Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Dom zdravlja u Nišu ispitaće ispravnost postupanja mrtvozornika u slučaju smrti Snežane Petrović o čemu je govorila njena ćerka. Ćerka preminule je ukazala na, kako tvrdi, niz propusta u postupanju nakon smrti majke, u martu ove godine i izveštajima različitih institucija koji se međusobno razlikuju. Nakon što je i portal N1 zatražio od DZ u Nišu odgovor o postupanju mrtvozornika, koji, prema rečima naše sagovornice, nije obavio neposredan pregled tela, Jelena Živković dobila je odgovor iz te niške zdravstvene ustanove da je formirana komisija koja će utvrditi da li je došlo do eventualnih propusta.

Snežana Petrović (59) iz Niša preminula je u svojoj kući. Bila je gluvonema osoba, živela je sama, nije bila bolesna. Kako danima nije odgovarala na poruke, pozvana je policija, došli su sa ekipom hitne pomoći i vatrogascima i pronašli je mrtvu na podu. Telo je bilo okrenuto licem prema podu. Međutim, niko ni iz jedne institucije nije okrenuo njeno telo da vidi da li je uopšte to ta žena, a kamoli pokušao da ustanovi kako je umrla, ispričala je nedavno njena ćerka Jelena Živković.

Pročitajte još:

Naša sagovornica koju je informacija o smrti majke zatekla van Srbije kaže da je u aprilu i maju slala dopise Domu zdravlja u kojima je tražila odgovore na pitanja – zbog čega nije bilo moguće ustanoviti vreme i uzrok smrti, kojim metodama je pokušano ustanovljavanje vremena i uzroka smrti i na osnovu čega je utvrđen identitet preminule. Dobila je, kako kaže, odgovor koji smatra sramotnim za srpsko zdravstvo.

„Lekari naše službe za utvrđivanje vremena i uzroka smrti van stacionalnih zdravstvenih ustanova, dobijaju podatke isključivo od svedoka smrti, odnosno najbližih srodnika koji su brinuli o preminuloj osobi i koji su bili prisutni u trenutku smrti. S obzirom na to da u trenutku smrti nije bilo prisustvo najbližih srodnika pokojne koji su brinuli o njoj, od strane naše službe, vreme pronalaženja leša upisuje se kao vreme smrti. Isto tako, kako ne možemo dobiti adekvatne podatke o eventualnim bolestima, preminulog, upisuje se Mors, causa ignota“, navedeno je u odgovoru DZ Niš koji je potpisao šef Odeljenja za mrtvozorstvo Aleksandar Đapan.

U odgovoru se navodi i da su njena prva dva pitanja u delokrugu specijaliste sudske medicine.

Sagovornica je kazala da je potom poslala dopis u kom navodi da to nije po zakonu i da mrtvozornik nije ni došao da vidi telo. Dopis od DZ stigao joj je 28. maja i u njemu je obaveštavaju da je pokrenut postupak.

Kako se navodi u odgovoru DZ Niš, direktor te ustanove imenovao je komisiju za proveru kvaliteta stručnog rada doktora Aleksandra Đapana, koja će utvrditi ispravnost sprovedenog postupka utvrđivanja smrti njene majke.

Na osnovu izveštaja Komisije preduzeće se sve potrebne mere oko unapređenja kvaliteta pružanja usluga iz oblasti rada Odeljenja mrtvozorstva i ukoliko je potrebno ukloniti nedostatke u sprovođenju postupka rada mrtvozornika.

U dopisu DZ Niš izražava žaljenje zbog neprijatnosti koju je ćerka preminule doživela i ističe da će rukovodstvo te zdravstvene ustanove učiniti sve što je potrebno da se otklone propusti u radu.

„Nadam se samo da ishod postupka neće biti ‘izrečena je mera usmene opomene’“, izjavila je Jelena Živković.

Podsetimo, ćerka preminule žene rekla je da je sporna bila identifikacija njene majke s obzirom na to da joj je nestala torbica sa ličnim dokumentima, a da mrtvozornik nije ni došao da vidi telo.

„Napisao je sprovodnicu u svojoj kancelariji i dao je komšijama koje su došli da ga traže. Uz to me je preko telefona pritiskao da dam izjavu da neću tražiti obdukciju i pritom bio jako drzak. Kasnije je i uživo tražio da potpišem izjavu da neću tražiti obdukciju da bi mi izdao izveštaj o preminuloj osobi. U njegovom izveštaju piše ‘smrt od nepoznatih uzroka’“, ispričala je ona za naš portal.

Portal N1 pisao je Domu zdravlja Niš tražeći odgovore na pitanja kako je moguće da mrtvozornik ne izađe na teren i ne obavi neposredan pregled tela preminule osobe, kako se tvrdi u ovom slučaju, kao i da li je vršen pritisak na ćerku preminule da ne traži obdukciju. Odgovor nismo dobili.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare