Filip Krainčanić/Nova.rs, Privatna arhiva

Više javno tužilaštvo u Zaječaru podiglo je danas optužnicu protiv radnika JKP "Vodovod", Dejana Dragijevića i Srđana Jankovića, zbog sumnje da su 26. marta u Banjskom polju automobilom udarili dvogodišnju Danku Ilić, a potom je i usmrtili. Glavni dokaz protiv osumnjičenih jeste GPS veštačenje, odnosno kretanje osumnjičenih kobnog dana, a ono što zabrinjavajuće jeste da, prema tvrdnjama Insajdera, rezultati veštačenja nisu u skladu sa podacima koje je ranije javnosti saopštio MUP.

Kako je danas saopšteno, Više javno tužilaštvo u Zaječaru podiglo je optužnicu protiv osumnjičenih za ubistvo Danke Ilić. Optužnica je podignuta i protiv Radoslava Dragijevića, oca osumnjičenog Dejana, a on se tereti za lakša krivična dela, pomoć učiniocu posle krivičnog dela i neprijavljivanje počinioca krivičnog dela.

Danka Ilić Foto:privatna arhiva

Istraga je trajala šest meseci, a Dankino telo nije pronađeno do danas. Ono što je znatno usporilo istragu jeste da na licu mesta, gde se po tvrdnjama policije i tužilaštvo dogodio zločin, nije pronađen DNK trag devojčice. Upravo DNK trag bi nesumnjivo vezao osumnjičene za mesto zločina.

Iako su osumnjičeni najpre u policiji priznali zločin, oni su isti u tužilaštvu povukli, uz tvrdnje da su priznanja dali pod prinudom. Kako DNK traga nema, jedini dokaz kojim tužilaštvo raspolaže jeste GPS kretanje osumnjičenih na dan nestanka devojčice.

Pročitajte još:

Na osnovu analiza utvrđeno je da su osumnjičeni kobnog dana bili u Banjskom polju, što oni ne poriču. Policija je još na početku istrage saopštila da su se oni, nedaleko od imanja porodice Ilić, zaustavili u kritičnom periodu i da je utvrđeno njihovo zadržavanje na tom mestu.

Veštaci: Automobil se zaustavio i okrenuo za 53 sekunde

Ipak, novinari „Insajdera“ su, u međuvremenu, došli do izveštaja veštačenja GPS uređaja u vozilu „Vodovoda“, na osnovu kojeg je i rekonstruisano kretanje dvojice osumnjičenih 26. marta.

Banjsko polje Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kako je otkrio pomenuti medij, kada se podaci veštaka uporede sa tvrdnjama koje je policija javno saopštila posle hapšenja dvojice osumnjičenih, dolazi do ozbiljne razlike u vremenu zaustavljanja vozila. Tako veštaci tvrde da se vozilo „Vodovoda“ ispred kuće porodice majke Danke zaustavilo i okrenulo za ukupno 53 sekunde. Policija je tvrdila da je zaustavljanje trajalo dva i po puta duže. Tako je Bratislav Gašić, u to vreme ministar unutrašnjih poslova, tvrdio da se vozili ispred kapije zadržalo dva i po minuta, piše Insajder.

Bratislav Gašić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs/Konferencija povodom ubistva Danke Ilić

Razlika između policije i veštaka je i u vremenu zadržavanja dvojice osumnjičenih na deponiji na kojoj su, kako tvrdi policija, bacili telo devojčice. Policija je tvrdila da su se Janković i Dragijević na tom mestu, na starom banjskom putu, zadržali 109 sekundi. Veštaci su utvrdili – 80 sekundi.

Pročitajte još:

Takva neslaganja kada su u pitanju podaci veštačenja i onih koje je saopštavao tadašnji ministar policije – ukazuju na dodatne propuste koji su se dešavali u slučaju potrage za nestalom dvogodišnjom devojčicom.

Opsežna potraga

Podsetimo, devojčica Danka Ilić nestala je 26. marta. Tog dana njena majka prijavila je policiji da joj je dete nestalo sa imanja u Banjskom polju.

Usledila je opsežna potraga terena, policija je obavila razgovor sa svedocima, a kada se pojavio snimak iz Beča na kom se našla devojčica koja podseća na Danku Ilić, potraga je proširena i na Austriju. Austrijska policija saopštila je da je utvrđeno da dete sa tog snimka nije Danka Ilić.

Foto:Društvene mreže

Dan kasnije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je saopštio da je Danka ubijena, da su dve osobe privedene i da su priznale zločin.

Zbog njenog ubistva uhapšeni su radnici JKP „Vodovod“. Osumnjičeni se terete da su kobnog dana devojčicu udarili službenim automobilom, a potom njeno telo uneli u kola.

VIDEO: Policajac u penziji o slučaju Danke Ilić: Bojim se da je napravljen krucijalni propust tokom istrage

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare