Foto: Danas/Lična arhiva

Javnost u Srbiji šokiralo je saznanje da je iz Višeg suda u Vranju nestao jedan predmet, a reč je o predmetu u kojem je lokalni moćnik Dejan Nikolić Kantar osuđen na 18 meseci zatvora. Kantar je godinama strah i trepet u Vranju, a dovođen je u vezu sa pretnjama, zastrašivanjem i nelegalnim klađenjem, a čini se da mu niko ne može ništa.

Do saznanja o nestanku predmeta došao je i izvršni direktor ANEM i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić, koji je predmet protiv Kantara, u kome je on osuđen za pretnje novinarima, pomno pratio.

Istakao je za Nova.rs da je očekivao pokušaje da se odloži odluka Višeg suda kojoj je Kantar osuđen za ugrožavanje bezbednosti, ali nije mogao da zamisli da će se ići ovim putem, „da predmet volšebno nestane“. Nikolić, poznatiji kao Kantar, trenutno je na izdržavanju kazne od 14 meseci za ugrožavanje bezbednosti zaposlenima u OK radiju, koja mu ističe 17. avgusta.

Veran Matić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„U međuvremenu je za novo uzgrožavanje bezbednosti, ponovljeno delo u samo nekoliko meseci, osuđen na 18 meseci zatvora. Viši sud treba da odlučuje po ovoj žalbi i sada imamo akcije da se odloži odluka Višeg suda kako bi Nikolić izašao na slobodu, jer bi u slučaju potvrde novih 18 meseci, on ostao na izdržavanju kazne i za tih 18 meseci“, rekao je Matić za naš portal.

Pročitajte još:

Kantar je odranije poznat široj javnosti kao strah i trepet u Vranju. Sa njim su povezana zastrašivanja, lomljenje izloga, zazidavanje prozora, pretnje advokatima, policajcima, novinarima, paljenje automobila, fizički obračuni, nelegalno klađenje, bomba ispod automobila.

Sredinom 2021. osuđen je na kaznu zatvora od četiri meseca zbog krivičnog dela neovlašćeno organizovanje igara na sreću.

Foto: Shutterstock

Kako je Insajder pisao krajem prošle godine, kladionice koje su bile u njegovog ponovo su počele s radom jer je Upravni sud u Nišu usvojio njegov zahtev da, dok traje postupak po žalbi, bude odloženo rešenje o zabrani rada aparata za igre na sreću.

Protiv njega se vodi više krivičnih postupaka, ali retko koji ima sudski epilog, pisao je Insajder ranije.

Hteo da proširi kladionice

Inače, Kantar je osuđen za pretnje novinarima OK radija iz Vranja. On je njima pretio otvoreno i to ne zbog izveštavanja, već zato što su se suprotstavili nameri da se na mestu gde se nalaze prostorije OK radija proširi kladionica.

Zazidana kancelarija OK radija; Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

„OK radio je imao tu nesreću da se nalazi pored jednog lokalnog moćnika koji je na tom mestu odlučio, na mestu gde se nalazi OK radio je odlučio da proširi svoju kladionicu. S obzirom da OK radio nije hteo da mu ustupi svoj prostor da na račun njega proširi kladionicu krenuli su različiti pritisci“, rekao je advokat NDNV i član Radne grupe za bezbednost novinara Veljko Milić u emisiji Insajder TV „Pravda na kantaru“.

Pročitajte još:

Vlasnica OK radija Olivera Vladković prijavila je nadležnima nelegalnu gradnju, a tada su krenule i pretnje. Kantar je tada priveden, ali je završio u bolnici ne iza rešetaka, jer se žalio na zdravlje.

VIDEO: Hapšenje u Bujanovcu zbog primanja mita

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare