Nikola Grujić Foto: Privatna arhiva

Pripremno ročište na suđenju za smrt Nikole Grujića (20), kadeta Vojne akademije, održano je 4. juna ove godine u Višem sudu u Beogradu. Nesrećni mladić nastradao je u saobraćajnoj nesreći kada je na njega 16. jula 2022. godine naleteo pijani vozač na Voždovcu, a potom pobegao sa mesta nesreće. Njegov otac Nenad, zaposlen u Vojsci Srbije, ističe za Novu da nije optimističan, ali se nada pravdi za smrt njegovog sina.

Kako je ranije u svojoj potresnoj ispovesti ispričao Nenad Grujić, na Nikolu je dok se šetao po Voždovcu sa devojkom naleteo pijani muškarac B. R, inače vlasnik škole fudbala. Nikola je tada uspeo da odgurne svoju devojku i tako joj spase život, dok on nije uspeo da izbegne udarac. Od siline udarca, nesrećni mladić je leteo čak 12 metara i tom prilikom zadobio je teške povrede od kojih je kasnije preminuo.

Pročitajte još:

„Pripremno ročište održano je 4. juna u Višem sudu u Beogradu. Na ovom ročištu taj čovek se izjasnio ponovo da nije kriv za nesreću. Njegova odbrana angažovala je jednog stručanjaka iz Beograda da obori stručni nalaz Republičkog zavoda za veštačenje iz Novog Sada, po kom nema krivice mog sina za tu nesreću. To je uzgred, drugo veštačenje, jer po prvom je bila podeljena krivica“, objašnjava nam otac nastradalog kadeta Vojne akademije.

Kako ističe, iako je drugo veštačenje urađeno kako treba u državnoj ustanovi, sudija i dalje traži da se u obzir uzme i prvo veštačenje u kojem nije napisano da je vozač u krvi imao 2,62 promila alkohola u krvi, što je ključno u ovom slučaju.

Nenad i Nikola Grujić Foto: Privatna arhiva

„Zbog svog posla nisam mogao da prisustvujem ovom suđenju, ali moja bivša supurga, Nikolina majka je bila u sudu. Ne može ni da se opiše koliki šok je žena doživela tada. Idemo na groblje sinu, svaki dan, ujutru i uveče, a oni hoće da stave krivicu na mog sina, kojeg je ubio mrtav pijan vozač. Nažalost, nisam optimističan. Ne očekujem veliku kaznu, ali ne gubim nadu“, istakao nam je zaposleni u Vojsci Srbije.

Kako nam je objasnio, suđenje se nastavlja 6. septembra ove godine, kada će biti održan glavni pretres i suđenje će biti otvoreno za javnost.

Nikola Grujić Foto: Privatna arhiva

„Uskoro će dve godine kako mi je taj čovek ubio sina, porodicu nam je zavio u crno. Na tom ročištu tražiću da se pogleda i video nadzor sa mesta nesreće, kako bi se sve videlo, onako kako jeste. Porodica ovo teško podnosi, bivša supruga se susrela sa tim čovekom. Nije joj se javio, nije se potrudio da izrazi saučešće. Koliko je vremena prošlo, ni mene nije pozvao da se izvini, da izjavi saučešće. Mi smo želeli samo da pokaže barem malo ljudskosti, ali se nije udostojio ni to da uradi“, rekao nam je Nikolin otac.

Nenad je još ranije za naš portal istakao da je svom sinu, na grobu, dao vojničku zakletvu da će pravda biti zadovoljena i da je to najmanje što mu duguje, kao vojnik vojniku.

Nikola Grujić Foto: Privatna arhiva

Podsetimo, Nikola Grujić sahranjen je 22. jula na groblju u Čačku i tom prilikom prisustvovali su načelnik Generalštaba, kao i tadašnji ministar odbrane Nebojša Stefanović, njegove kolege iz Vojske Srbije, kao i kadeti Vojne akademije koji su bili sa njegovim sinom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare