Katarina Petrović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Prvostepena presuda Višeg suda u Valjevu izrečena policajki Katarini Petrović, povodom optužbi da je odavala tajne podatke vezane za nesreću koju je izazvao Nikola Petrović, bila je oslobađajuća, ali ju je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka. Petrovićeva, koja je javnosti otkrila da je Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pijan i drogiran izazvao nesreću, u razgovoru za Novu ističe da i od novog postupka očekuje isti rezultat - oslobađajuću presudu, ali spremna je na sve.

Katarina Petrović postala je „slučaj“ zbog jednog drugog slučaja, kada je učinila dostupne javnosti policijske podatke da je Nikola Petrović, kum predsednika Republike Aleksandra Vučića bio pripit i pozitivan na kokain kada je izazvao saobraćajnu nezgodu svojim „meklarenom“ u elitnom beogradskom naselju Dedinje. On je tada prošao na znak stop i svojom skupocenom limuzinom naleteo na automobil u kome su bile dve žene koje su, prema policijskim izveštajima, bile lakše povređene.

Saobraćajna nesreća u Užičkoj ulici Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Vlast je pokušala to da zataška ali major Katarina Petrović to nije dopustila, učinila je te podatke dostupne javnosti i zbog toga je trpela posledica. Čak je i uhapšena, ali je, pod pritiskom javnosti brzo puštena na slobodu. Usledio je sudski postupak, a prva presuda je bila u njenu koristi, kada je odlukom Višeg suda u Valjevu, prvostepenom presudom, oslobođena.

Pročitajte još:

Ipak, oslobađajuća presuda ukinuta je nedavno odlukom Apelacionog suda u Beogradu, a branilac Katarine Petrović advokat Branko Ivković ranije je medijma izjavio da je u pitanju proceduralna greška zbog koje je presuda ukinuta i da ne očekuje drugačiju presudu na ponovljenom suđenju. Apelacioni sud u Beogradu je presudu ukinuo 7. maja, dok je advokat Ivković odluku dobio 17. juna, a sama policajka taj dokument  još uvek nije dobila.

„Sudija je napravio početničku grešku“

Ako je neko pomislio da će ukidanjem presude uplašiti ovu hrabru policajku, potpuno je pogrešno procenio. Katarina je spremna i da se bori ako treba, mada misli da će novi postupak biti čisto pro forme.

„Činjenično stanje se nije promenilo i sve što je u prvom postupku izvedeno kao dokaz je ostalo, a evenutalnih novih dokaza nema. Oslobađajća presuda je ukinuta zbog proceduralne greške, jer se presuda razlikuje od obrazloženja. Sudija je napravio početničku grešku, nadam se da je u pitanju slučajnost. Zbog toga mislim da će ponovljeni postupak kratko trajati, da će dokazi biti samo formalno izvedeni i da će to novo suđenje trajati samo jedno ročište“, kaže za portal Nova.rs majorka policije Katarina Petrović.

Doduše, dodaje, mislila je i da je neće uhapsiti, pa se ipak našla u ćeliji. Zbog toga je spremna i na drugačiji razvoj događaja.

„Iako čvrsto verujem u oslobađajuću presudu, spremna sam za borbu. Ja moram da verujem u institucije, ne želim da verujem u neke teorije zavere. Ipak, u slučaju da presuda nova presuda bude drugačija od oslobađajuće, postoji i treća instanca. Ukoliko budu ispcrpljene se pravne instance u našoj zemlji, postoji i sud u Strazburu. Ipak, mislim da do toga neće doći. Sve je ovde jasno. Pre svega, na tom dokumentu, zvaničnom dokumentu koji je na sudu izveden kao dokaz, nije postojala nikakva oznaka službene tajne“, objašnjava Katarina Petrović.

Ali, ovo je samo jedan postupak u kome se bori majorka policije, a sve zbog toga što je otkrila da je njen prezimenjak, mnogo poznatiji i uticajniji, Nikola Petrović,  za volan seo pod uticajem alkohola i kokaina, makar je tako napisano u policijskom dokumentu.

„Policajci su izloženi strašnom pritisku“

Drugi postupak je interni, policijski, disciplinski.

„Čak i oslobađajuća presuda ne utiče presudno na tok disciplinskog postupka, mada bi i on trebalo da bude rešen u moju korist i to isključivo zbog njihove greške. Meni se na teret stavlja nesavestan i nemaran rad, a ko god mene zna, mora da zna i da u poslu nisam ni nesavensa ni nemarna i to ne mogu nikako da dokažu. Taj postupak nije samo protiv mene, Katarine Petrović, već je poruka za sve policajce koji žele da rade savesno i po zakonu. Policajci su izloženi strašnom pritisku i zloupotrebama, ljudi masovno odlaze. Na kraju neće imati ko da radi policijski posao“, objašnjava hrabra majorka policije koja je postala kost u grlu sistemu.

Nikola Petrović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjena

Slučaj nesreće na Dedinju ostaće u senci toga da i da je, nakon godinu danja zatišja, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odustalo od krivičnog gonjenja Petrovića i predmet uputilo u Prekršajni sud. U saopštenju su naveli i da je nije utvrđeno da je Petrović vozio pijan i drogiran.

„Iz nalaza i mišljenja i dopune nalaza i mišljenja veštaka psihijatra proizilazi da se alkoholemija najverovatnije kretala u intervali od 0,1 do 0,2 promila, što je ispod dozvoljenog nivoa alkohola u krvi shodno članu 187 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, te da je kritičnom prilikom alkohol bio u fazi resorpcije, a da se ne može sa sigurnošću utvrditi da li je osumnjičeni upravljao svojim vozilom i pod dejstvom opojnih droga, s obzirom na to da postojanje metabolita kokaina u urinu ne određuje vreme kada je kokain konzumiran, već samo pokazuje da je kokain prisutan u urinu, ali ne i u krvi. Takođe, navedeno je da kokain ima dejstvo samo dok se nalazi u krvi, tj. pre razgradnje“, navodi se u saopoštenju.

Gorak ukus u ustima ostavlja i činjenica da Nikola Petrović te večeri kada je izazvao udes nije čak zadržan ni 48 sati, što je uobičajena praksa.

BONUS VIDEO: Katarina Petrović o ceni policijske časti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare