Ilustracija Foto: N1

Godišnji izveštaj o radu Vrhovnog javnog tužilaštva otkriva da su tokom 2023. građani protiv kojih su podnošene krivične prijave za lakša krivična dela, uplatili 509.638.459 miliona dinara u dobrotvorne svrhe, kako bi postupci protiv njih bili obustavljeni. Iako se ovaj institutut takozvanog odlaganja krivičnog gonjenja, to jest oportuniteta, primenjuje u slučajevima lakših krivičnih dela, statistika pokazuje da je antikoruptivno odeljenje Višeg tužilaštva u Nišu prošle godine primenilo ovaj institut čak 102 puta, u proseku puta više nego isto odeljenje u Beogradu i Novom Sadu, dok je ukupna novčana cifra koju su okrivljeni uplaćivali – nesrazmerna.

Podsetimo, primena takozvanog „oportuniteta“ odnosno odlaganja krivičnog gonjenja na snazi je u Srbiji desetak godina. Zakonom je predviđeno da okrivljeni za dela za koja je predviđena kazna do pet godina zatvora, a koji ranije nisu osuđivani, mogu da uplate novac u humanitarne svrhe. Na ovaj način, drastično se smanjuje broj krivičnih predmeta u tužilaštvima i sudovima i povećva njihova efikasnost.

Oportunitet najčešće primenjuju Osnovna tužilaštva u čijoj su nadležnosti dela za koje je zaprećena kazna do pet godina. Znatno manji procenat beleži se u postupanju Viših tužilaštva, a neznatno veći pri posebnim odeljenjima za korupciju i visokotehnološki kriminal. Svuda – osim u Nišu.

Naime, dok je Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije u Beogradu primenilo oportunitet 33 puta, u Novom Sadu 24, i Kraljevu 47 puta, u Nišu, koji je treći grad po broju stanovnika, ovaj institut primenjen je 102 puta. Istovremeno, dok je u Beogradu od 33 primenjenih oportuniteta prihodovano 2,2 miliona dinara (2.290.000)., od 47 u Kraljevu 2,8 miliona i od 24 u Novom Sadu 2,4 miliona – u Nišu je od 102 oportuniteta sakupljeno – 9, 1 miliona dinara.

Ko je sakupio najviše novca

Inače, prošle godine, najviše oportuniteta primenilo i najviše novca u humanitarne svrhe prikupilo beogradsko Prvo osnovno javno tužilaštvo, koje je istovremeno i najveće u Srbiji – 45.303.692 miliona dinara. Čak 1082 slučaja iz ovog tružilaštva rešena su oportunitetom, od kojih su u 878 okrivljeni novac donirali u humanitarne svrhe. U 161 slučaju okrivljenima je naloženo da otklone štetu koju su naneli, dok je 27 slučajeva okončano upućivanjem okrivljenih na društveno-koristan rad. Drugo i Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu rešilo je oportunitetom 740, odnosno 839 slučajeva i zajedno „prihodovalo“ preko 67 miliona dinara.

Osnovno tužilaštvo u Novom Sadu rešilo je 778 slučajeva, a prihodovalo 27.673.320 miliona dinara, dok je OJT u Nišu prikupilo 21.466.606 miliona dinara iz 408 rešenih predmeta.

Suđenje, sudjenje,
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sa druge strane, Viša tužilaštva su oportunitet primenjivala retko, najpre iz razloga što procesuiraju teža krivična dela. Tako je u VJT u Beogradu i Valjevu primenjeno samo šest oportuniteta, Sremskoj Mitrovici (5), Kruševcu (3), Zrenjaninu i Subotici i Jagodini (2), Pančevu, Somboru i Požarevcu (1), dok u Novom Sadu, Čačku, Užicu, Šapcu, Novom Pazaru, Kraljevu, Kragujevcu – oprtuinitet nijednom nije primenjen.

Najčešća dela

Godišnja statistika Vrhovnog tužilaštva pokaztuje da se institu oportuniteta najčešće primenjivao kada su u pitanju bila krivična dela: ugrožavanja saobraćaja, posedovanja narkotika, laka telesna povreda, ugrožavanja sigurnosti, krađe, nedavanja izdržavanja, nedozvoljene trgovine, fdalsifikovanja isprava, pronevere, nedozvoljen promet akciznih proizvoda, pronevere, povrede prava po osnovu rada i prava na socijalno osiguranje.

Bonus video: Suđenje Darku Šariću i njegovim saradnicima danas odloženo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar