Foto: Foto:E-Stock/Miloš RafailovićStefan Tomasevic/ATAImages; TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića trebalo bi da se danas nastavi pred Specijalnim sudom u Beogradu. Međutim, imajući u vidu da je u aprilu sudija koja je predsedavala većem u ovom postupku, Vinka Beraha Nikićević, otišla u penziju, a predmet preuzela Zorica Avramović, sudija Višeg suda u Beogradu, pred nama je više mogućih scenarija. Jedan od njih svakako je i da suđenje sa novom sudijom krene ispočetka.

Nova predsednica veća koja će suditi klanu Veljka Belivuka, Zorica Avramović, raspoređena je sredinom aprila iz krivičnog odeljenja Višeg suda u Posebno odeljenje za organizovani kriminal i ratne zločine i nasledila je sve predmete sudije Vinke Beraha Nikićević, koja je otišla u penziju 29. aprila. Da će sudija Beraha Nikićević u aprilu 2024. godine otići u penziju, znalo se još onda kada joj je ovaj predmet dodeljen, a zašto to nije na vreme sprečeno, to jest zašto ovako obiman i složen slučaj nije dodeljen veću čiji bi sastav bio isti od početka do kraja, do danas je ostalo pod velom misterije.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Šta to znači za sam postupak? U ovom slučaju više je mogućih scenarija, a jedan od njih svakako je da suđenje počne ispočetka. Imajući u vidu da je reč o dve godine dugom postupku, kome se kraj ne nazire, da su do sada učinjene brojne procesne radnje, a sama optužnica napisana na više stotina strana je čitana nekoliko puta, biće to prilično veliki posao i procesno i organizaciono. Druga mogućnosti, koju takođe nudi zakon, jeste da se suđenje nastavi, a da nova predsednica veća samo izvrši uvid u dosadašnji dokazni postupak.

Sudija Zorica Avramović poznata je javnosti po postupku koji je vodila protiv Aleksandra Mitrovića, sina vlasnika televizije Pink Željka Mitrovića.

Skaj poruke o ubistvu Nikole Mitića

Na prethono održanom ročištu u sudnici je bilo reči o dokumentaciji u vezi sa ubistvom Nikole Mitića. Tada su preslušavani razgovori za koje tužilaštvo tvrdi da su se vodili između pripadnika organizovane kriminalne grupe i njenih šefova Belivuka i Miljkovića. U sudnici je tada prikazana i fotografija krvavog Mitića, za koju je okrivljeni saradnik tužilaštva i dojučerašnji član grupe Srđan Lalić kazao da je na njoj Mitić pretučen.

Odgovarajući na pitanje advokata Lalić je tada kazao da ne zna ko je tukao Mitića, jer je na stadion Partizana stigao nakon svih ostalih, dok je drugi okrivljeni saradnik Bojan Hrvatin kazao da je jednom udario Mitića.

U sudnici su puštene poruke snimljene tokom ispitivanja Nikole Mitića.

Nikola Mitić Foot:Nestali Srbija

Belivuk: Reci ko te je poslao, pričaj odmah, ubiću te, pričaj ko te je poslao.

Mitić: Kako misliš ko me… (čuje se udaranje)

Belivuk: Ko te je poslao, izgovori ime, ubiću te.

Mitić: Laza, brate.

Belivuk: Koji Laza? (čuje se udaranje)

Mitić: Vukićević.

Belivuk: Evo, sad otključava telefon, Laza ga je poslao da nas ubije. Kako neće da prijave, evo poslali su 300 poruka, odmah je priznao da je Laza. Jesmo ga ubili malo, ali je priznao da je Laza, rekao je njegovo ime i prezime i da nas jure da nas ubiju. Ali mora odmah da se trese. Brate, morali smo na stadion. Oteli smo ga nasred ulice, pred ljudima, svedoci, svi su nas videli, ali to je nebitno. Čekamo da dođu ostali da ga voze. Mi ćemo da čekamo uviđaj i reći ćemo da nemamo pojma ništa, a voziće ga Bari i još jedan momak.

Belivuk se potom javio za reč i kazao kako to nije njegov glas. Odmah za njim se javio i Miljković i ponovio to isto, te dodao da je drugi glas „definitivno glas tužioca Saše Ivanića“, zbog čega ga je sudija opomenula.

Podsetimo, kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića sudi se za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito nošenje i držanje oružja, otmice i silovanje.

U okviru prve optužnice na teret im se stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića.

Sudija kojoj je dodeljen predmet otišla na bolovanje

Poznato je da je slučaj najpre dodeljen veću kojim predsedava sudija Zorana Trajković, koja je međutim, ubrzo nakon toga otišla na duže bolovanje, o čemu je „Nova.rs“ tada izveštavala. Iako takvi navodi nisu nikad potvrđeni, u pravosudnim krugovima se spekulisalo da je sudija Trajković, inače jedna od nesumnjivo najiskusnijih sudija iz Ustaničke, izrazila neslaganje što je predmet dodeljen njoj, navodno, mimo uobičajnih procedura i pravila kojim se raspoređuju predmeti. Tako je slučaj Belivuk, posle dva i po meseca peripetija, završio u veću sudije za koju se odmah znalo da neće stići da presudi, a spremnost da se uhvate u koštac sa istim, očigledno nisu iskazala ni preostala veća, kako bi sprečila da se postupak prekida.

Bonus video: Upad klana Belivuk u hotel Life design

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar