Tužilaštvo je još 2012. godine sumnjičilo Predraga Koluviju da je bio na čelu grupe koja je uzgajala marihuanu u laboratoriji sakrivenoj u podrumima tri kuće na Karaburmi, pokazuje dokument Tužilaštva za organizovani kriminal do koga su došli novinari KRIK-a. O ovom slučaju svojevremeno je pisao i NIN koji je otkrio da je Koluviju 2012. godine hapšenja navodno spasao tadašnji šef operativne analitike beogradske policije Slaviša Softić.

Vlasnik jedne od kuća, Vidak Milačić, u kojoj je 2012. godine gajena marihuana, ispričao je za KRIK da je upravo Predrag Koluvija bio zakupac njegove kuće. Ipak, nakon što je policija tokom operacije „Cepelin“ upala u kuće i pronašla ovu tada najveću otkrivenu laboratoriju marihuane u Srbiji, uhapšen je samo Vlada Lazović, za koga policija tvrdi da je Koluvijin kum. Koluviji nisu stavljene lisice ne ruke.

Predrag Koluvija Foto:M. M./ATAImages

U međuvremenu, uhapšeni Lazović je i priznao krivicu i osuđen je na 10 godina zatvora.

Ipak, vlasnik jedne kuće u kojoj je gajena marihuana, Milačić, ispričao je za KRIK da su dva čoveka iznajmila kuću od njega i plaćala mu zakup: jedan je bio Vlada Lazović, dok je drugi Peđa. Milačić je dao i opis Peđe i sve to još ranije predočio policiji i tužilaštvu.

Pročitajte još:

Godinama kasnije, kada ga je ugledao na televiziji, Milačić je shvatio da je njegov zakupac bio niko drugi do Predrag Koluvija – čuveni vlasnik kompanije „Jovanjica“, otkrio je KRIK.

„Prepoznao sam ga nakon što je izašao iz pritvora. U tom trenutku kad sam ga video, pošto je smršao bio, u tom prvom trenutku nije bilo sumnje. Izgledao je baš kao i tada kada je plaćao kiriju. Takođe, glas je isti, ima specifičan glas“, rekao je on za KRIK.

Inspektor pomenuo laboratoriju iz 2012.

O pomenutoj laboratoriji droge koja je 2012. godine otkrivena pisao je i NIN svojevremeno. Kako je pomenuti nedeljnik tada pisao, Dušan Mitić, jedan od inspektora koji su otkrili „Jovanjicu“ govorio je na saslušanju u tužilaštvu o laboratoriji koja je otkrivena davne 2012. godine. On je upitan da li postoji primer sličan „Jovanjici“, na šta je on izjavio da je postojao što se aparature tiče, i to u Mirijevu 2012. godine.

Dušan Mitić i Slobodan Milenković Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Radi se o laboratoriji za proizvodnju marihuane i bilo je između pet ili šest hiljada biljaka, u pitanju je kum okrivljenog Predraga Koluvije, izvesni Laza“, rekao je on tada.

NIN je tada otkrio i da je baš o tom događaju pisao čak i Koluvija u porukama agentu BIA Aleksandra Tošiću, koji je optužen u predmetu „Jovanjicu 2“. Reč je o porukama između pripadnika grupe nakon što su uoči hapšenja 2019. godine videli da dronovi nadleću „Jovanjicu“.

Jovanjica Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Dok ga je Tošić ubeđivao da radi „zdravu sistemsku priču“ i da ne bude agresivan, Koluvija mu je napisao: „Nije meni da budem agresivan, nego želim ljude da zaštitim. Pre osam godina su mi povezali i tukli ljude, ja ne znam koliko vremena imam““, navodio je NIN, a pretpostavlja se da je aludirao na događaj iz 2012. godine.

Nedeljnik je tada, pozivajući se na izvor, otkrio i ko je Koluviju te 2012. godine spasio hapšenja.

„Svi smo posumnjivali da je Koluviju tada upozorio i poštedeo hapšenje tadašnji šef operativne analitike beogradske policije Slaviša Softić. Operativni podaci koje smo imali, kao trag sumnje, vodili su ka njegu, međutim nije bilo konrektnih dokaza. Spekulisalo se da je Softić to uradio, mimo neposrednih šefova, a na inicijativu tadašnjeg vrha policije“, izjavio je izvor NIN-a.

Foto: Newsmax Adria

Inače, Softić je u međuvremenu postao načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), da bi 2015. bio smenjen. Veliki povratak doživeo je decembra 2020. kada je Vulin postao ministar policije i unapredio ga za načelnika Službe za operativnu analitiku.

Pročitajte još:

Nije poznato na kojoj je funkciji sada.

Podsetimo, u Specijalnom sudu u Beogradu vode se dva postupka protiv Predraga Koluvijue, vlasnika „Jovanjice“. „Jovanjica“ je otkrivena 2019. godine kada je na njoj zaplenjena rekordna količina marihuane.

Tokom istrage utvrđeno je i da su pomenuto imanje obezbeđivali pripadnici bezbednosnih službi. Oni su optuženi u drugom postupku, „Jovanjici 2“.

VIDEO: Suđenje za Jovanjicu tapka u mestu: Za to vreme, Koluvija reklamira novi projekat

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare