Foto: Printscreen Youtube; detective-info.com.ua; Rajko Ristićč : SRDJAN STEVANOVIC/Starsport; N1

"Škaljarac" Ognjen Orašanin Oras, kriminalac iz Sokoca, zbog kog su pre nekoliko dana privedeni tamošnja pevačica i još jedan muzičar, pod sumnjom da su ga skrivali, odranije je poznat policiji. Hapšen je u okviru grupe za koju se sumnja da je ubila Gorana Mijatovića zvanog Mita Bežanija, za njegovu glavu je vrh kavačkog klana nudio 250.000 evra unapred, a dovođen je u vezu sa Filipom Koraćem. Prema istim informacijama, Oras u svojoj državi predvodi bosansku ćeliju "škaljarskog klana".

Pevačica Verena Cerovina iz Sarajeva i Ognjen Odović iz Sokoca uhapšeni su zbog sumnje da su pomagali Ognjenu Orašaninu da se skriva u trenutku dok je za njim bila raspisana Interpolova poternica. Iz tamošnje policije su saopštili da su prilikom privođenja osumnjičenin pronađeni predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Prethodno je u septembru priveden Orašanin, po međunarodnoj poternici koja je za njim raspisana nakon što je decembra 2022. godine izbegao hapšenje. Osumnjičen je da je od 26. novembra 2020. do 22. januara 2022. godine kao organizator grupe, kojoj je pristupilo više osoba, počinio krivično delo organizovani kriminal u vezi sa trgovinom droge.

„Osnovana sumnja proizilazi iz analize sadržaja ostvarenih komunikacijom putem ”Skaj” aplikacije iz koje se vidi da je Orašanin, zajedno sa članovima grupe, u više navrata organizovao trgovinu opojnom drogom kokain iz Belgije i da ju je prodavao na teritoriji BiH i Hrvatske“, navelo je Tužilaštvo BiH u predlogu za pritvor.

Zvicer nudio 250.000 evra za Orasovu „glavu“

Ognjen Orašanin Oras po svemu sudeći bio je važna osoba škaljarske kriminalne grupe u Bosni i Hercegovini. Godinama važi za bezbednosno interesantnu osobu, a „Avaz“ je pisao da je vođa „sokolačkog klana“ i da je to mesto nasledio od pokojnog Mladena Ćehe.

Radoje Zvicer
Radoje Zvicer Foto: Sky/Vijesti, preuzeto sa vijesti.me

Koliko je Orašanin važan saznalo se kada je policija saopštila da se Oras 2022. godine našao na nišanu kavačnog klana, tačnije Radoja Zvicera i Darka Eleza, bosanskog kriminalca koji se trenutno nalazi u zatvoru. Naime, Zvicer i Elez se sumnjiče da su u septembru 2020. godine naručili da se ispod njegovog automobila postavi eksploziv, a prema nezvaničnim informacijama, za njegovo ubistvo nudili su 250.000 evra unapred.

Foto: Printscreen/YouTube

Međutim, ta akcija je osujećena, a policija je deaktivirala eksplozivnu napravu koja je bila pričvršćena na „ford galaksi“ kojim je upravljao Orašaninov saradnik Saša Karadžić.

Iako je ovaj napad osujećen, veruje se da bi on mogao biti povod za pucnjavu koja se juna 2023. godine dogodila na Sokocu, kada je likvidiran Miroslav Milinković zvani Bato, osoba navodno bliska „kavačkom klanu“, dok je napadač Stefan Delić, koji je slovio za saradnika „škaljarskog klana“ teško ranjen.

Ubistvo Mite Bežanije

Kada je 2007. godine uhapšena kriminalna grupa za koju se sumnjalo da je učestvovala u ubistvu Gorana Mijatovića Mite, nekadašnjeg vlasnika Fudbalskog kluba Bežanija, među njima se našao i Orašanin. Mijatović je, podsetimo, ubijen u eksploziji bombe koja je bila postavljena na njegov automobil, na parkingu u Ulici Marka Čelebanovića 47 oktobra 2006. Međutim, usled nedostatka dokaza svi su pušteni.

Goran Mijatovič Mita Foto: SRDJAN STEVANOVIC/Starsport

Saradnja sa Koraćem

Orašanin se našao na radaru policije zajedno sa Filipom Koraćem koji slovi za visokorangiranog pripadnika „škaljarskog klana“, dok je policija istraživala Koraćeve ilegalne poslove. Pored ostalog, policija je sumnjala da Korać u poslovima sa narkoticima sarađuje i sa „sokolačkim klanom“.

Filip Korać Foto:Rajko Ristić

Interesantno je da su i Korać i Orašanin izbegli akciju „Šakal“ u kojoj su privedeni pripadnici kriminalne grupe. Tada je zaplenjeno i blinidrano vozilo koje je, kako se sumnja, koristio upravo Orašanin.

Bonus video: Hapšenje člana kriminalne grupe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar