Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na stotine građana okupilo se danas ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu kako bi iskazali podršku tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Paunović koje su nedavno sklonjene iz koruptivnog odeljenja u Višem javnom tužilaštvu dok su radile na predmetima u kojima se istraživala zloupotreba u EPS. Beogradski advokat Ivan Ninić, jedan od organizatora skupa podrške, poručio je da su građani Srbije lišeni elementarnih ljudskih prva i da naš ustavno-pravni poredak "u poslednjih 200 godina većeg truta i većeg parazita od Zagorke Dolovac ne pamti".

Govor advokata Ninića koji je izazvao snažne reakcije okupljenih prenosimo u celosti:

Ivan Ninić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Dragi prijatelji, poštovane kolege advokati, prepoznajem ovde i pojedine zamenike tužioca, molim da ih pozdravimo zbog hrabrosti. Među vama vidim ima prisutnih i radnika EPS, i zbog njih smo danas ovde. Zahvaljhujem se građanima koji su danas došli, odazvali se i prepoznali koliko ja važan ovaj problem i svima vama koji imate svest koliko je važna poruka koju ćemo danas poslati sa ovog skupa i koliko su važne pravosudne institucije kao brana i zaštita od samovolje svake vlasti i svakog režima.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Svedoci smo da je duže vreme pravna država kidnapovana, da je pravni poredak suspendovan i da naša Justicija nosi fantomku na glavi i pajser u ruci. I hoće da nas ubede da je to normalno, da tako treba. Pravosuđe je danas u veštačkoj komi i održava se na aparatima. I to traje deceniju, dve, tri…

U 21. veku, u srcu Evrope, na brdovitom Balkanu, građani Srbije su lišeni elementarnih ljudskih prva. Ljudima je ograničeno pravo na pristup pravdi, pravo na pravnu izvesnost, na pravnu sigurnost, a to je isto kao kada vam neko ograniči vazduh i vodu. Za malog čoveka pravda je skupa, relevativna i nedostižna. I hoće da nas ubede da je to normalno I da to tako treba… Dok nam pričaju bajke i prodaju maglu, narod u Srbiji je gladan pravde.

U društvu urušenih pravosudnih institucija, gde se svakog dana čuju krici i odjeci obespravljenog i poniženog malog čoveka – imenom i prezimenom, pojavljuju se dve hrabre žene, dve tužiteljke Jasmina i Bojana.

Jasmina Paunović i Bojana Savović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Nova

Bez obzira na to što su vrhunski pravnici i profesionalci, što su nosioci tužilačkih funkcija, što ih je tu izabrala Narodna skupština, i one, kao I građani, bivaju obespravljeni, progonjeni i poniženi. Zašto? Samo što su pokušale da rade svoj posao. Zato što su pružale otpor svom šefu Nenadu Stefanoviću i zato što su pokazale lični integritet.

I mi smo danas ovde da ohrabrimo svaku novu Bojanu i Jasminu da sutra, imenom i prezimenom i ličnim integritetom istupe javno, da podignu glas kada se na njih bude vršio pritisak da ne gone kriminalce bliske vlastima, i da se ne plaše odmazde, jer mi smo uz njih. Javnosti je najbolja zaštita.

A onaj ko je morao da se oglasi i ko je morao da reaguje to je republički javni tužilac i ona sedi u ovoj zgradi iz nas i ćuti. Od 2010. godine ona ćuti, 13 godina sedi ovde i ćuti! Sve vreme je u hibernaciji i nikako da se probudi, e pa došli smo danas da je probudimo i da joj proučimo: Zagorka, sram te bilo!

Ne pamti naš ustavno-pravni poredak u poslednjih 200 godina većeg truta i većeg parazita od Zagorke Dolovac. Iza nje ostaće jedno veliko zgarište urušene pravne države, pustoš, pepeo i dim i ako se na ovaj način ne pobunimo nećemo kao država moći da se opravimo narednih 100 godina.

I kada nam je Republički tužilac ovaka, onda ne treba više trošiti reč o jednom Nenadu Stefanoviću, višem javnom tužoci, koji je u hronici našeg propadanja samo nuspojava i akcident.

Nenad Stefanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Da bi sve Jasmine i sve Bojane u svim tužilaštvima u Srbiji mogle krivično da gone kriminalce i da se bave sistemskom visokom korupcijom i Zagorka Dolovac i Nenad Stefanović moraju da budu institucionalno pozvani na odgovornost. I to je ono što mi radimo. Ne ulica, nego institucije, a ulica je samo jedan od mehanizama da probudimo institucije koje spavaju. Ugrozili su poverenje javnosti u rad tužilaštva I zato je njihovo razrešenje jedini izlaz iz ove slepe ulice.

Hvala vam što ste danas došli u ovolikom broju, hvala svima, a ja Zagorki Dolovac i Nenadu Stefanoviću poručujem: Vlast je vlast, a čast je čast. Sram vas bilo!“

Više o protestu možete pročitati u posebnom blogu uživo.

Bonus video: Više stotina ljudi blokiralo ugao ulica Kneza Miloša i Nemanjine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare