Do Kvon Foto:EPA-EFE/Boris Pejovic

Nakon odluke Višeg suda kojom se odobrava izručenje Do Kvona Južnoj Koreji, Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore iskoristilo je mogućnost vanrednog pravnog leka kojim se prolongira njegova ekstradicija. Do Kvon, poznatiji u javnosti i kao "kralj kripto valuta" koga su potraživale tri zemlje, jedno vreme tokom bekstva krio se u Beogradu i to u luksuznom naselju Dedinje.

Kako su preneli mediji, odluku Višeg suda od kraja novembra kojom se dozvoljava izručenje Do Kvona Južnoj Koreji, a odbija zahtev za izručenje Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) 1. avgusta je potvrdio Apelacioni sud Crne Gore. Ipak, ubrzo je došla i reakcija Vrhovnog tužilaštva koje je tražilo da Vrhovni sud preispita da li je zakonita odluka Višeg i Apelacionog suda o izručenju Južnoj Koreji.

Pročitajte još:

Reč je o vanrednom pravnom leku za zaštitu zakonitosti sa predlogom za odlaganje izvršenja odluke do donošenja odluke veća Vrhovnog suda, naveli su mediji.

Inače, Kvon je svetskoj javnosti poznat po prevari sa kriptovalutama, a sumnje se da je nasamario više stotina ljudi koji su zbog njega izgubio oko 40 milijardi dolara, možda i više. Upravo zbog prevare sa kripto valutama za njim je bila raspisana Interpolova poternica. Krivična dela za koja se tereti u vezi su sa propašću njegove firme „Teraform Labs“ i kriptovalutama Luna i TeraUSD, koje su doživele krah.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Naime, 2022. godine, Luna i TeraUSD doživele su kolaps, koji se odrazio na ostatak tržišta kriptovaluta, snizivši cenu bitkoina i ubrzavši gubitak vrednosti od 300 milijardi dolara u kripto ekonomiji.

Smatralo se da je za krah krivo neodgovorno ponašanje Do Kvona, a ubrzo su krenule da se nižu optužbe na njegov račun. Kako su one postajale sve ozbiljnije, tako je on odlučio da pobegne.

Pročitajte još:

Kako su mediji ranije izveštavali, Do Kvon je svoje bekstvo započeo iz Singapura, gde mu je bilo sedište firme, i pretpostavke su da je tu prevario najviše žrtvava. Sem Singapura potraživale su ga SAD i Južna Koreja.

Smatra se da je promenio više lokacija, a u jednom trenutku počelo je da se sumnja da je u Srbiji. Zbog toga su južnokorejske vlasti zatražile saradnju od srpskih kolega. Ipak, tek nakon što je uhapšen otkriveno je da se neko vreme krio u Beogradu i to u luksuznom naselju na Dedinju, pisao je DL news.

Do Kwon Foto:EPA-EFE/Boris Pejovic

„Dokument iz katastra, do kojeg je došao DL news, pokazuje da je dupleks stan kupio južnokorejski državljanin Han Čang Džun, koji je uhapšen zajedno sa Do Kvonom, kada su iz Crne Gore hteli da pobegnu privatnim avionom u Dubai. Han je takođe kupio i dva parking mesta u kompleksu „Ambasador park“ u elitnom beogradskom naselju Dedinje, za koje i DL news navodi da je mesto gde stanuju „diplomate i bogataši“, pisao je taj medij.

Otkriveno je i da je on, tokom svog bekstva, uspeo čak i da registruje firmu u Beogradu.

Takođe, dok je više zemalja tragalo za Do Kvonom on je viđan kako se vozi skupocenom limuzinom na Dedinju, te je koristio društvene mreže sa IP adrese koja vodi do njegove fizičke adrese u stanu na Dedinju.

Upravo ove okolnosti nametnule su pitanje kako ga istražni organi Srbije nisu uhapsili, pogotovo jer je reč o čoveku koji je bio na Interpolovoj poternici.

Sedam puta menjali odluku

Kako su mediji izveštavali u prethodnom periodu, sudovi u Crnoj Gori su do sada sedam puta odlučivali o tome kome da se izruči Do Kvon. Viši sud je prvo odlučio da ga izruči SAD. Nakon što je poništena odluka, isti sud je odlučio da ga izruči Južnoj Koreji.

Pročitajte još:

Podsetimo, Do Kvon je sa saradnikom uhapšen marta prošle godine na aerodromu u Podgorici sa lažnim pasošem, kada su sa tim dokumentima pokušali da otputuju privatnim letom za Dubai. Do danas nije poznato kako je iz Srbije stigao u Crnu Goru.

VIDEO: Stigla presuda za Kripto kralja: Srdan Kosović iz Vijesti o zatvorskoj kazni i izručenju Do Kvona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare