Nikola Bojović i Luka Bojović Foto:E-Stock_aleksandar_baclija/EPA/VICTOR LERENA

Ratko Koljenšić osuđen je ove nedelje na 30 godina zatvora za krivično delo kriminalno udruživanje i krivično delo pomaganje u teškom ubistvu Nikole Bojovića, koji je likvidiran 2013. godine u Beogradu. Ubistvo Bojovića bila je osveta za likvidaciju koja se dogodila nekoliko godina ranije, a kojom je započet krvavi sukob dve porodice - Šaranović i Bojović i koji je odneo više života.

Nikola Bojović ubijen u centru Beograda 28. aprila 2013. godine, dok je nosio doručak svom tada bolesnom ocu Vuku Bojoviću.

Bojović je upucan rano ujutru, nešto posle 7 časova, u Ulici carice Milice. Kriminalna grupa koja je ubila Bojovića osuđena je na 140 godina robije, a direktnim izvršiocem zločina označen je Saša Cvetanović zvani Pitbul.

U više navrata spekulisalo se da je smrt Bojovića bila osveta za ubistvo Brana Šaranovića, odnosno da je reč o ratu dve porodica – Šaranovića i Bojovića. Rat ove dve porodice je započet upravo ubistvom Branislava Šaranovića i to 2009. godine.

Branislav Šaranović, Foto: Privatna arhiva

Tog 8. oktobra 2009. godine na Banjici je likvidiran Branislav Šaranović, „kralj kocke“, odnosno vlasnik kockarnica u Kruševcu, Aleksandrovcu i Beogradu. Zločinu je prethodio jedan događaj, odnosno nestanak Slobodana Radonjića koji je bio kum braće Šaranović, Slobodana i Branislava.

Pročitajte još:

Nakon njegovog nestanka pojavila se informacija da je Radonjić poslednji put viđen kako ulazi u automobil Luke Đurovića, tada bliskog saradnika Luke Bojovića. Upravo zbog okolnosti koje su pratile nestanka Radonjića, a potom i ubistvo Branislava, Sloba Šaranović smatrao je da iza svega stoji grupa Luke Bojovića. O tome koliko je Šaranović želeo da zna ko je naručio ubistvo njegovog brata, govori i oglas koji je nekoliko meseci nakon ubistva njegovog brata osvanuo u crnogorskim medijima.

Luka Bojović Foto: EPA/J. L. PINO

„Zaklinjem se svojom čašću i imenom da ću, direktnim izvršiocima ubistva moga brata Branislava ne samo oprostiti nego, evo, ovako javno garantovati svojom glavom i životima moje uže porodice da ih neću prijaviti policiji niti progoniti na bilo koji drugi način, ukoliko se odluče da mi povjere tačnu i provjerljivu informaciju: ko ih je prvi kontaktirao, na koji način su angažovani, ko ih je isplatio, ko je pravi nalogodavac tog posla, odnosno u čije ime i za čiji račun su to uradili? Garancija se odnosi takođe i na moje čvrsto obećanje da će im za opisanu informaciju biti usplaćena novčana nagrada u iznosu od 6 (šest) cifara u evrima“, navodilo se u oglasu.

Slobodan Šaranović

Spekulisalo se i da je Slobodan Šaranović od samog početka sumnjao da iza ubistva njegovog brata navodno stoji grupa Bojovića.

Da su ti navodi tačni, ispostavilo se nekoliko godina kasnije, upravo 2013. godine kada je ubijen Nikola Bojović.

Naknadno je uhapšena i kriminalna grupa koja je izvršila likvidaciju Nikole Bojovića, na čijem je čelu bio Miloš Delibašić.

Okrivljeni svedočio o zločinu

Kako je naš portal pisao, tokom suđenja optuženima za ubistvo moglo je do detalja da se čuje kako je sve funkcionisalo i ko je umešan u ovu likvidaciju, jer je jedan od članova kriminalne grupe, Miloš Vojinović, postao svedok okrivljeni i pristao je da ispriča sve što zna o ostalim članovima klana.

Direktni izvršilac ubistva je Saša Cvetanović, rodom iz Vranja, i on je dobio 35 godina. Neposredni učesnici likvidacije Nikole Bojovića bili su Saša Cvetovanović koji je pucao i Ratko Koljenšić koji je bio „marker“ – izviđač koji je pucaču najavio dolazak žrtve. Na snimku, koji je emitovan u Specijalnom sudu, vidi se kako Koljenšić vadi ruku iz džepa u trenutku nailaska Bojovića, a onda se približava Cvetanović i puca. Bojović pada, pokušava, valjajući se po zemlji, da izbegne metke, ali ne uspeva.

Kao nalogodavac je označen Slobodan Šaranović, koji je naknadno ubijen u Budvi, odnosno u februaru 2017. godine, a njegova likvidacija nikada nije razjašnjena. Spekulisalo se da je to bila Bojovićeva osveta za ubistvo brata.

Nikola Bojović Foto:MUP

Tokom suđenje kriminalnoj grupi koja je stajala iza ubistva Bojovića, likvidiran je i Jugoslav Cvetanović, rođeni brat Saše Cvetanovića, u Vranju u septembru 2017. godine. Za likvidaciju Cvetanovića osuđen je Marjan Vujačić, na 30 godina zatvora, a mediji su pisali i da je bio blizak škaljarskom klana sa kojim navodno Bojović sarađuje.

I za pomenutu likvidaciju mogle su se čuti glasile da je motiv ubistva bila osveta Luke Bojovića. Ostaće upamćena i jedna situacija sa suđenja pomenutoj kriminalnoj grupi, kada se pred punom sudnicom za reč javio Cvetanović zvani Pitbul.

„Čestitam Luki Bojoviću što mi je ubio brata“, rekao je Cvetanović tada, inače direktni izvršilac ubistva Nikole Bojovića.

Pomenuta situacija dogodila se samo nedelju dana nakon što je Cvetanoviću ubijen brat.

Ubili mu kuma i advokata

Proteklih godina i Luka Bojović, sem brata, doživeo je nekoliko gubitaka. Tako je maja 2018. godine, na Karaburmi, ubijen Dragoslav Miloradović (43), kum i najbolji prijatelj Bojovića.

Pročitajte još:

Kobnog dana nepoznati napadači na motoru ubili su Miloradovića oko 20.30 i to naočigled njegove supruge.

„Nevenčana supruga ubijenog ispričala je da su sedeli na klupi i da je Dragoslav čitao vesti na telefonu kada su naišla dvojica muškaraca na motoru. Jedan je sišao, s pištoljem u ruci krenuo prema njima i gotovo odmah počeo da puca. Ubijeni je pokušao da pobegne, ali je teško ranjen pao, a napadač je prišao i nastavio da puca u njega. Pronađeno je između 15 i 20 čaura“, naveo je ranije izvor Kurira iz istrage.

Samo dva meseca kasnije, tačnije 28. jula 2018. godine ispred zgrade u kojoj je živeo na Novom Beogradu, ubijen je advokat i prijatelj porodice Bojović, Dragoslav Ognjanović.

Foto: N1

Ugledni advokat ubijen je u trenutku kada se sa najstarijim sinom Petrom vraćao kući u Ulici Antifašističke borbe na Novom Beogradu.

Ubica je advokata čekao u zasedi u prolazu zgrade, a tokom rafalne paljbe jedan metak je pogodio i Ognjanovićevog sina u ruku. Mediji su nakon zločina pisali da je na advokata pucano iz pištolja sa prigušivačem, kao i da je ubijeni Ognjanović pre zločina praćen, te da je u njega kobnog dana ispaljeno čak sedam metaka.

Ubica do danas nije uhapšen.

A gde je danas Luka Bojović?

Inače, Luka Bojović, koji je u više navrata označavan vođom zemunskog klana i dovođen u vezu sa teškim krivičnim delima, u Srbiji je slobodan čovek.

Foto:EPA/VICTOR LERENA / POOL

Služio je višegodišnju kaznu zatvora u Španiji, a novembra 2022. godine deportovan je u Srbiju i to nakon što je odslužio dve trećine kazne.

VIDEO: Akcija MUP – hapšenje kriminalne grupe zbog trgovine ljudima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare