Faton Hajrizi Foto:Facebook/Kosovo Police

Na mestu ubistva pograničnog policajca Nikole Krsanovića i ranjavanja njegovog kolege Vjekoslava Ilića, pronađeni su kosovski pasoš i nemačka lična karta na ime Artana Hajrizija, čiju je sliku iz dokumenata MUP ustupio svim medijima, da bi se oko podneva ispostavilo da osumnjičeni nije Artan, već njegov stariji brat Faton, koji je nedavno pobegao iz zatvora.

Artan Hajrizi se javio kosovskim medijima iz Nemačke, gde ima stalni boravak i radi kao građevinski radnik, uz priču da mu je njegov stariji brat Faton ukrao dokumenta. Faton se još nalazi u bekstvu na nepoznatoj lokaciji, a za njim na području Loznice traga više od 150 pripadnika MUP Srbije, kao i helikopteri policije. Srpski policajci nisu jedini koji tragaju za Fatonom, koji se nalazi i na poternici kosovske policije.

PROČITAJTE JOŠ:

Faton je pobegao 6. jula iz zatvora Smrekovnica, a to mu je bilo ukupno deveto bekstvo iz zatvora, po čemu je rekorder na Kosovu. Motiv najnovijeg bekstva iz zatvora, kako je objasnio na društvenim mrežama, bilo je zlostavljanje koje je trpeo, objavili su kosovski mediji, a preneo je Kossev.

“Napustio sam Kosovo jer sam bio proganjan. Bio sam psihički zlostavljan, nisam više mogao izdržati. U ovakvom stanju neću se vratiti u zatvor. Zatvorenici tamo pate, kaucija se ne daje, ne tretiraju se svi isto”, rekao je on.

U svojim objavama na društvenim mrežama takođe je naveo da nije državni neprijatelj broj 1, za šta ga je proglasila kosovska policija koja s njim ima neraščišćene račune jer je Faton, tokom svojih brojnih bekstava iz zatvora, ranio i nekoliko kosovskih policajaca.

Upravo je Kosovska policija raspisala za Fatonom poternicu i pozvala građane da bilo kakvu informaciju o njemu proslede najbližoj policijskoj stanici. Hajrizi nije izveo nikakvo spektakularno bekstvo, već se jednostavno nije vratio s vikenda na koji je pušten, a zbog njegovog bekstva suspendovana su dvojica službenika zatvora.

Ovo poslednje bekstvo je deveti put da Faton Hajrizi beži iz zatvora na Kosovu. On je javnosti posto poznat posle ubistva ruskog vojnika, pripadnika KFOR-a, 2000. godine, a taj zločin je izvršio kad je imao samo 15 godina. Zbog ovog ubistva osuđen je na 27 godina zatvora, ali je po prvi put pobegao posle samo tri dana provedenih iza rešetaka zatvora u Kosovskoj Mitrovici. Kao motiv, Hajrizi je naveo da je ruskog vojnika ubio jer ga je „video da vređa neke Albance“.

Faton Hajrizi Foto:Facebook/Kosovo Police

Fatona Hajrizija tada su uhapsili pripadnici KFOR-a, ali je on vrlo brzo ponovo pobegao, ovog puta iz zatvora u Prištini. Ponovo je hapšen i ponovo je bežao, a 2012. godine uspeo je da utekne iz vojne baze.

Smenjivali su se hapšenja, odlazak u zatvor i bekstva, a Faton Hajrizi, koji za sebe kaže da je patriota, prilikom bekstva posle pljačke zlatare u Glogovcu pucao je i ranio dvojicu policajaca i vlasnika zlatare. Nakon toga je učestvao i u pucnjavi u kojoj su opet ranjena dva kosovska policajca koji su pokušali da zaustave automobil u kome su se nalazili osumnjičeni za pljačku, među njima i Faton.

Zanimljivo je da je uhapšen pre nego što je završio školovanje, pa je srednju školu nastavio u zatvoru 2018, posle skoro 20 godina pauze dok je što boravio u zatvoru, što bežao iz njega.

Hajziri Artan osumnjičeni Foto:OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Pogranični policajac Nikola Krsmanović (34) ubijen je u četvrtak, jedan sat posle ponoći, dok je njegov kolega Vjekoslav Ilić (50) teško ranjen prilikom kontrole vozila u Lipničkom Šoru, kraj Loznice.

U prvom trenutku napadači su uspeli da pobegnu, a na mestu pucnjave pronađena su dokumenta na ime Artana Hajrizija, i to pasoš takozvanog Kosova i nemačka lična karta. MUP Srbije je tada objavio da je Artan osumnjičen za ubistvo jednog i ranjavanje drugog policajca, da bi se kasnije ispostavilo da je u pitanju ipak stariji brat, Faton.

BONUS VIDEO: Mesto na kom je ubijen policajac Nikola Krsmanović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare