se vidi Žujović sa ženom pokrivenom nikabom. Prema istim informacijama, oni imaju jedno dete, a policija je dobila informacije da je Besa u drugom stanju.

“Tražili smo od kolega iz Crne Gore da obave razgovor sa suprugom, koja je otišla dva dana pre ovog akta, malo je sumnjivo da se to desi baš dva dana pred”, kazao je Dačić.

„Čitao je i Bibliju i Kuran, a onda se zaljubio“

Dan nakon što je Miloš Žujović ubijen ispred Ambasade, oglasio se njegov otac koji je novinarima Blica objasnio da je njegov sin išao na takmičenja iz istorije, te da je pročitao Stari i Novi Zavet, Bibliju i Kuran, ali da se onda zaljubio.

„Uhvatila ga je sekta i gotovo. Pokušali smo, hajde bez svađe, hajde da vidi da ima nekog svog… Kad bi oni hteli da ga sahrane, kad su ga već oteli od nas, neka ga teraju na muslimansko groblje“, kaže Žujović za „Blic“.

On dodaje i da njegov sin ima sina kojem je rođendan 4. aprila, a da bi Miloševa supruga trebalo da se, do kraja godine, porodi još jednom.

„Eto šta je uradio“, kaže Žujović i dodaje da su on i njegova supruga bili u policiji.

Napad ispred ambasade Izraela Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Sagovornik „Blic TV“ navodi da su on i njegova supruga pokušali sve što su mogli kako bi izvukli sina, ali je on pobegao od njih. Prema njegovim rečima, „dosta toga je uticalo“ na njegovog sina.

Upoznavanje sa teroristima

Žujović je objasnio i kako je njegov sin upoznao muškarce koji su uhapšeni juče nakon napada ispred ambasade.

On je za „Blic TV“ objasnio da je Igor Despotović oženio najbolju drugaricu Miloševe žene pre šest godina i da je obe naterao da obuku hidžab.

Bonus video: Hapšenje osumnjičenog za terorizam u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare