Foto: Privatna arhiva

Više stotina automobila marke "fijat 500", poznatijih i kao "fiće", stiglo je ovih dana u MUP Srbije, a neki od njih već su usnimljeni na ulicama. Pomenuta vozila, koje je najavljivao bivši ministar policije Bratislav Gašić, izazvala su veliku pažnju u javnosti, o njima su se čak oglašavali i iz pojedinih policijskih udruženja dovodeći u pitanje njihovu efikasnost prilikom obavljanja policijskih zadataka.

Zasad nije poznato koliko je „fića“ nabavljeno, a pretpostavke su da ih je više stotina. Korišćenje „fića“ najavljivao je još ranije Bratislav Gašić, bivši ministar policije.

„Fiće“ su ovih dana viđene na ulicama, a komentari su podeljeni – jedni ne vide ništa sporno kada je reč o ovim vozila, drugi su sumnjičavi i smatraju da ona neće doprineti efikasnosti srpske policije.

Iako je korišćenje „fića“ najavljivao bivši ministar, ova vozila su tek nedavno primećena na ulicama.

Još ranije su se čak i policijski sindikati oglašavali povodom „fića“.

„Nedostatak sluha od strane rukovodstva MUP-a za razumevanje realnih potreba policijskih službenika koji svoj posao obavljaju na terenu kontinuirano unazad dolazi do izražaja. To pokazuje i činjenica da je za vreme mandata prethodnog ministra unutrašnjih poslova gospodina Bratislava Gašića, poručeno 750 vozila „fijat 500″ sa troje vrata. Od toga je izvestan broj vozila predviđen za potrebe policijskih službenika koji svoje poslove obavljaju na sektoru i kao školski policajci. Imajući u vidu kompleksnost i način rada, i uzimajući u obzir činjenicu da se policajac na terenu susreće sa svim mogućim oblicima posla, što uključuje i dovođenje, privođenje i sprovod lica, ostajemo u nedoumici da li je napravljen pravi izbor vozila. Pita li se neko iz prethodnog menadžmenta MUP-a gde je praktičnost i funkcionalnost? Da li je potrebno naglasiti da nedostatak dodatnih vrata može otežati pristup opremi ili brži izlazak iz vozila prilikom intervencije? Možemo li akcenat staviti i na ograničen kapacitet prevoza osoblja?“, saopštio je još ranije Sindikat srpske policije.

„Godinama unazad svedočimo činjenici da svaka nova garnitura rukovodećeg kadra ima svoju jedinstvenu viziju i ideju nabavke sredstava i opreme za rad. Pri tome se moramo složiti da na prvom mestu nije akcenat na bezbednosti samog policijskog službenika – bar nije u slučaju izbora vozila koje skoro da je identično kao nekadašnji „fića“. Kome da se obratimo da nam obrazloži nedostatak praktičnosti i osetljivosti na potencijalne rizike koje policijski posao nosi? Da li će se nekada za mišljenje pitati i rukovodstvo onih linija rada koje su prve na udaru kada je u pitanju adekvatno i kvalitetno obavljanje policijskih poslova? Ima li kraja?“, naveli su oni u saopštenju.

Inače, zasad nije poznato koliko je vozila nabavljeno. U medijima se pojavila informacija da ih ima oko 700, međutim, to nije potvrđeno od strane Ministarstva unutrašnjih poslova.

Takođe, nije poznato ni za koju će namenu služiti, odnosno koji će ih policijski službenici koristiti.

VIDEO:Hapšenje osumnjičenih za šverc kokaina u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare