Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, Ivan Dinić/Nova

Potraga za devojčicom Dankom Ilić (2), koja je nestala u utorak u Banjskom polju u Boru, i dalje traje, a zasad nije poznato kako je moguće da se devojčici izgubio svaki trag. Policija proverava svaku informaciju koja do njih dođe, međutim, nijedno saznanja ne ukazuje na to šta se dogodilo i gde je Danka. Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić kaže za Nova.rs da je u ovakvim situacijama jako važno da se javnost oslanja na informacije koje dobija od zvaničnih institucija.

Kako navodi, policija je saopštila da se ne iznose neistine u javnost.

„Drugo, rekli su nam da se javnost odaziva eventualno na pozive ukoliko postoji potreba u vezi sa potragom. Danas je na nama građanima, s obzirom da znamo kako dete izgleda, da se osvrnemo oko sebe i da pratimo. S obzirom da je operativni rad u toku, mi kao građani osim te naše uloge da ako vidimo dete bilo gde na ulici, na autobuskoj ili železničkoj stanici, damo pravovremene informacije. Svake druge dezinformacije mogu samo da nanesu štetu samoj istrazi“, navodi Jurić za Novu.

Nestala devojcica Danka ima 2 godine u Banjskom polju Foto:Facebook/Jovana Dragomirovic

Jurić navodi da je najvažnije da roditelji sve i što pre kažu istražnim organima.

„Kada se odagna sumnja sa roditelja, staratelja, hranitelja, najbliže rodbine, onda je i policiji mnogo lakše jer mogu da pristupe mnogo široj istrazi. Međutim, ako postoji sumnja unutar porodice, onda je definitivno to problem. Govorim iz sopstvenog iskustva, jako je važno reći policiji svaki detalj, porodične odnose, nesuglasice, nešto što na bilo koji način može biti detalj da se dogodi otmica ili bilo koje drugo krivično delo vezano za samo dete. Ukoliko toga nema, to jeste problematično pogotovu ako ne želite da adekvatno sarađujete, a ovo pričam samo na osnovu onoga što sam čitao po medijima. Nema tu mnogo priče, mnogo je bitno da se sve kaže. Mnogo je važno da dobijemo istinu, ma kakva god da je“, navodi Igor Jurić i dodaje da na žalost ne vidi i ne nazire tačno kraj cele ove agonije.

Igor Jurić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Svaki nestanak deteta, kako navodi direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu, jeste preživljavanje njegove lične situacije.

„Policija potpuno drugačije vodi istragu u slučaju nestanka male Danke i moje Tijane. Verujem u čuda, imam i gajim nadu, ali strah je i kod mene, i siguran sam kod velikog broja građana sve veći. Smisao organizacije koju vodim i smisao mog rada je zasnovan na tome je da se preduprede slični i manje slični primeri, kao onaj koji sam ja doživeo. Ali, moram svemu ovome vrlo racionalno ovome da pristupim ako želim nekome da pomognem. Jednostavno, ne sme da bude previše prostora za emocije, ali me pogodi svaka priča“, zaključuje Jurić za Novu.

Podsetimo, devojčica Danka Ilić nestala je u utorak u Banjskom Polju kod Bora. Policija je u sredu posle 27 sati obustavila je potragu i krenula u drugi vid radnji na pronalaženju deteta.

Određeni broj policije ostao je još uvek u ovom malom mestu kod Bora i prilaz kući je i juče bio onemogućen.

U potragu za nestalim detetom uključeni su pripadnici Žandarmerije, vatrogasaca, Gorske službe spasavanja, kao i veliki broj dobrovoljaca.

Nestala devojcica Danka ima 2 godine u Banjskom polju kod Bora potraga Foto:MUP

Devojčica Danka Ilić (2) nestala je u utorak u Banjskom Polju kod Bora, a nekoliko sati kasnije, po prvi put je aktiviran sistem „Pronađi me“.

Policija je u sredu posle 27 sati obustavila je potragu i krenula u drugi vid radnji na pronalaženju deteta.

Dvogodišnja devojčica na sebi ima ljubičaste pantalone i maslinastozelenu jaknu, kosa joj je vezana u rep.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare