Foto:Miloš Miškov Betaphoto; Tanjug/Milos Milivojević; Aehiva Nova.rs; -Stock_milos_rafailovic; ATA/Stefan Tomasevic;

U nastavku suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, optuženoj za sedam likvidacija i druga teška krivična tela, okrivljeni su izneli odbrane.Većina okrivljenih tvrde da su dokazi protiv njih podmetnuti.

Nemanja Đurić je prvi iz klana Veljka Belivuka koji je na današnjem suđenju izneo odbranu.

„Govorio bih malo i o svedocima oštećenima, što bi se reklo, o onome što me boli. Znam da su Belivuk i Miljković govorili o tome, ali ne mogu ja posle na višoj instanci da se pozivam na ono što su oni rekli. Tužioci su i svedocima oštećenima naneli štetu, jer su ih naveli na to da veruju da su njihovi bližnji ubijeni. Tako da, onda neka imovinsko-pravne zahteve upute na tužilaštvo. Jelena Veličković je muža prepoznala po stopalima, a ne po licu, što je apsurdno. DNK Lazara Vukićevića u Ritopeku ne postoji, tužilac citira zakon kako njemu odgovara, a ne kako je zakonodavac dao. Priča za Zdravka Radojevića i Gorana Veličkovića koju su izneli okrivljeni saradnici se razlikuju od optužnice. Srđan Lalić je negirao više stvari za koje ga optužnica tereti“, započeo je svoje svedočenje Đurić.

Darko Šariš, Specijalni sud
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Inače, Srđan Lalić, poznatiji u javnosti kao „nasmejani koljač“,  jedan je okrivljenih-saradnika. On je pristao da svedoči protiv okrivljenih u zamenu za blažu kaznu.

Đurić je tokom izlaganja naveo i da su okrivljeni saradnici „veštačili audio snimke“ na kojima su prepoznavali glasove okrivljenih, te da „Skaj“ aplikacija ne može da bude dokaz i da su podaci pribavljeni na prevaru.

Pročitajte još:

„Dobili su podatke na USB i to nam predstavljaju kao izvornik, a USB ne može da bude izvornik. Podaci su u „Excel“ tabeli i svi znaju koliko je podložan promeni. U „Excelu“ mora da se piše ili da se u njega kopira. Tvrdimo da je sve namešteno. Zašto se tužilaštvo ne izjašnjava kada naš branilac traži ime i prezime koji je ušao u skrivenu prostoriju, za koju ja verujem da nije ni postojala jer su tamo radili šta su hteli?“, naveo je okrivljeni.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Đurić se potom osvrnuo i na I. S, koga je klan navodno silovao.

„Za silovanje je trebalo da se tereti Nikola Spasojević, ali on je trebalo da se ženi, pa mu je to uticalo na reputaciju. Tužilaštvo za to tereti Aleksu Šejića, jer on nema devojku. Izveštaji su falsifikovani, oni koji imaju isti datum imaju različite podatke“, kaže on.

„Okrivljeni slušaju poruke svoje porodice preko radija, tako je i Spasojević slušao poruke svoje verenice, ali je dobio pismo bez povratne adrese i tada mu je rečeno da prizna. Sporazumi okrivljenih saradnika su nezakoniti, a i samo suđenje. „Skaj“ više ne važi kao dokaz, tako kaže Međunarodni sud u Luksemburgu. Mi ovde imamo neka ubistva, a ne znamo ni da li su ti ljudi živi ili mrtvi, niti kako je nastala ta smrt. Kako je oružje bilo u Ritopeku tri meseca posle našeg hapšenja? Okrivljenim-saradnicima su nametnuti advokati koji štite interese tužilaštva. Njih trojica vode kao mečke od predmeta do predmeta, kao da ne postoji više nijedan svedok“, kaže Đurić.

Napomenuo je i da je kazna za lažno svedočenje pet godina, kao i da bi on voleo da okrivljeni-saradnici priznaju da su lažno svedočili, pa da, kako je rekao, „svi mogu da idu kući“.

Okrivljeni Nemanja Lakićević se kratko izjasnio.

„Sad kad se žale, prete praznom puškom, ja neću više da odgovaram na pitanja tužioca. Na pitanja suda i advokata ću da odgovaram, ali na pitanja tužilaštva ne“, rekao je kratko Lakićević.

„Neka me slobodno optuže“

Optuženi Marko Andrić istakao je da tužilaštvo ima da ponudi samo „neke razgovore koje je vodio u stanu sa verenicom na nivou rekla-kazala“.

„Praćenje ne može da se odnosi na stan. Razgovori koje sam vodio sa verenicom u stanu, sve i da ih sve preslušamo, ne dokazuju navode optužnice. Neka me slobodno optuže za sva ostala navodna ubistva, nisam kriv. Zadržaću pravo da dopunim iskaz, na pitanja neću da ogovaram“, rekao je Marko Andrić.

Slađana Sekulić i Vlado Georgiev, Suđenje grupi Veljka Belivuka Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Okrivljeni Vlado Gerogijev ostaje pri svemu što je rekao i ne želi da odgovara na pitanja.

Okrivljeni Aleksandar Vučeljić pričao je o novcu koji je oduzet od njega i njegove supruge, a tužilac Saša Ivanić prekinuo je svedočenje i rekao da to nije predmet suđenja.

Advokat Dejan Lazarević, branilac većine optuženih, rekao je da „tužilac sudiji govori kako će da vodi suđenje“.

Dejan Lazarević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Miloš Budimir nije izneo odbranu, ona mu je uskraćena od strane tužioca Babića, koji je pretio. Sada tužilac Ivanić na pola rečenice prekida okrivljenog“, rekao je Lazarević.

Potom je Vučeljić nastavio izlaganje govoreći o novcu.

„Zamolio bih da se ne izvrću moje reči. Imam odlično pamćenje i znam da sam rekao da obračunavanje prihoda na osnovu PIO fonda nije realno stanje zakonitih prihoda i da bi samo na osnovu PIO fonda 70 odsto građana završilo sa privremeno oduzetom imovinom. Bio sam prijavljen na minimalac, a ostatak sam dobijao na ruke. Privatni poslovi se ne vide u PIO fondu“, rekao je Vučeljić.

„Ne znam šta radim u pritvoru već tri godine, ja sam nemi posmatrač ovog postupka. Kako je postupak opet počeo iz početka, ne vidi mu se kraj i ja postajem rob ovog procesa“, zaključio je ovaj okrivljeni.

„Rekli su mi da sve puklo“

Za govornicu je potom izašao Milovan Tadić koji je istakao da ostaje pri svemu što je rekao, te naglasio da „nema od čega da se brani i da će mu odbrana biti dosadna, baš kao što je i njemu ovde“.

Foto:E-Stock_milos_rafailovic

„Priveden sam na ulici, a ne stanu u Ruzveltovoj ulici. Nisam mogao da im dam saglasnost za pretres tuđeg stana. Tražili su od mene saglasnost za pretres stana moje supruge. Odveo sam ih do stana, dali su mi nalog sa mojim podacima i datumom rođenja nekog drugog. Rekao sam da je nalog nevažeći, ali su odradili pretres. U tašni moje supruge našli su ključevi za BMW i rekli su da će da izvrše pregled vozila, pa da će da vrate ključeve. Sedeo sam u automobilu ispred Palate pravde dok policija nije dobila nalog za pretres stana od sudije za prethodni postupak, a nakon toga je odvedem u SBPOK, gde mi je rečeno da se teretim za udruživanje radi vršenja krivičnih dela i teško ubistvo“, kaže Tadić.

Pročitajte još:

„Policajac mi je pokazao isečak iz novina dok sam čekao u kom je pisalo: „U policiji prvi priznao Milovan Tadić Miksa“. Došli su policajci Trećeg odeljenja, rekli su da mi nije potreban branilac. Kada sam rekao da neću da govorim bez branioca, rekli su mi da je sve puklo i da ću da dobijem 20 godina za jedno delo, i da ću da budem osuđen i za delo za koje mi se tad sudilo. Ja ne mogu da dobijem 20 godina jer nisam ništa uradio. Iz Trećeg odeljenja su mi rekli da su oni i sud i tužilaštvo i ako nemam krivično delo da će da mi ga naprave, a sve pretnje koje su mi izrekli su ispunjene“, kaže on.

„Policija nije znala razlog mog privođenja, znali su samo da je politički. Kada niko nije hteo da prizna, našli su dete od 20 godina Aleksu Šejića, pa su ga tukli, davili i na kraju naterali da da lažni iskaz. Nije bilo drugog načina da mene optuže. Uhapšen sam samo zato što sam nečiji drug, a u pritvoru sam samo zato što nisam poklekao i pričao da sam uradio nešto što nisam“, rekao je Tadić.

Terete se za sedam likvidacija

Podsetimo, grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića uhapšena je februara 2021. godine u velikoj akciji MUP i BIA. Terete se za teška krivična dela, među kojima su ubistva, otmice, silovanje, dilovanje droge i oružja.

Zasad se terete za sedam likvidacija.

VIDEO: Advokat: Sad vidimo da je istina da je Miljković dobio Roleks od Papića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare