Foto: Nova.rs

Pokret "Levijatan" je nastao 2015. godine pod paravanom grupe koja se bavi zaštitom prava životinja. Ipak, vreme je pokazalo da dok su jedna prava "štitili", u druga su zadirali. Tako su se na udaru članova ovih grupa našli migranti, Romi, LGBT osobe ili politički neistomišljenici, a zbog njihovog ekstremističkog delovanja, sada je tužilaštvo zatražilo da se "Levijatan" zabrani.

Članove pokreta „Levijatan„, koji predvodi Pavle Bihali, nije teško prepoznati. Po pravilu se oblače u crno, uglavnom su kratko ošišani, proslavili su svoj logo koji je mešavina medveđe šape i hladnog oružja bokser. Na prvi pogled bi običan čovek pomislio da se radi o nekoj ekstremno-desničarskoj organizaciji, a ne o ljudima koji se bore za životinjska prava. Čini se i da je tužilaštvo istog mišljenja, jer je od Ustavnog suda sada zatražena zabrana ovog pokreta, što je portal Nova.rs eksluznivno objavio.

Sa pravima ljudi, pogotovo onih iz, po njima, „nepoželjnih“ kategorija, pripadnici „Levijatana“ stoje slabije. To pokazuje i serija krivičnih dela koji su počinili, a čije su žrtve bili pripadnici raznih manjinskih grupa, koje „Levijatanci“ ne vole. To su pre svega migranti, ali tu su i Romi, LGBT osobe i ljudi koji ih kritikuju i koje smatraju političkim protivnicima.

Foto: Nova.rs

Sačekuša zbog komentara na društvenim mrežama

Dovoljno je napisati nešto protiv „Levijatana“ na društvenim mrežama, pa da se momci u crnom pojave ispred zgrade „nepoželjnog“. To je na svojoj koži osetio Beograđanin B. M. (46) koji se usudio da kritikuje vođu ovog pokreta, Pavla Bihalija.

Njega su pripadnici ove organizacije kontaktirali preko društvenih mreža i pozvali ga na sastanak navodno u vezi posla. Kada je žrtva došla na dogovoreno mesto, umesto poslovnog partnera sačekala su ga šestorica „Levijatanaca“.

Pročitajte još:

„Terali su me da me snime kako se izvinjavam. Čim sam odbio da snimim klip usledili su udarci… To je njihov modus operandi, ako ocene da ih je neko uvredio, taj neko mora da se izvini u video izdanju. Računali su da ću se uplašiti jer ih je bilo desetak, da ću uraditi to“, ispričao je mladić ranije za beogradske medije, objašnjavjući da su udarci stizali i s leđa, te da ne zna tačno ko ga je prvi udario.

Usledilo je verbalno maltretiranje, pretnje, batine, ali je B. M. ipak uspeo da pobegne i prođe sa lakim telesnim povredama i ceo slučaj je prijavio policiji. Zbog napada uhapšeno je šest članova „Levijatana“ koji su procesuirani u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

Pretraživao MUP-ovo vozilo koje je korišćeno u akciji hapšenja

U novembru 2022. uhapšen je Marko Cvetićanin, takođe član „Levijatana“, bivši bokser. Cvetićanin doduše nije uhapšen zbog nasilja. On je osumnjičen da je zajedno sa policajcem Nikolom Đ. proveravao službeno vozilo MUP-a koje je nekoliko dana ranije korišćeno u akciji hapšenja pripadnika organizovane kriminalne grupe Nikole Vušovića, takozvanih „vračaraca“.

Marko C. Foto: Printscreen/TvPink

I same vođe pokreta više puta su se zaticale u fokusu javnosti zbog sukoba sa zakonom.

Pretili vlasnicima azila za pse

Tako je pokret „Levijatan“ u novembru 2018. godine privremeno ostao bez rukovodstva koje je pohapšeno zbog ugrožavanja sigurnosti.

Foto: BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/MO

Pavle Bihali i Aleksandar Buhanac uputili su tada pretnje preko društvenih mreža vlasnicima jednog azila za pse. Ipak, nakon hapšenja su se brzo našli na slobodi.

Autom uleteo u izbeglički kamp

U maju 2020. godine, član „Levijatana“ iz Obrenovca, Filip Radovanović, kolima je probio ogradu izbegličkog centra u tom gradu, posle čega je uhapšen. Obradović je celu akciju upadanja u izbeglički centar dokumentovao video snimkom koji je objavio na društvenim mrežama i na njemu se mogao čuti Obradović kako uzvikuje da „ne želi muslimansku državu“.

Na saslušanju se kasnije branio da su korisnici kampa dobacivali njegovoj devojci, te da ga je to razbesnelo. Radovanović je kasnije osuđen, odslužio je kaznu i trenutno se nalazi na slobodi.

Inače, migranti su jedna od najčešćih meta „Levijatana“, pa su se tako redovno na društvenim mrežama pojavljivali snimci na kojima članovi ove organizacije maltretiraju izbeglice po Beogradu i drugim gradovima. Pripadnici „Levijatana“ ali i drugih ekstremno desnih organizacija, organizovali su i svoje skupove ispred migrantskih centara.

Uz to, pripadnici pokreta „Levijatan“ upali su 2020. godine u dvorište i kuću u beogradskom naselju Dorćol gde živi romska porodica. Pošto su verbalno maltretirali decu koju su pronašli tu, odveli su im psa, tvrdeći da je korišćen za borbe. Članovi porodice koja je napadnuta tvrdili su da je to kućni ljubimac i da nikada nije zlostavljan.

PSG tražio zabranu Levijatana

Glumca Sergeja Trifunovića, koji je u to vreme bio i vođa Pokreta slobodnih građana, napala je u julu 2020. godine grupa huligana, za koje je on tvrdio da su članovi „Levijatana“ kojima je bio cilj da izazovu incidente na protestu, koji su se tada održavali. Upravo je iz Pokreta slobodnih građana nedavno zatražena zabrana „Levijatana“.

To nisu jedini incidenti sa kojima su dovođeni u vezu.

Politički izlet

U novembru 2019. godine „Levijatan“ je najavio su spremni da izađu na izbore. Bihali je tada govorio da pokret „nema nikakve pretenzije na vlast, već samo žele da se na lokalu posvete temama azila, izmenama zakona koje se tiču silovatelja, pedofila, dece i životinja”.

BONUS VIDEO: Napad na Sergeja Trifunovića