Foto: MILOS MISKOV / Sipa Press / Profimedia, Shutterstock

Sporazum koji je nedavno potpisan između Elektrosevera, ćerke firme EPS-a i kosovske firme KEDS ne samo da znači da će potrošačima na severu Kosova stizati računi za struju, već i da je došao kraj laboratorijama za uzgajanje marihuane, ali i za rudarenju kriptovalutama koje proteklih godina cveta na teritoriji Kosova.

Kosovska kompanija za distribuciju električne energije (KEDS) saopštila je u subotu da je sa Elektroseverom potpisala ugovor koji ima za cilj normalizaciju distribucije i snabdevanja električnom energijom u opštinama Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Severna Mitrovica. To znači da će Srbima sa severa Kosova konačno stizati računi za struju, koji se ne izmiruju na severu Kosova od ratnog konflikta 1999. godine. Ovim sporazum biće omogućen uvid u to gde se troši najviše struje, a upravo to će biti najveći udarac za laboratorije marihuane na severu Kosova kojih ima dosta.

Foto; Privatna arhiva

Kosovska policija nedavno je izvestila da su otkrili 11 laboratorija na severu, a pojedine su čak dovedene u vezu s kontroverznim biznismenom i bivšim potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem, koji je organizator nedavnog oružanog sukoba u Banjskoj.

Odavno kruže glasine da je Radoičić umešan u kriminalne radnje, a sada su ga kosovske vlasti dovele u vezu i sa jednim od najunosnijih poslova za organizovani kriminal, a to je proizvodnja i prodaja marihuane.

Foto:MILOS MISKOV / Sipa Press / Profimedia

Iako na prvi pogled ne može da se meri sa profitom od drugih vrsta narkotika, kao što su kokain ili heroin, to zapravo nije tako. Dve najvažnije prednosti u dilovanju marihuane jesu to što može da se uzgaja bilo gde i što ne zahteva nekku posebnu preradu uz pomoć hemije, a takođe je i tržište mnogo veće, tako da je promet ogroman.

Pročitajte još:

Već odavno se zna da sa Kosova stižu velike količine marihuane, ali je bilo nejasno ko je proizvođač. Upravo idealno mesto za proizvodnju marihuane jeste iza administrativne linije, na severu Kosova, koje se dugo nalazi između Beograda i Prištine, a zapravo u rukama „kontroverznih biznismena“, kako je govorio ubijeni političar iz Severne Mitrovice, Oliver Ivanović.

Izvesno vreme u javnosti se moglo čuti da je reč o najmanje tri laboratorije za uzgajanje marihuane koje su možda i veće od „Jovanjice“, koja je otkrivena 2019. godina i koja je označena jednom od najvećih u ovom delu Evrope.

Kako je BIRN nedavno otkrio, laboratorije na Kosovu, prema rečima v.d. direktora policije za sever Kosova Vetona Eljšanija, bile su pod kontrolom upravo Radoičiča.

Jedna od laboratorija otkrivena je u selu Izvori.

„Laboratorija u Izvorima, otkrivena 23. maja prošle godine, imala je više od 10.000 stabljika kanabisa“, rekli su za BIRN u kosovskoj policiji.

Velika potrošnja struje

Reč je o laboratorija koje su opremljene savremenom opremom. Iako marihuana može da se gaji bukvalno na njivi, da bi prinos bio veći, a droga kvalitetnija, veliki proizvođači je uzgajaju u veštačkim uslovima. To znači da je tu razna oprema, od sistema za navodnjavanje, filtera za vazduh do grejalica. To je velika investicija, a zahteva i veliku logistiku.

Sve sprave i oprema za uzgajanje marihuane u veštačkim uslovima su veliki potrošači struje, koju do sada niko nije plaćao.

Niš, Kraljevo, improvizovana laboratorija za uzgajanje kanabisa. Kanabis, trava, marihuana, dorga
Ilustracija Foto: MUP Srbije

To je bilo olakšanje za Srbe koji tamo žive u izuzetno teškim uslovima, ali su naravno, to zloupotrebili i kriminalci, među njima i uzgajivači marihuane.

Sada će, upravo po potrošnji struje, kosovske vlasti moći da uđu u trag lokacijama na kojima se proizvodi marihuana. Čak i da ne budu priključeni na strujomer, već na banderu, upoređivanjem broja potrošača sa količinom potrošene struje, što je uobičajena praksa mnogih evropskih policija, i pripadnici kosovske policije će moći da ih lociraju i zatvore. Naravno, pod uslovima da to stvarno žele i da postoji politička volja, jer je nemoguće i zamisliti da je Milan Radoičić svoju imperiju na Kosovu izgradio bez znanja i, makar prećutne, dozhvole kosovskih vlasti i tamošnjih bezbednostnih struktura.

Udarac i za rudarenje kriptovalutama

Sporazum će ujedno biti veliki udarac i za rudare kriptovalutama. Kosovo je proteklih godina postalo raj za rudarenje upravo zbog besplatne struje.

“Kosovo je postalo prepoznatljiva tačka u Evropi kao mesto gde je izuzetno unosno baviti se rudarenjem kripto valuti. Ključ leži u dve stvari: složena društveno-politička situacija koja kao proizvod ima odsustvo zakona, i računi za eletričnu energiju koji se ne izmiruju na severu Kosova od ratnog konflikta 1999. godine”, rekao je ranije naš sagovornik i dodao:

U zaseoku leposavićkog kraja, na Kosovu, rano jutros su zaplenjene 272 mašine za rudarenje kriptovalutama Foto:FoNet/Facebook

„Kompletna digitalna infrastruktura kojom se vrši rudarenje kriptovalutama košta prilično, ali je posao potpuno isplativ kada ne izmirujute račne za utrošenu energiju, koja se puno troši. Problem je taj što jako mali broj ljudi poseduju puno mašina I na taj način je stvoren potpun dizbalans. Kao rezultat Kosovo i Metohija se suočava sa energetskom krizom, a Vladi u Prištini je tek krajem 2021. godine postalo jasno u čemu leži problem, pa je širom Kosova organizovano masovno oduzimanje grafičkih kartica, a na pojedinim lokacijama, uključujući i sever, pronađeno je i po nekoliko stotina istih“, navodi naš izvor i dodaje.

BONUS VIDEO: Četiri godine od slučaja „Jovanjica“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar