Jasmina Paunović Foto:Vesna Lalić

Vest da su dve tužiteljke iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu smenjene na današnjem kolegijumu, uznemirila je čitavu javnost, posebno što su obe radile na slučaju zloupotreba u EPS, koje su juče rezultirale hapšenjem šestoro osumnjičenih. Pored tužiteljke Bojane Savović, koja je sklonjena pre nego što je stigla da sasluša osobe čije je hapšenje naredila, njena koleginica Jasmina Paunović degradirana je na niže radno mesto jer se pre nekoliko dana otvoreno suprotstavila svom šefu Nenadu Stefanoviću i pred kolegijumom čitavog odeljenja mu poručila da ona neće raditi mimo zakona, po njegovim usmenim naredbama.

Da se iza premeštaja i degradiranja dve tužiteljkre kriju nečasne namere uprave Višeg javnog tužilaštva bilo je jasno već kada su se obratili saopštenjem i naveli da su obe otišle na drugu funkciju po sopstvenom zahtevu. Savović i Paunović su ove navode demantrovale, što je potom učinilo i Udruženje tužilaca Srbije.

Da viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović pokušava da uspostavi staljinistički poredak u tužilaštvu, kao i da se svakodnevno obračunava sa svim kolegama koji nisu članovi njegovog „gongo“ Udruženja tužilaca i sudija i koji odbijaju da slepo i gluvo izvršavaju sva nepočinstva u korist političkih struktura, a na štetu interesa građana Srbije i vladavine prava, portal „Nova.rs“ izveštavao je mesecima unazad.

Nenad Stefanović, viši javni tužilac

Tužiteljke Savović i Paunović očigledno, spadaju u grupu nepodobnih, koje su uprkos organizovanim opstrukcijama uspele da procesuiraju osumnjičene u slučaju EPS.

U pomenutom Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije, u kom su do danas radile dve smenjene tužiteljke, nikada nije bilo predmeta iz domena visoke korupcije, pranja novca ili procesuiranja funkcionera , koji su poput EPS, uspeli da stignu do hapšenja i otvaranja istrage. Nepostupanje ovog odeljenja doživelo je vrhunac dolaskom Nenada Stefanovića na čelo VJT i raspoređivanjem njegovog poslušničkog kadra (iskorišćavanjem instituta o upućivanju tužilaca, koji su novi zakoni konačno ukinuli) na sve rukovodeće pozicije u VJT.  Uprkos činjenici da ovakva krivična dela godinama dopiru do javnosti i da je njihovo postojanje očigledno, javnost nije imala priliuku da vidi i njihovo procesuiranje. 

Pročitajte još:

Upravo je zbog toga vest o jučerašnjem hapšenju zbog zloupotreba u EPS iznenadila čitavu javnost, koliko i činjenica da sxe o tome VJT nije pohvalilo sopstvenim saopštenjem, već samo MUP. Današnjom vešću o smeni dve tužiteljke, a potom i saopštenjem VJT koje je usledilo, postalo je jasno i zbog čega.

Inače, kako saznajemo, današnjoj smeni prethodio je kolegijum Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, a koji je pre nekoliko dana lično inicirala tužiteljka Paunović. Na tom kolegijumu ona je otvoreno rekla Nenadu Stefanoviću da neće izvršavati njegova usmena naređenja niti raditi mimo zakona.

„Njene reči izazvale su histeričan ispad Stefanovića, koji je udarajući šakama po stolu, vikao da je on gospodar u VJT i da će svi raditi kako on kaže. Paunović je zbog toga podnela prijavu Državnom veću tužilaca, koje je danas, sumanuto, rezultirala njenom smenom  i progonom“, kazao je za Nova.rs dobro obavešten izvor.

Inače, tužiteljka Paunović jedna je od najiskusnijih postuipajućih zamenica u VJT, iza koje stoji višedecenijska karijera i neretko uspešno postupanje u brojnim delikatnim slučajevima iz gotovo svih oblasti.  Posebno je bila istaknuta njena angažovanost prilikom promene Krivičnog zakonika i uvođenja doživotne kazne zatvora za ubice i silovatelje dece.

Podsetimo, vest o smeni tužiteljki Savović i Paunović objavljena je danas nakon što je poslanica SSP Marinika Tepić o tome pisala na društvenim mrežama.

„Upravo je smenjena tužiteljka VJT koja godinu dana priprema slučaj EPS i po čijem nalogu je juče uhapšeno šest lica! Nisu joj dozvolili ni da ih sasluša! Zašto je sklonjena da ovo NE završi? Tako manipulišu predmetima i padaju u vodu dajući ih nekom ko neće postaviti prava pitanja“, napisala je na Tviteru potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

Potom je usledio još jedan tvit.

„Još jedna tuziteljka VJT je sada smenjena! Jasmina Paunović koja je radila isti slučaj EPS za pranje novca! I degradirana na niži stepen! Ona se nedavno javno pobunila da neće da radi protivzakonito po usmenim nalozima šefa VJT Stefanovića. Čistka tužiteljki jer rade svoj posao?, napisala je Tepić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare