Foto: Nova.rs

Predsednik i odgovorno lice streljane "Partizan practical shooting" Ratko Ivanović osuđen je na pet meseci kućnog zatvora jer je u postupku koji se vodi protiv roditelja dečaka ubice iz Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" lažno svedočio. Ivanović je, podsetimo, kao svedok na saslušanju tvrdio da maloletni ubica nikada nije pucao u streljani, a tih dana isto je tvrdio i u izjavama koje je davao medijima.

Jedan frgment tragične i teške priče o masakru u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, kada je tada trinaestogodišnji učenik te škole hicima iz očevog pištolja ubio devetoro dece i radnika obezbeđenja škole, dok je više njih ranio, dobio je epilog presudom Ratku Ivanoviću, odgovornom licu streljane u kojoj je dečak učio da puca.

Ratko Ivanović i njegov kolega, instruktor Nemanja Marinković, saslušavani su tokom istrage koja se vodila protiv Vladimira i Miljane Kecmanovića, roditelja dečaka ubice iz „Ribnikara“, a povodom informacija da je maloletnik odlazio u pomenutu streljanu da uči da puca. Prilikom davanja iskaza 14. jula 2023. godine, Ivanović je ispričao da dečak nije dolazio u tu streljanu.

Foto: Privatna arhiva

Tih dana je Ratko Ivanović govorio i za medije, gde je takođe tvrdio da dečak nije pucao u njihovoj streljani, tačnije da jeste dolazio u nju, ali da nije ulazio u deo u kom se puca, te da im takve spekulacije u medijima nanose štetu.

„Imamo jako loše iskustvo šta se sve piše, a ovde se radi o ozbiljnim stvarima. Otac jeste dolazio u našu streljanu, a sa njim je dolazio i dečak, ali nije bio u prostorijama streljane već ispred. Igrao se na podijumu i pio sok, nikada nije gađao. Ne smeju deca i maloletnici ispod 17, 18 godina da gađaju. Jedan od razloga takve odluke je fizičko-medicinske prirode jer gađanje iz vatrenog oružja u tako maloj ruci može da ošteti ligamente kod dece“, kazao je u maju 2023. Ivanović za Nova.rs i dodao da deca mogu da se bave streljaštvom u klubovima predviđenim za to, gde se vežba sa vazdušnim oružjem.

Ivanović je ovu verziju događaja ispričao iako je bio svestan da u streljani postoje sigurnosne kamere, ali i drugi materijalni dokazi koji će se kostiti sa njegovim  tvrdnjama. Ipak, po svemu sudeći, nekoliko meseci kasnije, u julu 2023. godine, još jednom je ponovio lažni iskaz pred tužilaštvom. Godinu dana kasnije, tačnije juna 2024. godine, na glavnom pretresu je opozvao svoj iskaz i priznao da je lažno svedočio prilikom ispitivanja u tužilaštvu.

Okrivljeni Ivanović je, kako je saopštilo Više javno tužilaštvo u Beogradu, priznao da je izvršio krivično delo Davanje lažnog iskaza, te će na osnovu ovog sporazuma biti osuđen na kaznu od pet meseci zatvora koju će izdržati u prostorijama u kojima stanuje (kućni zatvor).

Ivanović će takođe morati da plati sudske troškove krivičnog postupka, čiji će iznos odrediti sud, a sporazum će biti predat Višem sudu u Beogradu na odluku o potvrđivanju.

Dečaka ubica otac vodio na pucanje

Istraga u okviru koje je odgovorno lice streljane saslušavan vodila se protiv Vladimira i Miljane Kecmanovića, oca i majke maloletnog ubice iz „Ribnikara“ zbog sumnje da su počinili dva krivična dela. Vladimir se sumnjiči da je izvršio teško delo protiv opšte sigurnosti, jer je dete staro svega 13 godina vodio u streljanu i učio da puca ali i zato što nije čuvao oružje na adekvatan način. Miljani Kecmanović sudi se za nedozvoljeno držanje oružja jer je na jednoj od čaura na mestu zločina nađen njen DNK trag. Interesatno je da se ni jedno ni drugo ne terete se da su učinili krivično delo „zapostavljanje i zlostavljanje maloletnog lica“.

Hapšenje Vladimira Kecmanovića, oca dečaka ubice iz
Hapšenje Vladimira Kecmanovića, oca dečaka ubice iz „Ribnikara“ Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Optužnicom je predloženo da sud Vladimira Kecmanovića osudi na kaznu zatvora od 12 godina, majku Miljanu na dve i po godine.

Oni se od početka postupka brane da nisu krivi, a Vladimir Kecmanović je takođe izneo informacije da mu je viši javni tužilac Nenad Stefanović donosio u pritvoru slike i snimke ubijene dece i na taj način pokušao da ga primora da prizna delo koje mu se stavlja na teret.

Parnični postupci

Paralelno sa krivičnim postupkom, protiv roditelja dečaka i škole vode se i parnični postupci po tužbama oštećenih roditelja nastradale dece, ali i nastavnice istorije koja je ranjena u krvavom pohodu maloletnika, a za naknadu nematerijalne štete usled smrti bliskog lica.

Podsetimo, maloletni ubica neće biti optužen za masakr koji je učinio jer je u trenutku izvršenja zločina imao 13 godina. On se i dalje nalazi na psihijatrijskom posmatranju.

Bonus video: Slučaj „Ribnikar“: Završeno pripremno ročište u postupku po tužbi nastavnice istorije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare