Prvi Osnovni sud u Beogradu
Prvi Osnovni sud u Beogradu Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Prvo osnovno javno tužilaštvo najavilo je žalbu zbog ukidanja pritvora Lazaru Timotijeviću (19), osumnjičenom da je Draganu Radojeviću (39) naneo teške telesne povrede zbog kojih je povređeni završio u indukovanoj komi. Uprkos sumnji da je izvršio teško krivično delo, Timotijević je pušten iz pritvora, uz zabranu prilaska i kontaktiranja određenih lica, što je šokiralo javnost. Advokat Jovan Vukčević, koji zastupa porodicu Radojević, kaže za Nova.rs da je stanje njegovog branjenika i dalje teško, ali i da se uzdaju da će sud uvažiti žalbu tužilaštva i nasilniku ipak odrediti pritvor.

U Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu su, u najmanju ruku, nezadovoljni ovom odlukom sudije za prethodni postupak i najavili su podnošenje žalbe na odluku o ukidanju pritvora.

„Tužilaštvo ima rok od tri dana da uputi žalbu i taj rok ističe sutra.Ta žalba se upućuje krivičnom vanraspravnom veću Prvog osnovnog suda koje će doneti konačnu odluku, za koju formalno ne postoji rok, ali se donosi po ubrzanom postupku“, objašnjeno je za portal Nova.rs iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva.

Pročitajte još:

Po rečima advokata Jovana Vukčevića, koji zastupa porodicu Radivojević, supruga napadnutog Dejana je još u šoku i trenutno ne želi da kontaktira sa medijima. Jedina dobra vest je što se zdravstveno stanje Dejana popravlja.

„On je juče operisan i danas je izašao iz kome. Njegovo stanje je bolje, ali je i dalje u šok sobi i njegovo stanje prate lekari zbog težine zadobijenih povreda i preloma kostiju lica“, objašnjava advokat Vukčević.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Lazar Timotijević se sumnjiči da je 19. jula, u Novopazarskoj ulici na Vračaru u Beogradu, prilikom isparkiravanja, „audijem A6“, koje je 2006. godinšte, zakačio kolica u kojima je bila sedmomesečna beba, koju su šetali Dragan i njegova supruga.

Radojević je udario rukom po kolima i rekao: „Pazi dete“, a tada je Timotijević izašao iz automobila i prišao mu. Usledila je svađa, a potom je Timotijević nekoliko puta udario Radojevića koji je pao na zemlju.

Timotijević je navodno žrtvu dva puta udario dok je bio na zemlji. Nakon toga osumnjičeni je pobegao, ali se kasnije sam prijavio policiji, uhapšen je i određeno mu je policijsko zadržavanje. Timotijević ranije nije osuđivan i to je verovatno uticalo na odluku sudije za prethodni postupak da bude pušten da se brani sa slobode, uz zabranu prilaska i kontaktiranja određenim osobama.

Ilustracija Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pritvor nije kazna, već mera koju predlaže tužilaštvo a odobrava sud ukoliko tužilaštvo proceni da postoji opasnost po normalno odvijanje postupika. To su postojanje opasnosti od bekstva, postojanje opasnosti od ponavljanja dela, zatim od uticanja na svedoke, ali i uznemirenja javnosti.

„Ovaj događaj je uznemirio javnost, a zbot težine krivičnog dela i mogućnosti uticaja na svedoke, smatram da je to ostavilo prostor sudiji za prethodni postupak da donese drugačiju odluku od ukidanja pritvora. Iz tužilaštva je najavljeno da će uložiti žalbu na odluku o ukidanju pritvora osumnjičenom, pa ćemo videti šta će biti drugostepena odluka“, kaže advokat.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Po rečima Vukčevića, nije isključeno da će krivično delo za koje se tereti Timotijević, teške telesne povrede iz stava jedan, biti prekvalifikovane u teži stav.

„Jedna od procesnih radnji će biti i medicinsko veštačenje, kako bi se utvrdilo da li su, evenutalno u pitanju teške telesne povrede opasne po život, za koje delo jezaprećena kazna od jedne do 8 godina zatvora“, objašnjava advokat Vukčević.

Koliko preti nasilniku?

Osumnjičenom Lazaru Timotijeviću se na teret stavlja krivično delo teške telesne povrede i nasilničko ponašanje.

Za teške telesne povrede zaprećena je zatvorska kazna od šest meseci do pet godina zatvora, a za nasilničko ponašanje do tri godine zatvora.

BONUS VIDEO: Policijska zaplena marihuane

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare