Nikola Vavić
Nikola Vavić Foto: Nova.rs

Među učesnicima protesta protiv Rio Tinta, koji su u subotu uveče u Beogradu iskazali svoje nezadovoljstvo zbog kopanja litijuma u Srbiji, našao se i Nikola Vavić, osuđivani navijač koji je policiji poznat još od 2008. godine po brojnim krivičnim delima. Bio je član navijačke grupe "Alkatraz" koju je predvodio njegov brat, čiju je zabranu svojevremeno tražio Republičko javno tužilaštvo, ali tu inicijativu nije prihvatio Ustavni sud. Interesantno je da je Nikola Vavić jedan od osuđenika koje je ranije amnestirao tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

U trenutku kada su se učesnici protesta protiv Rio Tinta podelili dve grupe, nakon velikog skupa na Terazijama, sa namerom da blokiraju dve železničke stanice – Novi Beograd i Beograd centar (Prokop) – deo njih završio je na pruzi stanice Prokop. Jedan od učesnika protesta primetio je Vavića i kasnijim večernjim satima, nakon što se na Prokopu formirala masa koja je blokirala prugu. Taj učesnik ga je fotografisao i tu fotografiju dostavio redakciji portala Nova.rs, a kako je rekao, Vavić se na Prokopu zadržao do ranih jutarnjih sati kada je, podsetimo, veći broj policajaca rasterao okupljane građane i njih trojicu priveo.

Da li je Vavić bio jedan od građana koji se protive iskopavanju litijuma i uništavanju prirodnih bogatsatava Srbije ili su njegovi motivi bili drugačiji, ostalo je nejasno. Međutim, oni upućeniji znaju da Vavić do sada nije pokazivao ovakav način aktivizma. Štaviše, Vavić je poznat po brojnim krivičnim delima koje je činio od 2008. godine, kada mu je otvoren dosije.

Braća Vavić Foto: Privatna arhiva

Još u ranim tinejdžerskim danima, Nikola Vavić je hapšen zbog izazivanja opšte opasnosti, a već sledeće godine je osuđen na tri godine zatvora. U zatvoru je proveo 2010. i 2011. godinu, sve do opšte amnestije koju je proglasio predsednik Tomislav Nikolić 2012. godine. I pre nego što je osuđen, bio je pod istragom zbog pretnji koje je upoutio sudiji Prvog osnovnog suda.

Tokom izdržavanja kazne protiv njega je pokrenut postupak jer je u zatvorskoj ćeliji pronađen mobilni telefon koji mu je, kako su tada preneli mediji, obezbedila jedna zatvorska službenica za 500 evra.

Protest protiv rudarenja litijuma blokada Železničke stanice Prokop Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Ubrzo nakon izlaska iz zatvora, već 2014. godine, Vavić ponovo dospeva na stranice crne hronike.

Tada je u noći između 30. i 31. maja 2014. na beogradskom splavu “Blejvoč” upucao i teško ranio pripadnika obezbeđenja Roberta Radojičića (30). Nakon što je upucao Radojičića, Vavića su ostali pripadnici obezbeđenja pretukli. Međutim, prilikom sudskog postupka došlo je do preokreta, pa Vavić nije osuđen jer je Radjičić promenio iskaz i rekao da se ne seća da ga je Nikola upucao.

Nikola Vavić je bio vinovnik i incidenta koji se dogodio ispred jednog beogradskog splava kada je nasrnuo na mladića i devojku jer mu se nije dopadala muzika koju su slušali.

„Šta slušate ci***ske pesme, debili?“. pitao je tada bahati mladić momka i devojku, a zatim su Vavić i mladić počeli da se svađaju i gurkaju. Kako bi sprečila dalji incident, devojka je stala između njih dvojice, okrenuta licem ka Vaviću, a on je potom udario toliko jako da se nesrećnica srušila na pod. Kasnije je ustanovljeno da joj je polomio lobanju, pisao je ranije Blic. Nikola je priznao ovo zlodelo i nagodio se sa Tužilaštvom.

Četiri osobe uhapšene, slede nova privođenja

Policija je, podsetimo, tokom protesta u Beogradu uhapsila tri osobe. Reč je o trojici mladih aktivista – Ivanu Bjeliću, Nikoli Ristiću i Jevđeniju Julijanu Dimitrijeviću – koji su odmah i osuđeni na zatvorske kazne od 30 i 40 dana zatvora zbog, kako se navodi u presudi, drskog i bezobzirnog ponašanja jer su, navodno, Dimitrijević i Ristić vikali, dok je Bjelić mahao sendvičem ispred novinarke tabloida bliskom vladajućem režimu.

Takođe, u međuvremenu je uhapšen i muškarac koji se, nakon što se kritična masa okupila da blokira auto-put, na Gazeli naglo svojim vozilom zaustavio ispred jednog vozača, a zatim fizički nasrnuo na njega.

Uz to, kako je potvrđeno za portal Nova.rs, policija i tužilaštvo intenzivno tragaju za nepoznatom osobom koja se takođe na auto-putu, kod Sava Centra, velikom brzinom zaletela u okupljene građane, prilikom čega su povređene dve osobe, dok je jedna zadobila teške ozlede.

Bonus video: Automobilom na demonstrante na auto-putu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar