Foto:Goran srdanov; Nova.rs; privatna arhiva; shutterstock

Davne 1995. godine u u restoranu „Dambo“ u sportskom centru „Olimp“ ubijen je Goran Marjanović (22), poznatiji kao Goksi Bombaš. U napadu koji su izvela dva bivša policajca, Miodrag Prodanović i Bojan Milosavljević, ubijena je i Marjanovićeva devojka Marija Đorđević. Ovaj zločin, koji je devedesetih potresao kriminalno podzemlje u Srbiji, ponovo je u fokus javnosti vratio slučaj bacanja bombi na objekte u vlasništvu pokojnog biznismena Dragoslava Kosmajca.

Dušan Krstić Duca (57) i njegova supruga Džesika R. T. (39) uhapšeni su zbog sumnje da su bacali bombe na kuće koje su u vlasništvu porodice pokojnog biznismena Dragoslava Kosmajca.

Foto:Screenshot/Facebook

Sumnjiče se da su 7. novembra ove godine, u Beogradu, bacili eksplozivnu napravu u dvorište porodične kuće Kosmajca, u kojoj žive supruga i sin pokojnog biznismena, a koja se nije aktivirala. Sutradan su, kako se sumnja, ponovo bacili ručnu bombu i tom prilikom je pričinjena manja materijalna šteta.

Pročitajte još:

Beogradski mediji izveštaju da je osumnjičeni Krstić priznao izvršenje krivičnog dela u policiji i tom prilikom izjavio da je hteo da se osveti pokojnom Kosmajcu. Tvrdio je da je Kosmajac odgovoran za postavljanje eksploziva pod vozilo u kojem su bili njegova žena i deca koja su preživela, kao i da je Kosmajac odgovoran za ubistvo njegovog kuma Gorana Marjanovića, zvanog „Goksi bombaš“ koje se dogodilo 1995. godine.

Goran Marjanović, Goksi bombaš Foto: Screenshot

Ipak, ubistvo Marjanovića je odavno rešeno, a odgovorni za taj zločin se dugo godina nalaze iza rešetaka, a među njima je i Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdama.

Ubijeni Marjanović slovio je za opasnog momka u kriminalnom podzemlju, koje je bilo uzdrmano nakon njegove likvidacije. Bio je dobar drug ubijenog Aleksandra Kneževića Kneleta. Slovio je za čoveka koji je bio blizak voždovačkog ekipi, međutim, ubrzo nakon Kneletove likvidacije su se odvojili od njega.

„Pravio probleme tako gde ih nema“

Mediji su pisali da je Marjanović čak i za pripadnike voždovačkog klana bio previše agresivan i „ekstreman“, odnosno da je „pravio probleme tamo gde ih nema“.

Marjanović je ubijen 1995. godine, a zbog ubistva su uhapšeni bivši policajci Bojan Milosavljević i Miodrag Prodanović.

Pucnjava na Autokomandi Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/ilustracija

Ubrzo nakon zločina, pronađen je i „hekler“ kojim je pucano, a policajci su zbog zločina osuđeni na po 20 godina zatvora, dok je kasnije ta kazna smanjena na po 15 godina.

„Tokom suđenja čulo se da je ubistvo Goksija Bombaša naručio tada malo poznati Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam, za šta im je obećao po 25.000 nemačkih maraka. Jocić je nekoliko godina kasnije uhapšen u Bugarskoj i izručen Holandiji, odakle je posle odslužene kazne prebačen u Srbiju“, pisala je „Politika“ ranijih godina.

Tokom suđenja, Jocić je rekao da u vreme ubistva Marjanovića nije bio u Srbiji, nego u Grčkoj na letovanju i da sa istim nema veze. Tvrdio je i da mu je sve namešteno. U odbrani koju je iznosio više od dva sata pričao je i o „patriotskim poslovima za državu“.

Sreten Jocić Foto:N1

„U Srbiju sam se vratio krajem leta 1992. godine, na poziv vrha diplomatsko-bezbednosnih organa. Oni su znali za moje kontakte sa premijerima i liderima političkih partija, ali i sa paralelnim centrima moći, poput masona i malteških vitezova. Tada su nam uvedene sankcije, pa sam i ja hteo da stanem u službu naroda i države“, rekao je Jocić, prenosili su mediji.

Sa druge strane, ubijeni Marjanović se dovodio u vezu sa brojnim krivičnim delima tokom devedesetih. Nadimak Goksi bombaš dobio je navodno zbog bacanja bombe ispred jednog lokala. Navodno je hteo da uđe na žurku ali ga nisu pustili, pa je ispred ulaza postavio improvizovanu eksplozivnu napravu koja je izvalila vrata iz štoka.

VIDEO: Hapšenje osumnjičenih za bacanje bombi na kuće porodice Kosmajac

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar