Vaso Ulić Foto: Ivona Đokić/M portal

Turska policija saopštila je da je u Istanbulu uhapšen pripadnik kriminalnog klana Dragan Pavličević zbog šverca više tona kokaina. Pavličević se pominje u "Skaj" prepiskama u predmetu protiv kriminalne grupe koja je švercovala drogu i dovodi se u vezi sa Vasom Ulićem, koji je nedavno "pao" u akciji "General" u Crnoj Gori, sprovedenoj pod okriljem FBI i DEA. Prema tvrdnjama crnogorskog tužilaštva, Pavličević je navodno bio na vezi upravo sa Ulićem, koji je, kako se sumnja, bio mozak grupe koja je krijumčarila narkotike iz Južne Amerike u Evropu.

Pavličeviću su lisice stavljene u Istanbulu, po nalogu Crne Gore, i dovodi se u vezu sa krijumčarenjem narkotika. Kako su mediji preneli, Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), dostavljene su prepiske koje su vodili Pavlićević i za sada neidentifikovano lice preko „Skaja“, koje su se ticale detalja o primopredaji novca. Pavlićević navodno sa saradnikom razgovara o prenošenju novca za potrebe kriminalne organizacije.

Ko je Vaso Ulić?

Sudeći po „Skaj“ porukama, glavnu reč u pregovorima vodio je Vaso Ulić, koga je SDT i označio kao vođu mafijaške grupe. Reč je o osobi koja je odranije poznata istražnim organima i dovođena u vezu sa švercom droge, a Uliću su lisice stavljene pre dve nedelje u velikoj akciji u Crnoj Gori.

Na Skaju Ulica oslovljaju sa „Sova“, a bio je na direktnoj vezi sa navodnim vođom „kavačkog klana“ Radojem Zvicerom.

Ulić je u medijima prozvan „crnogorskim Eskobarom“ i decenijama je pod nadzorom međunarodnih službi zbog šverca velikih količina opojnih droga, pisao je M portal.

Foto: Miloš Lazić/Nova.rs

U Crnoj Gori je uhapšen 29. avgusta 2017. godine, a Specijalno državno tužilaštvo na čijem je čelu tada bio Milivoje Katnić teretilo ga je da je organizator kriminalne grupe koja se bavila međunarodnim švercom narkotika. Grupu je osnovao davne 2004. godine.

Pročitajte još:

Ulić se nagodio sa crnogorskim tužilaštvom, sklopio je sporazum i osuđen je na dve godine zatvora. On je priznao da je bio na čelu organizacije koja je prošvercovala više od 200 kilograma droge u Australiju.

„Prema sumnjama istražitelja, kriminalna organizacija na čijem je bio čelu, godinama je, iz više država u Australiju krijumčarila velike količine narkotika i u toj državi ih prerađivala i distribuirala“, pisao je Blic.

Dokumenta u fioci?

Ipak, nakon njegovog hapšenja 2017. otkrivene su zanimljive okolnosti. Naime, australijski mediji news.com.au objavio je nakon hapšenja Ulića to da je australijska policija crnogorskim tužiocima još 2014. godine dostavila je dokumentaciju o Uliću, ali su je oni držali u fioci.

Zaplenjena droga Foto:TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ilustracija

„Oni nisu bili voljni da postupaju po zahtevima iz Australije, jer ne izručuju svoje državljane… Takođe, bili su zabrinuti da ne mogu direktno da dokažz da je ijedan navodno međunarodno krivično delo, uključujući i trgovinu tonom kokaina, heroina i MDMA širom sveta, a posebno u Australiji između jula 2007. i maja 2008. godine, počinjen na njihovoj teritoriji“, objavio je taj medij 2017. godine, preneo je Blic.

Foto:EPA-EFE/ALBERTO VALDES/MDMA

Ono što je bilo nejasno nakon njegovog hapšenja jeste zbog čega su mu lisice stavljene tek tada, s obzirom da su čak i istražni organi u Crnoj Gori saopštili da je praćen godinama unazad.

Pročitajte još:

Ulićeva grupa se godinama povezuje sa švercom različitih droga. Tako je svojevremeno od njegove grupe u Australiji zaplenjeno 44,16 kilograma MDMA praha.

Sarađivao sa Zarubicom

Ono što je malo poznato jeste da je Ulić svojevremeno sarađivao Milanom Zarubicom, u javnosti poznatom i kao „doktor ekstazi“. Zarubica i njegovi saradnici pohapšeni su početkom 2003. godine, a tadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović je izjavio da je u pitanju „najveća fabrika ekstazija u Evropi“.

Milan Zarubica Foto: Privatna arhiva

Navodno, upravo je Zarubica prodavao amfetamin Uliću.

“Zarubičin kupac iz Crne Gore, V.U., nije nepoznato ime, protiv njega je australijsko savezno tužilaštvo još sredinom 2009. podiglo optužnicu zbog sumnje da je bio organizator šverca 44 kilograma ekstazija”, pisali su mediji u Srbiji.

Podsetimo, sem Ulića, u akciji „General“ uhapšeno je više od 15 osoba, dok se za nekim traga.

Između ostalih, uhapšen i i prvi čovek klana Drešaj iz Tuzi, a traga se za vođom kavčana Radojem Zvicerom i drugima.

VIDEO: Na Batrovcima uhapšen turski državljanin sa oružjem i drogom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare