Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs/Goran Srdanov/Nova.rs

Među 38 novoizabranih tužilaca, koje je Visoki savet tužilaštva (VST) rasporedio u Više javno tužilaštvo u Beogradu (VJT), ima nekoliko njih koji su na primerima dokazali svoju servilnost i podobnost, kako glavnom tužiocu Nenadu Stefanoviću, tako i režimu. Sa druge strane, oni koji su jasno stavili do znanja da će postupati isključivo po zakonu, a ne usmenim nalozima šefova, nisu dobili neophodnu većinu i vraćeni su u niža tužilaštva.

Prvi na listi „podobnih“ nesumnjivo je Nikola Pantelić, koji je nakon dve godine svakodnevnog „dokazivanja“ i statusa kontakt-osobe za sprečavanje nereda na javnim skupovima, zvanično postao tužilac u VJT.

Nikola Pantelić Foto: uts.org.rs

„Tako je Stefanović postavio osobu od najvećeg poverenja na mesto sa kog se procesuiraju svi koji prave nerede na javnim mestima, utakmicama, a prvenstveno – protestima. Upravo je on izdavao naloge za hapšenja svih izgnanika koji su se usudili da protestuju protiv vlasti, tereteći ih za pokušaj rušenja ustavnog poretka. On je bio taj koji je hapsio demonstrante i studente nakon krađe izbora, od kojih se neki još nalaze upritvoru“, kaže izvor „Nove“ iz beogradskog pravosuđa.

Nenad Stefanović Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Ipak, Pantelić se nesumnjivo najviše iskazao u procesuiranju Milana Radoičića zbog obračuna u Banjskoj. Osim što mu je trebalo nedelju dana da Radoičića pozove na saslušanje, sudu je uputio nepotpun predlog za određivanje pritvora Radoičiću, zbog čega mu isti nije određen.

Foto:MILOS MISKOV / Sipa Press / Profimedia

„Od četiri okolnosti na osnovu kojih se određuje pritvor, on je predložio samo jednu, tj. opasnost od bekstva. Budući da se Radoičić sam predao, ta okolnost je u potpunosti neosnovana i on je pušten na slobodu. To je dodatno poražavajuće imajući u vidu da je isti tužilac hladnokrvo slao studente u zatvor“, kaže naš sagovornik.

Sa druge strane, tužiteljka Jelena Stevančević, koja je odbila da podigne optužnicu protiv inspektora Četvrtog odeljenja beogradske policije i saradnika smenjenog načelnika Slobodana Milenkovića, nije dobila dovoljan broj glasova kako bi nastavila da postupa u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije.

Inspektor Milan Isakov Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Stevančevićeva je najbolji primer kako prolaze oni koji se drznu da se suprotstave nezakonitom postupanju Stefanovića i njegovih najbližih saradnika. Iznuđena istraga koja je pokrenuta protiv inspektora zbog navodnog prebijanja dve osobe, pokrenuta je u antkoruptivnom odeljenju VJT, iako sa korupcijom nema nikakve veze. Stevančevićeva je sve vreme bila izložena pritiscima da što pre podigne optužnicu, a sve je kulminiralo na dan kada je jedan od optuženih policajaca saslušan u Specijalnom sudu u slučaju „Jovanjica“. Dok je ona bila na odmoru, iz kancelarije joj je otet predmet, a inspektori su istog dana optuženi. Nakon što je rekla da se ne slaže sa pravnom kvalifikacijom dela, predmet joj je oduzet“, kaže naš sagovornik napominjući da do danas nisu našli nikog ko želi da ga zastupa.

Među izabranima je i tužilac Nikola Uskoković, o čijem se mestu u VJT diskutovalo i na javnom servisu.

Nikola Uskoković Foto:Antonio Ahel/ATAImages

„Uskoković je jedan od tužilaca koji zastupa optužnicu protiv roditelja maloletnog ubice iz OŠ „Vladislav Ribnikar“. Iako je istragu od prvog dana vodio drugi tužilac Ivan Jeftić, koji je i bio na uviđaju, Uskoković je kao izaslanik Stefanovića, koji je tad bio na odmoru, prvo poslat na uviđaj, a onda i uguran u predmet, verovatno kako bi nadgledao rad Jeftića“, tvrdi naš sagovornik.
Od podizanja optužnice, Uskoković je predstavljen kao glavni i neophodan za vođenje slučaja „Ribnikar“.

„To je došlo dotle da su Zora Dobričanin Nikodinović, advokatica jedne oštećene porodice, i Stefanovićeva zamenica Brankica Marić vršile preko RTS pritisak na VST kako je neophodno da hitno okončaju izbore i obezbede prisustvo Uskokovića, koji poznaje „svaki detalj predmeta“. Posle samo dva održana pretresa, drugi advokat oštećenih porodica već je počeo da govori o tome kako će o ovom slučaju nesumnjivo raspravljati i Evropski sud za ljudska prava. Zašto? Zbog Uskokovićeve optužnice, koja se hvali brojem strana, umesto sadržajem“, završava naš sagovornik.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare