Foto: Privatna argiva

Apelacioni sud u Beogradu smanjio je za tri godine zatvora kaznu Nikoli Bojoviću, koji je pravosnažno osuđen za ubistvo Stefana Filića 2. februara 2020. Prvostepenom presudom, podsetimo, on je bio osuđen na 18 godina zatvora, ali je Apelacioni sud preinačio tu kaznu na 15 godina, dok je drugooptuženi Mitar Pandurević, koji je bio osuđen na 15 godina, kažnjen pravosnažno sa tri godine zatvora zbog učestvovanja u tuči. Stefanova porodica nakon saznanja da je kazna za ubistvo njihovog najmilijeg smanjena, za Nova.rs navode da je ova odluka suda još jedan dokaz da biti pravedan i pošten u ovoj državi ne vredi.

Kako navodi Stefanova tetka Javorka Marković za Nova.rs, sud, kada je već smanjio kaznu, mogao je i da je ukine.

„Ako nas nisu oni ubili kad su ubili Stefana, ubio nas je konačno pravosudni sistem. Cenite da su svi izvedeni i potvrđeni dokazi Višeg suda pravilni, dokazi jasni i nedvosmisleni, pa na osnovu čega cenite da je kazna visoka? Na osnovu čega cenite da je jedan učesnik ubistva, a drugi tuče koje nije bilo? Visoka je kazna jer su vaša deca pored vas“, navodi ogorčena tetka.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Stefanov tata, Nenad Filić, kaže za Novu da je odluka Apelacionog suda skandalozna i predstavlja samo još jedan dokaz da su danas sudovi u Srbiji sve osim onoga što bi trebalo da budu – mesto gde se utvrđuje istina i pravda.

„Porodica koja je stojički izdržala mukotrpan sudski proces i verovala sve vreme u institucije, dobila još jedan udarac, a ubice nagradu smanjivanjem kazne. Nije danas biti pošten dobro, dokazalo nam je sudsko veće Apelacionog suda na skorašnjem pretresu, glumeći pred nama netrpeljivost prema optuženima i njihovim braniocima. Svojom su nas glumom uverili da će konačno neko odgovarati za ubistvo nedužnog mladića, mogu samo da im čestitam, predstava im je uspela. U obrazloženju koje sam pročitao, vidim da nemaju nikakvu zamerku na Viši sud u Smederevu, izvedeni dokazi nedvosmisleno potvrđuju učešće Pandurevića, njegovi udarci i odgurivanje su neosporni, i pored svega toga oni ga nagrađuju. Cene da je prvostepeni sud pravilno utvrdio i olakšavajuće i otežavajuće okolnosti, ali smatraju da je izrečena kazna Bojoviću previsoka i da će mera od 15 godina biti dovoljna“, navodi potreseni otac i pita se:

Stefan Filić sa ocem Nenadom Foto: Privatna arhiva

„Samo me zanima na osnovu čega su oni to procenili, ako nije bilo izvođenje drugih dokaza? Bruka i neka im je na čast. Ovakvim odlukama kao da je cilj da se pospešuje kriminal, zato će nam se ponavljati i Ribnikar i Malo Orašje i Dubona, zato će nam se ponavljati, evo i najsvežiji slučaj na Voždovcu gde su opet maloletnici, ubili nedužnog čoveka koji je samo hteo da zaštiti svoje dete. Kamo sreće da sam i ja stradao te noći, umesto Stefana i da nisam doživeo današnju sramnu odluku suda“, zaključio je potreseni otac.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu, nakon održanog pretresa, doneo je presudu kojom je preinačio prvostepenu presudu i okrivljenog Nikolu Bojovića zbog izvršenja krivičnog dela teško ubistvo osudio na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina, dok je okrivljenog Mitra Pandurevića, zbog izvršenja krivičnog dela učestvovanja u tuči, osudio na kaznu zatvora u trajanju od tri godine. Oštećeni su radi ostvarivanja svojih imovinsko-pravnih zahteva upućeni na parnicu, navodi se u odluci Apelacionog suda u Beogradu.

Okrivljeni Nikola Bojović je, kako piše u obrazloženju ove odluke, oglašen krivim što je 2. februara 2020. godine, u Velikoj Plani, pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju, teže remetio javni red i mir, ubio Stefana Filića a okrivljeni Milan Pandurević učestvovao u tuči u kojoj je Stefan Filić izgubio život.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare