Na mestu gde se sinoć dogodila razorna eksplozija koja je, kako je jutros saopštila policija, izazvao vlasnik stana Đorđe A. aktivirajući ručnu bombu, i dalje su vidljivi tragovi koji svedoče o tome koliko je udar bio jak. Đorđe A. je preminuo na licu mesta, dok su dve osobe, čiji je on bio stanodavac, teško povređene.

Policija i dalje vrši uviđaj u Ulici slobode u centru Smedereva nakon što je sinoć oko 20.30 odjeknula snažna eksplozija koja je paralisala ovaj deo grada, u stanu u kom su živeli Aleksandar P. (63), sin Nikola P. (27), Miljana P. (24) i maloletno dete, unuče Aleksandra P.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kako nam objašnjava komšija koji živi u njihovoj zgradi, stanodavac Đorđe A. koji je aktivirao bombu i poginuo u eksploziji, i stanari kojima je izdavao stan, duže vreme su imali problem oko neplaćene kiriji, a sinoć je sve eskaliralo.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Dve godine nisu plaćali stanarinu, nije mogao da ih istera. Dolazio je, nisu hteli da mu otvore. Otac, sin, ćerka i ćerkino dete su živeli tu. Dete je srećom bilo ispred, a retko je bila ispred. Kucao je na vrata, a oni nisu otvorili. Od drugog sprata na gore su polomljena vrata. Trebalo je da izađem u 8.40, to se desilo u 8.35. Sreća da sam izašao ranije. Pola stana mi je u haosu. Od detonacije je mom psu naprsla noga. Ne može niko da uđe u stan bar još nekoliko sati. U mojoj sobi je katastrofa, pukla je cev, dnevna soba je katastrofa. Ono što je čudo je da nijedna ikona nije taknuta. Mene je sam Bog spasao. On je bio u hodniku“, priča nam komšija Aleksandar Kojšor, koji živi ispod stana u kom je bila eksplozija.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Komšija koji živi prekoputa kaže nam da mu se zatresla cela kuća.

„Mi smo prekoputa, tresla nam se cela kuća. Sin je gledao dok se dešavalo, počeo je da vrišti“, kaže on u razgovoru za Nova.rs.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Prema prvim i nezvaničnim informacijama, sve se dogodilo u stanu na trećem spratu koji je Đorđe P. iznajmljivao ovoj  porodici. Sinoć je navodno došlo do svađe oko kirije, a on je aktivirao bombu koju je imao kod sebe. Prema rečima stanara, svih 25 stanova u zgradi pretrpeli veliku materijalnu štetu, a oko zgrade i u okolnim ulicama su delovi nameštaja, stolarije, stakla…

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Za mog oca, koji je uleteo u stan odmah posle eksplozije da spasi pse je ovo velika trauma. Krv je po stanu, poplava je unutra, pola stana je polomljeno. Unutra još ima delova tela, čekamo da srede to, pa će da uđu ljudi iz gradske uprave i tek onda možemo mi. Vlasnika stana nikad nisam video, retko je dolazio. Dve-tri godine su bili problemi oko plaćanja stana, računa, ostavljali su na vrata natpise da nisu tu kad je dolazio. Kucao je, nisu hteli da odgovore i on je aktivirao bombu“, dodao je komšija.

Podsetimo, povređeni brat i sestra Nikola P. i Miljana P. koji su se nalazili u stanu, u stabilnom su stanju.